Η δημιουργία κλίματος οικειότητας στον εργασιακό χώρο από το ίδιο το αφεντικό αποτελεί, πολύ συχνά, τη βασική παράμετρο για μια ομάδα, προκειμένου να είναι πιο δεμένη και να λειτουργεί με μεγαλύτερη όρεξη.
Τι συμβαίνει όμως όταν τα πράγματα εξελίσσονται σε φιλία που ξεπερνά τα όρια; Δύο ιστορίες θα σε κάνουν να καταλάβεις τι ακριβώς εννοούμε.
Υπερβολική οικειότητα
Ο Κώστας κατάλαβε πως η «φιλία» του με το αφεντικό του είχε προχωρήσει αρκετά, όταν ο τελευταίος του εκμυστηρεύτηκε πως απατά την γυναίκα του. Ο Κώστας μετά από λίγα χρόνια εργασίας σε μεγάλη εταιρεία αποφάσισε να μετακινηθεί σε μια μικρότερη, που ουσιαστικά ήταν μια ομάδα 6 ατόμων συν το αφεντικό. Το μέγεθός της καθώς και οι υποχρεώσεις που είχαν και τους ανάγκαζαν να εργάζονται πάρα πολλές ώρες της ημέρας μαζί μοιραία τους οδήγησε να αναπτύξουν φιλικές σχέσεις και μάλιστα σχετικά άμεσα. Αυτός που ξεκίνησε την όλη διαδικασία στενών σχέσεων ήταν φυσικά το αφεντικό.
«Ήθελε να είναι φίλος με όλους. Άρχισε να μας μιλά όλο και περισσότερο για τα παιδιά του, την οικογένειά του, έλεγε ανέκδοτα και και γενικά προσπαθούσε πολύ να μας πείσει πως είναι περισσότερο φίλος μας και έπειτα αφεντικό μας. Κανένα πρόβλημα ως εδώ, αλλά όλα άρχισαν να γίνονται πιο περίπλοκα όταν κάθε Παρασκευή επέμενε να βγαίνουμε για ποτά μετά το γραφείο. Εγώ δεν ήταν λίγες οι φορές που μετά την δουλειά ήθελα απλά να πάω σπίτι μου και να ξαπλώσω και ουσιαστικά πήγαινα μαζί με την υπόλοιπη ομάδα έξω με το ζόρι. Σε ένα από αυτά τα απογεύματα λοιπόν το αφεντικό, έχοντας πιει μερικά ποτηράκια παραπάνω εκμυστηρεύθηκε σε δύο από εμάς πως διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση» λέει ο Κώστας για να εξηγήσει αργότερα πως αυτή η φιλία άρχισε να γίνεται εντελώς άβολη.
«Όλα έγιναν πιο δύσκολα όταν με προσέγγισε μια μεγαλύτερη εταιρεία και με αρκετά καλύτερη αμοιβή. Ενημέρωσα το αφεντικό μου πως σε 4 εβδομάδες θα έφευγα από τη δουλειά. Τότε άρχισε το μαρτύριό μου, αφού θεώρησε πως πρόδωσα την φιλία του. Σχεδόν καθημερινά μου μιλούσε με πολύ απότομο τρόπο και δεν ήταν λίγες οι φορές που με απέλυε και με επαναπροσλάμβανε σχεδόν ακαριαία. Την τελευταία μέρα μου ζήτησε συγγνώμη και μάλιστα μου πήρε και αποχαιρετιστήριο δώρο. Αλλά όλο αυτό με έκανε να καταλάβω πολλά και σίγουρα δεν πρόκειται να ξαναγυρίσω σε αυτή την εταιρεία στο μέλλον».
Άβολες, ακατάλληλες καταστάσεις
Μια ανάλογη εμπειρία είχε και η Άννα. Εργαζόμενη σαν ιδιαιτέρα του διευθυντή σε μεγάλη εταιρεία έζησε κάτι μάλλον ασυνήθιστο έως -κυριολεκτικά- ακατάλληλο. «Ήμουν 24 ετών όταν ξεκίνησα τη δουλειά στη συγκεκριμένη εταιρεία. Περνούσα σχεδόν όλη την ημέρα μου στο γραφείο του αφεντικού. Με εμπιστευόταν πάρα πολύ και συχνά με την συμπεριφορά του με έκανε να νιώθω άνετα. Σε σημείο που έφτασα ακόμη και ‘γω η ίδια να τον θεωρώ πρώτα φίλο και μετά προϊστάμενό μου. Κατάλαβα όμως ότι η σχέση μας δεν ήταν και τόσο υγιής όσο πίστευα, όταν μου ζήτησε να κάνω κάτι για έναν πολύ καλό πελάτη μας από το εξωτερικό. Τι ακριβώς ήταν αυτό; Να τον συνοδεύσω σε μια νυχτερινή έξοδο σε στριπτιτζάδικο. Πήγα, δεν θα πω ψέμματα, αλλά ήταν τόσο άβολο και άσχημο που δεν ήθελα να πατήσω ποτέ ξανά το πόδι μου στο γραφείο» εξομολογείται, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτει περισσότερες πληροφορίες για την μετέπειτα πορεία της επαγγελματικής αυτής σχέσης.
Τι μπορείς να κάνεις
Αν και εσύ έχεις βρεθεί σε μια παρόμοια θέση -προσοχή, δεν λέμε αν το αφεντικό σας βγάλει μια φορά για φαγητό ή μια μπύρα μετά από μια δύσκολη μέρα στο γραφείο αλλά για πολύ πιο άβολες καταστάσεις-υπάρχει τρόπος για να το αντιμετωπίσεις ψύχραιμα και μάλιστα άκρως επαγγελματικά.
Το να είσαι ευθύς και άμεσος και να πεις κάτι του στυλ «Δεν θα ήθελα να το συζητήσω αυτό» ή «Δεν νομίζω πως αυτό άπτεται των αρμοδιοτήτων μου» δεν σε καθιστά κακό επαγγελματία, ενώ σε πολλές των περιπτώσεων η ειλικρίνεια θα εκτιμηθεί.
Τα ονόματα των εργαζομένων έχουν αλλάξει για να προστατεύσουν την ιδιωτικότητά τους.