Google: Ενσωματώνει AI για την ανίχνευση πυρκαγιών σε αναζήτηση και χάρτες


Η Google ανακοινώνει τη δυνατότητα παροχής αναλυτικής παρακολούθησης των ορίων των πυρκαγιών μέσω της χρήσης Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), προσφέροντας παράλληλα ειδοποιήσεις βάσει τοποθεσίας. Η νέα αυτή υπηρεσία επεκτείνεται σε 15 ακόμη χώρες της Ευρώπης και της Αφρικής, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Οι χώρες αυτές είναι: Ανδόρρα, Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κένυα, Κροατία, Κύπρος, Μαυροβούνιο, Μονακό, Πορτογαλία, Ρουάντα, Σλοβενία και Τουρκία.

Οι πληροφορίες εμφανίζονται μέσω ειδοποιήσεων και λειτουργιών που παρέχουν ενημέρωση σχετικά με το πώς να παραμείνουν ασφαλείς οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά σε πυρκαγιές. Το μοντέλο παρακολούθησης πυρκαγιών με AI της Google εκπαιδεύεται μέσω πολλαπλών πηγών δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων δορυφορικών εικόνων. Επίσης, το μοντέλο δασικών πυρκαγιών επικυρώνεται μέσω σύγκρισης με το μοντέλο της Google για τις καμένες εκτάσεις (model of fire scars), το οποίο βασίζεται σε μετρήσεις από προηγούμενες πυρκαγιές. Άλλα μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης χρησιμοποιούνται για την επαλήθευση της ύπαρξης πυρκαγιών, προσφέροντας έτσι πιο ακριβή και σαφή όρια πυρκαγιών συγκριτικά με τη μεμονωμένη χρήση δορυφορικών εικόνων.

Η Google έχει ήδη χαρτογραφήσει πάνω από 40 πυρκαγιές στη νότια Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων πυρκαγιών στην Ισπανία, την Ελλάδα και την Κύπρο τον περασμένο μήνα, καθώς και άλλες από την Πορτογαλία έως την Κένυα. Οι πληροφορίες αυτές προβάλλονται στα αποτελέσματα της Αναζήτησης και στους Χάρτες Google, και είναι διαθέσιμες μέσω ειδοποιήσεων, συμπληρώνοντας τις υπάρχουσες προσπάθειες για την παροχή πρόσβασης σε πληροφορίες και την ασφάλεια των ανθρώπων.

Μόνο την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, μετά το ξέσπασμα πυρκαγιών στην Ευρώπη και την Αφρική, περίπου 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι είδαν τις σχετικές πληροφορίες της Google σχετικά με τις πυρκαγιές. Ο εντοπισμός των ορίων των πυρκαγιών έχει στόχο να καταστεί χρήσιμο εργαλείο τόσο για τους κατοίκους μιας περιοχής όσο και για τους επισκέπτες που πιθανόν δεν γνωρίζουν την τοπική γλώσσα. Οι ειδοποιήσεις αυτές βασίζονται στις ρυθμίσεις του χρήστη και στη γλώσσα προτίμησής του, δίνοντας στους ταξιδιώτες τη δυνατότητα να λαμβάνουν έγκαιρα και στη γλώσσα τους πληροφορίες σχετικά με τις τοπικές πυρκαγιές.

Οι πληροφορίες εμφανίζονται επίσης στους Χάρτες Google κατά τη χρήση της λειτουργίας πλοήγησης, βοηθώντας τους ταξιδιώτες να κατανοήσουν εάν υπάρχουν πυρκαγιές κοντά στη διαδρομή τους. Η συγκεκριμένη λειτουργία έχει ήδη λανσαριστεί σε χώρες που έχουν πληγεί από πυρκαγιές τα τελευταία καλοκαίρια και βασίζεται στην ποιότητα του μοντέλου της Google σε κάθε χώρα. Καθώς η εταιρεία εργάζεται διαρκώς για τη βελτίωση των υπηρεσιών της, αποσκοπεί στην επέκταση σε περισσότερες χώρες, ώστε να συνεχίσει να μοιράζεται σημαντικές πληροφορίες όταν τις χρειάζονται οι άνθρωποι.

Η υπηρεσία ανίχνευσης πυρκαγιών είναι ήδη διαθέσιμη σε ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Βραζιλία, Αργεντινή, Χιλή και Μεξικό. Με αυτή την επέκταση, η Google δείχνει τη δέσμευσή της να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία για την προστασία των ανθρώπων και την παροχή κρίσιμων πληροφοριών κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ