Ghosting: Η σιωπηλή αποχώρηση – Γιατί καταφεύγουμε στην τακτική αυτή;


Το φαινόμενο του “ghosting” αποτελεί ένα ολοένα και πιο συχνό φαινόμενο στις διαπροσωπικές σχέσεις, ιδίως στις σύγχρονες ψηφιακές εποχές.

Της: Έπης Τρίμη

Η λέξη προέρχεται από την αγγλική λέξη “ghost” (φάντασμα) και περιγράφει την απότομη διακοπή κάθε επικοινωνίας από κάποιο άτομο, χωρίς προειδοποίηση ή εξήγηση. Αν και το ghosting εμφανίζεται κυρίως στον τομέα των ερωτικών σχέσεων, μπορεί να συμβεί και σε φιλικές, επαγγελματικές ή οικογενειακές σχέσεις.

Τι είναι το ghosting

Το ghosting συμβαίνει όταν ένα άτομο απλά “εξαφανίζεται” από τη ζωή κάποιου άλλου, αποφεύγοντας να απαντήσει σε μηνύματα, τηλεφωνήματα ή άλλες μορφές επικοινωνίας. Αυτό μπορεί να αφήσει το άτομο που δέχεται το ghosting σε μια κατάσταση αβεβαιότητας, αναρωτιέται τι πήγε στραβά και ψάχνει απαντήσεις που δεν θα έρθουν ποτέ.

Γιατί συμβαίνει το ghosting

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να επιλέξει το ghosting ως τρόπο αποχώρησης από μια σχέση. Μερικοί από αυτούς περιλαμβάνουν:

Αποφυγή σύγκρουσης: Ορισμένοι άνθρωποι φοβούνται την αντιπαράθεση και επιλέγουν να εξαφανιστούν αντί να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες μιας δυσάρεστης συζήτησης.

Έλλειψη ενδιαφέροντος: Όταν κάποιος χάνει το ενδιαφέρον του για τη σχέση, μπορεί να θεωρήσει ευκολότερο να απομακρυνθεί σιωπηλά παρά να εξηγήσει τους λόγους της αποχώρησής του.

Ψυχολογική άνεση: Η δυνατότητα να αποχωρήσει κάποιος χωρίς να εξηγήσει τον εαυτό του μπορεί να φανεί ως μια εύκολη λύση, ειδικά σε άτομα που νιώθουν άβολα να εκφράσουν τα συναισθήματά τους.

Διαφορές στις προσδοκίες: Συχνά, οι άνθρωποι έχουν διαφορετικές προσδοκίες από μια σχέση. Όταν αυτές δεν ευθυγραμμίζονται, μπορεί να συμβεί το ghosting ως τρόπος διαφυγής από μια ανεπιθύμητη κατάσταση.

Συνέπειες του ghosting

Το ghosting μπορεί να έχει σοβαρές συναισθηματικές επιπτώσεις. Το άτομο που δέχεται το ghosting μπορεί να αισθάνεται εγκαταλελειμμένο, ανασφαλές και να αμφισβητεί την αξία του. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την αυτοεκτίμησή του και να δημιουργήσει δυσκολίες στις μελλοντικές του σχέσεις.

Αντιμετώπιση του ghosting

Η αντιμετώπιση του ghosting μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά υπάρχουν κάποιες στρατηγικές που μπορεί να βοηθήσουν:

Αποδοχή και και επανεκκίνηση: Η αποδοχή της κατάστασης και η προσπάθεια να προχωρήσει κανείς παρακάτω μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του πόνου.
Υποστήριξη από φίλους και οικογένεια: Η αναζήτηση υποστήριξης από τα κοντινά πρόσωπα μπορεί να προσφέρει παρηγοριά και να βοηθήσει στην ανάκαμψη.
Επικέντρωση στον εαυτό μας: Η ενασχόληση με δραστηριότητες που προσφέρουν χαρά και ικανοποίηση μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της αυτοεκτίμησης.

Να θυμάστε πως το ghosting είναι ένα φαινόμενο που αντικατοπτρίζει την αποξένωση και τις δυσκολίες στις σύγχρονες διαπροσωπικές σχέσεις. Η κατανόηση των αιτίων και των συνεπειών του μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν καλύτερα αυτήν την δύσκολη εμπειρία και να βρουν τρόπους να προχωρήσουν στη ζωή τους.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ