Το Υπουργείο Υγείας, με επικεφαλής τον Άδωνι Γεωργιάδη, έφερε μια σημαντική αλλαγή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), επιτρέποντας στους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων και κέντρων υγείας να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα. Η απόφαση αυτή, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα σε ΦΕΚ, αλλάζει τον χαρακτήρα του ΕΣΥ, που επί 40 χρόνια απαγόρευε την παράλληλη εργασία των γιατρών στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Μια αναγκαία μεταρρύθμιση ή πηγή νέων προβλημάτων;
Ο Άδωνις Γεωργιάδης προωθεί την αλλαγή αυτή ως μια “μεταρρύθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας”, η οποία θα κάνει το ΕΣΥ πιο ελκυστικό για τους γιατρούς, επιτρέποντας την κάλυψη των κενών θέσεων στα δημόσια νοσοκομεία. Ωστόσο, η απόφαση αυτή δημιουργεί ανησυχίες σχετικά με την επίδρασή της στην ποιότητα των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται στους ασθενείς.
Είμαι υπερήφανος που επί θητείας μου έγινε η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στο ΕΣΥ από την ίδρυση του. https://t.co/wzkVlaFsn3… το ιδιωτικό έργο των γιατρών του ΕΣΥ κάνει τη θέση του γιατρού στο ΕΣΥ περισσότερο ελκυστική. Με όλα τα άλλα μέτρα που λαμβάνουμε πιστεύω ότι θα αρχίσουμε να…
— Άδωνις Γεωργιάδης (@AdonisGeorgiadi) July 20, 2024
Κίνδυνοι που ελλοχεύουν για τους ασθενείς
Μία από τις κύριες ανησυχίες είναι ότι οι γιατροί που θα εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα μπορεί να κατευθύνουν τους ασθενείς προς τις ιδιωτικές δομές για προσωπικό οικονομικό όφελος. Παρόλο που το υπουργείο θεσμοθέτησε δικλείδες ασφαλείας για την αποφυγή συγκρούσεων συμφερόντων, η πρακτική εφαρμογή αυτών των δικλείδων παραμένει αμφίβολη.
Δικλείδες ασφαλείας
Για να εξασφαλιστεί η διαφάνεια και η προστασία των ασθενών, το υπουργείο υιοθέτησε τις ακόλουθες απαγορεύσεις για τους γιατρούς του ΕΣΥ που επιλέγουν να εργαστούν και στον ιδιωτικό τομέα:
- Απαγόρευση κλινικής εξέτασης και χειρουργικής επέμβασης σε ασθενείς που εξετάστηκαν στα τακτικά ιατρεία του δημόσιου νοσοκομείου ή βρίσκονται στη λίστα χειρουργείου.
- Διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του νοσοκομείου και του προγράμματος εφημεριών.
- Μη παραβίαση του αριθμού των ιατρικών πράξεων που διενεργούνται σε κάθε κλινική.
- Απαγόρευση συνεργασίας με προμηθεύτριες εταιρείες του δημοσίου τομέα κατά την παροχή ιδιωτικού έργου.
Παρά τις δικλείδες αυτές, παραμένουν ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των ελέγχων και την αποφυγή συγκρούσεων συμφερόντων.
Η νέα αυτή πολιτική σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής για το ΕΣΥ, μετατρέποντάς το ουσιαστικά σε ένα μεικτό σύστημα και μέλει να κριθεί στην πράξη.