Ευρωζώνη: Άνοδος 0,3% στο ΑΕΠ – Ξεπέρασε τις προσδοκίες


Η ανάπτυξη της οικονομίας στην ευρωζώνη ξεπέρασε τις προσδοκίες, κυρίως χάρη στην ανθεκτικότητα ορισμένων χωρών, παρά την απροσδόκητη συρρίκνωση της Γερμανίας. Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,3% το δεύτερο τρίμηνο του 2024, υπερβαίνοντας τη μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων για 0,2%. Αυτό το αποτέλεσμα οφείλεται στην καλύτερη από το αναμενόμενο οικονομική απόδοση της Γαλλίας και της Ισπανίας, καθώς και στη συνεχιζόμενη ανάπτυξη της Ιταλίας, που αντιστάθμισαν τη μείωση κατά 0,1% στη Γερμανία.

Η ανάπτυξη στην Ιρλανδία, η οποία ανήλθε στο 1,2%, συνέβαλε επίσης σημαντικά στη συνολική εικόνα, παρά την επίδραση που μπορεί να έχει αυτή η χώρα λόγω της ειδικής φορολογικής της πολιτικής για τις πολυεθνικές εταιρείες. Αντίθετα, η γερμανική οικονομία παρουσίασε πτώση, λόγω της μείωσης των επενδύσεων σε εξοπλισμό και κτίρια.

Η ανθεκτικότητα της γαλλικής οικονομίας, με αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,3%, και της ισπανικής, με αύξηση 0,8%, υπερέβησαν τις εκτιμήσεις και των δύο χωρών. Στη Γαλλία, η αύξηση αυτή αποτυπώνει εν μέρει τις επιδράσεις των εκλογών που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ενώ στην Ισπανία, η ισχυρή απασχόληση έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην οικονομική της απόδοση, παρά την πολιτική αβεβαιότητα.

Η ιταλική οικονομία, αν και σε μικρότερο βαθμό, συνέχισε να αναπτύσσεται σύμφωνα με τις προβλέψεις, με τον τομέα των υπηρεσιών να κινείται ισχυρά. Η βιομηχανία και το καθαρό εμπόριο συγκράτησαν την ανάπτυξη, αλλά η συνολική εκτίμηση για το 2024 είναι θετική, με την Τράπεζα της Ιταλίας να αναμένει ανάπτυξη κατά 0,9%.

Η ανομοιογένεια των οικονομικών αποτελεσμάτων στην ευρωζώνη θέτει προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς εξετάζει τις πολιτικές της, ειδικά εν όψει της πιθανότητας νέας μείωσης των επιτοκίων. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να λάβουν υπόψη την ευπάθεια της περιοχής σε παγκόσμιες αδυναμίες και εμπορικές εντάσεις, καθώς και την ανάγκη για χαμηλότερο κόστος δανεισμού που θα μπορούσε να ενισχύσει τις αγορές κατοικιών και κατασκευών.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ