Νέα μέτρα σοκ για την πανώλη των αιγοπροβάτων – Τι απαγορεύεται


Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, αναβαθμίζονται τα μέτρα κατά της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών λόγω εντοπισμού κρουσμάτων σε διάφορες περιοχές της χώρας, εκτός από τη Θεσσαλία. Συγκεκριμένα, απαγορεύεται η μετακίνηση αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση και σφαγή σε ολόκληρη την επικράτεια.

Τα νέα μέτρα έχουν ως στόχο την πρόληψη της εξάπλωσης και την εκρίζωση της νόσου. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες, συνεχίζουν την επιδημιολογική έρευνα για την προέλευση των κρουσμάτων και την διαδρομή πιθανών ύποπτων εισαγωγών.

Στην περιοχή του Μεσινού στην Κορινθία και στη Φαλάνη στη Λάρισα, όπου εντοπίστηκαν κρούσματα, έχουν ενεργοποιηθεί τα πρωτόκολλα της ΕΕ. Κλιμάκια κτηνιάτρων διενεργούν ελέγχους σε ζώνη προστασίας 3 χλμ και ζώνη επιτήρησης 10 χλμ. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις υπό τον ΓΓ του ΥΠΑΑΤ, Γιώργο Στρατάκο, στην Κόρινθο και στην Πάτρα με τη συμμετοχή των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων και των Περιφερειών.



Οι κτηνοτρόφοι, οι τυροκόμοι, οι ιδιοκτήτες σφαγείων και οι προμηθευτές ζωοτροφών έχουν ενημερωθεί για τα μέτρα. Η κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει τα προβλεπόμενα μέτρα από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, σε συνεργασία με τους ειδικούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των κρατών μελών, για την αξιολόγηση των εργαστηριακών αποτελεσμάτων και την πλήρη ιχνηλάτηση της προέλευσης του ιού.




Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ