Υλικά συνταγής
190 γραμμάρια ζάχαρη
130 γραμμάρια αλεύρι
4 αβγά
20 γραμμάρια κακάο
μισό κουταλάκι μπεικιν πάουντερ
50 γραμμάρια μαρμελάδα βατόμουρο
100 γραμμάρια λικέρ κεράσι
150 γραμμάρια κουβερτούρα σοκολάτας ξυσμένη σε νιφάδες
150 γραμμάρια ζάχαρη
150 γραμμάρια νερό
120 γραμμάρια λικέρ κεράσι
600 γραμμάρια κρύα κρέμα γάλακτος
60 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
200 γραμμάρια μαυροκέρασα από κομπόστα
Αν ετοιμάζετε πάρτυ ή θέλετε ένα ιδιαίτερο γλυκό για να περιποιηθείτε τους αγαπημένους σας σε ένα κυριακάτικο τραπέζι, τι καλύτερο από μια τούρτα που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους; Εδώ θα δούμε μια κλασική συνταγή για τούρτα Black Forest με κρέμα, σοκολάτα και φυσικά κεράσια η οποία προέρχεται από τη Γερμανία, όπου την αποκαλούν Schwarzwälder Kirschtorte. Η τούρτα αποτελείται από 2-3 λεπτές στρώσεις, εναλλάξ παντεσπάνι και κρέμα και στο τέλος καλύπτεται με παντεσπάνι, σαντιγύ με κεράσια και αν θέλετε ξύσμα σοκολάτας. Ειναι σχετικά εύκολο και ελαφρύ γλυκό και το λικέρ κεράσι που μπαίνει στο παντεσπάνι του δίνει μια έξτρα γεύση. Φτιάξτε την Black Forest και πραγματικά θα την απολαύσετε!
Πρώτα από όλα βγάζουμε τα μαυροκέρασα από τη συσκευασία, τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε 1 ώρα μέσα σε ένα μπωλ με λικέρ και 1 κουταλάκι ζάχαρη για να μουσκέψουν και να πάρουν αλκοολούχο άρωμα και γεύση. Αν δεν βρίσκουμε μαυροκέρασα (δηλαδή βύσσινα), μας κάνουν και τα κανονικά (κοκκινα) κεράσια.
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς και βάζουμε μέσα 3 στρογγυλά ταψάκια διαμέτρου 20-25 εκατοστών. Σε αυτά τα ταψάκια θα ψήσουμε τις τρεις στρώσεις παντεσπάνι.
Ετοιμάζουμε το μείγμα για το παντεσπάνι:
Χτυπάμε τα αβγά με τα 190 γρ. ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
Κοσκινίζουμε τα 130 γρ. αλεύρι, το κακάο και το μπέικιν πάουντερ και το ρίχνουμε σιγά σιγά στα χτυπημένα αβγά, ανακατεύοντας απαλά με μια κουτάλα.
Μοιράζουμε το μείγμα στα τρία ταψάκια, βουτυρωμένα και αλευρωμένα, και ψήνουμε στο προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 20-25 λεπτά περίπου.
Μόλις γίνει το παντεσπάνι, το αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Προσοχή δεν θέλουμε να κρυώσει πολύ και να ξεραθεί.
Παράλληλα, ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας 150 γραμμάρια ζάχαρη με το 150 γραμμάρια νερό για 2 λεπτά.
Το αφήνουμε για λίγο να κρυώσει, και μετά ρίχνουμε και το λικερ.
Παράλληλα, ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος (προσοχή: να είναι καλά παγωμένη) με την άχνη ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να γίνει αρκετά σφιχτή σαντιγί.
Αν θέλουμε η τούρτα να έχει πιο αλκοολουχα γεύση προσθέτουμε και 1-2 κουταλάκια λικέρ. Δοκιμάζουμε τη γέμιση μέχρι να δούμε ότι έχουμε πετύχει την επιθυμητή γλυκύτητα. Μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε, κρατάμε τη γέμιση μας στο ψυγείο για να είναι παγωμένη.
Τοποθετούμε το ένα κομμάτι παντεσπάνι σε μια πιατέλα.
Με ένα πινέλο βρέχουμε καλά το παντεσπάνι με το σιρόπι. Προσοχή: πρέπει το σιρόπι να ποτίσει κυριολεκτικά το παντεσπάνι.
Αλείφουμε από πάνω τη μαρμελάδα και βάζουμε λίγα μαυροκέρασα.
Πάνω από τα κεράσια τοποθετούμε το δεύτερο κομμάτι παντεσπάνι.
Πάλι βρέχουμε το παντεσπάνι με το σιρόπι (να ποτίσει καλά), αλλά αυτή τη φορά απλώνουμε από πάνω την μισή κρέμα..
Καλύπτουμε την τούρτα με το τρίτο κομμάτι παντεσπάνι και αν έχει περισσέψει σιρόπι, το απλώνουμε με το πινέλο στο παντεσπάνι.
Στη συνέχεια, αλείφουμε την υπόλοιπη κρέμα πάνω και γύρω γύρω από την τούρτα. Κρατάμε όμως αρκετή σαντιγύ για να κάνουμε σχέδια και γαρνιτούρα πάνω στην τούρτα.
Βάζουμε την τούρτα Black Forest στο ψυγείο για μισή ώρα.
Αν δούμε ότι έχει βγάλει υγρά, τα μαζεύουμε με μια πετσέτα. Σε αυτό το σημείο αν θέλουμε η Black Forest να είναι πιο πλούσια, μπορούμε να βάλουμε ακόμα περισσότερη κρέμα πάνω και γύρω από την τούρτα μας.
Με την υπόλοιπη κρέμα ή με σαντιγύ γαρνίρουμε μικρά στρογγυλά σχέδια πάνω και περιμετρικά της Black Forest. Πάνω σε κάθε ένα από αυτά βάζουμε από ένα μικρό μαυροκέρασο.
Τέλος, γαρνίρουμε με νιφάδες σοκολάτας με όποιον τρόπο θέλουμε. Για παράδειγμα, μπορούμε να βάλουμε σοκολάτα γύρω γύρω από την τούρτα ή από πάνω ή και τα δύο. Μην το παρακάνουμε όμως. Το πιο ωραίο είναι να βάλουμε σοκολάτα γύρω γύρω και την υπόλοιπη από πάνω στο κέντρο της τούρτας (όχι σε όλη την επιφάνεια).
Η Black Forest τούρτα μας ειναι έτοιμη. Μέχρι να σερβιριστεί, τη βάζουμε στο ψυγείο. Ετσι θα κόβεται και σερβίρεται πιο εύκολα!
Συμβουλές για ακόμα καλύτερη τούρτα Black Forest
Αν θέλουμε, μπορούμε να φτιάξουμε διπλάσια ποσότητας γέμισης και να μην βάλουμε μαρμελάδα στην πρώτη στρώση. Ετσι απλώνουμε τη γέμιση πάνω στο πρώτο παντεσπάνι, μετά κεράσια, μετά βάζουμε πάλι γέμιση και από πάνω το δεύτερο παντεσπάνι. Επαναλαμβάνουμε και δημιουργούμε μια πολύ πιο πλούσια black forest.
Στην καλή τούρτα το παντεσπάνι πρέπει να είναι υγρό δηλαδή γεμάτο σιρόπι. Γι’ αυτό, μπορούμε εναλλακτικά να βάλουμε το σιρόπι σε ένα ταψί, να βυθίσουμε μέσα το παντεσπάνι και μετά από λίγο να το βγάλουμε.
Αν δεν βρίσκουμε νιφάδες σοκολάτας, μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι σας με ένα πιλερ και μια μπάρα κουβερτούρας. Απλά θυμόμαστε να κρατήσουμε τη σοκολάτα παγωμένη μέχρι να τη βάλουμε στην τούρτα.