Η πορτοκαλόπιτα με σοκολάτα είναι ένα υπέροχο και ζουμερό γλυκό που συνδυάζει την φρεσκάδα και το άρωμα του πορτοκαλιού με τη γεύση της σοκολάτας. Είναι μια παραδοσιακή ελληνική συνταγή που έχει αγαπηθεί από μικρούς και μεγάλους. Ακολουθήστε αυτήν την συνταγή για να δημιουργήσετε μια πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα με σοκολάτα που θα εντυπωσιάσει τους πάντες.
Υλικά για την πορτοκαλόπιτα
Για την πίτα:
- 500 γρ. φύλλο κρούστας
- 200 γρ. ζάχαρη
- 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 200 ml ηλιέλαιο
- 4 αυγά
- 3 πορτοκάλια (το ξύσμα και τον χυμό)
- 2 κ.γλ. baking powder
- 100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
Για το σιρόπι:
- 500 γρ. ζάχαρη
- 400 ml νερό
- 1 πορτοκάλι (το ξύσμα και τον χυμό)
- 1 κ.γλ. βανίλια
Εκτέλεση
- Προετοιμασία φύλλου κρούστας: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C. Απλώστε τα φύλλα κρούστας και αφήστε τα να ξεραθούν για περίπου 30 λεπτά. Στη συνέχεια, τα τρίψτε τα με τα χέρια σας σε μικρά κομματάκια.
- Προετοιμασία μείγματος: Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέστε το γιαούρτι, το ηλιέλαιο, το ξύσμα και τον χυμό από τα πορτοκάλια. Ανακατέψτε καλά.
- Προσθήκη φύλλων και σοκολάτας: Προσθέστε τα κομμένα φύλλα κρούστας στο μείγμα και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Τέλος, προσθέστε το baking powder και τη ψιλοκομμένη σοκολάτα. Ανακατέψτε καλά.
- Ψήσιμο: Βουτυρώστε ένα ταψί και αδειάστε το μείγμα μέσα. Ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 40-45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η πίτα και να ψηθεί στο κέντρο.
- Προετοιμασία Σιροπιού: Σε μια κατσαρόλα, βάλτε τη ζάχαρη, το νερό, το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού. Φέρτε το μείγμα σε βρασμό και αφήστε το να βράσει για 5 λεπτά. Προσθέστε τη βανίλια και αποσύρετε από τη φωτιά.
- Σιρόπιασμα: Μόλις η πορτοκαλόπιτα βγει από τον φούρνο, ρίξτε το σιρόπι ζεστό πάνω στην πίτα. Αφήστε την να απορροφήσει το σιρόπι για τουλάχιστον 1 ώρα πριν τη σερβίρετε.
Απολαύστε την υπέροχη πορτοκαλόπιτα με σοκολάτα με ένα φλιτζάνι καφέ ή τσάι. Καλή σας απόλαυση!