Φορολογικές δηλώσεις: Κορυφώνεται η αγωνία για την προθεσμία υποβολής τους


Η αγωνία για την παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων κορυφώνεται, καθώς το Υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να ανακοινώσει σύντομα την απόφασή του. Η τρέχουσα προθεσμία λήγει στις 26 Ιουλίου, και για να ολοκληρωθεί η διαδικασία χωρίς παράταση, θα πρέπει να υποβληθούν περίπου 700.000 δηλώσεις φυσικών προσώπων και πάνω από 60.000 δηλώσεις νομικών προσώπων τις επόμενες δύο ημέρες, κάτι που θεωρείται αδύνατον από τους λογιστές λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας.

Μέχρι τώρα, έχουν υποβληθεί περίπου 5,9 εκατομμύρια δηλώσεις, με επιπλέον 200.000 να έχουν προσωρινά αποθηκευτεί στο σύστημα, γεγονός που σημαίνει ότι η υποβολή τους μπορεί να γίνει γρήγορα. Το ενδεχόμενο ολιγοήμερης παράτασης έως τις 31 Ιουλίου παραμένει ανοιχτό και θα επανεξεταστεί σε νέα σύσκεψη σήμερα το πρωί.



Η ανάλυση των υποβληθέντων δηλώσεων δείχνει ότι ένας στους τρεις φορολογούμενους θα πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα του 2023, με τον μέσο φόρο να είναι 1.713 ευρώ. Ο φόρος μπορεί να πληρωθεί είτε εφάπαξ έως τις 31 Ιουλίου με έκπτωση 3%, είτε σε 8 μηνιαίες δόσεις, είτε σε 12 άτοκες δόσεις με πιστωτική κάρτα. Δύο στους δέκα φορολογούμενους έχουν λάβει πιστωτικό εκκαθαριστικό με συνολική επιστροφή φόρου 381,15 εκατ. ευρώ, ενώ το 46% των δηλώσεων ήταν μηδενικές.

 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ