Η Ελλάδα βυθίζεται στη δίνη της λειψυδρίας – 14 δήμοι σε έκτακτη ανάγκη


Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρή κρίση λειψυδρίας με 14 δήμους να έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η παρατεταμένη ανομβρία, οι υψηλές θερμοκρασίες και η τουριστική ζήτηση επιδεινώνουν το πρόβλημα. Οι τοπικές αρχές εκλιπαρούν για συνειδητή χρήση του νερού, ενώ η κυβέρνηση εξετάζει την κατασκευή υβριδικών μονάδων αφαλάτωσης ως λύση. Οι υδρογεωλόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες της μείωσης των χιονοπτώσεων και της πτώσης της στάθμης του νερού σε κρίσιμα φράγματα.

Η κατάσταση λειψυδρίας που πλήττει την Ελλάδα είναι πιο σοβαρή από ποτέ, με την επιστημονική κοινότητα να προειδοποιεί για τις καταστροφικές συνέπειες των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών και της δραματικής μείωσης των βροχοπτώσεων. Οι αρχές έχουν κηρύξει 14 δήμους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ η ανησυχία κορυφώνεται καθώς η θερινή τουριστική περίοδος φέρνει επιπλέον πίεση στις υδάτινες πηγές.

Ο δήμαρχος Κύθνου, Σταμάτης Γαρδέρης, έκανε δραματική έκκληση στους πολίτες να περιορίσουν την κατανάλωση νερού: «Ζητάμε από τους πολίτες να μην γίνεται σπατάλη νερού. Να μην γίνεται αλόγιστη χρήση με το λάστιχο που πλένουν οι πολίτες τις αυλές. Να μην γίνεται πλήρωση πισινών και ποτίσματα σε περιβόλια».

Οι υδρογεωλόγοι, όπως ο Παντελής Σαμπατάκης, επισημαίνουν ότι οι χιονοπτώσεις έχουν μειωθεί σχεδόν στο μισό τα τελευταία χρόνια, οδηγώντας τα υδροσυστήματα και τα υπόγεια νερά σε χαμηλότερο επίπεδο απόδοσης. «Τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί σχεδόν στο μισό οι χιονοπτώσεις, τα υδροσυστήματα και τα υπόγεια νερά βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο απόδοσης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τα νησιά Σέριφος, Σίφνος, Λέρος, Πόρος, Σπέτσες, Κρήτη και Κεφαλονιά, καθώς και οι περιοχές Κόρινθος, Αλεξανδρούπολη και Ξάνθη, βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η δήμαρχος Σίφνου, Μαρία Ναδάλη, εξέφρασε την αγωνία και ανησυχία των κατοίκων: «Στο νησί της Σίφνου υπάρχει αγωνία και ανησυχία. Διαπιστώσαμε αυξημένη κατανάλωση στις αρχές Ιουνίου κι αυτό μας οδήγησε στο να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Αμέσως κινηθήκαμε να ευαισθητοποιήσουμε τους καταναλωτές».

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε μια προσπάθεια να βρει λύση στο μείζον ζήτημα, προωθεί σχέδιο για την κατασκευή υβριδικών μονάδων παραγωγής ρεύματος και αφαλάτωσης. Αυτές οι μονάδες, που θα χρησιμοποιούν αιολικά και φωτοβολταϊκά συστήματα, θα παρέχουν τόσο ρεύμα όσο και γλυκό νερό για ύδρευση και άρδευση.



Η στάθμη του νερού έχει σημειώσει σημαντική πτώση στην τεχνητή λίμνη Μόρνου και στο φράγμα Αποσελέμης στην Κρήτη, σύμφωνα με δορυφορική ανάλυση δεδομένων από την Επιχειρησιακή Μονάδα BEYOND του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ. Οι αναλύσεις αυτές επιβεβαιώνουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και την ανάγκη για άμεση δράση.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, και η συνεργασία των πολιτών με τις αρχές είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση αυτής της επικείμενης καταστροφής.



 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ