«Οι Έλληνες θρηνούν, οι Τούρκοι πανηγυρίζουν»: Με τον τίτλο αυτό το CNNi αναδημοσιεύει αφιέρωμα του Reuters με αφορμή τη συμπλήρωση των 50 ετών από την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο.
Σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ήχησαν τα ξημερώματα του Σαββάτου (20/7) σε όλη Λευκωσία, καθώς οι Ελληνοκύπριοι θρηνούσαν και οι Τουρκοκύπριοι γιόρταζαν τα πενήντα χρόνια από τότε που η Τουρκία εισέβαλε σε τμήμα του νησιού, αναφέρει στην αρχή το δημοσίευμα.
Η Κύπρος κέρδισε την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία το 1960, αλλά η κοινή διοίκηση μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων κατέρρευσε γρήγορα.
Η κρίση άφησε τους Ελληνοκύπριους να διοικούν τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2004.
Η εισβολή της Τουρκίας κατέλαβε περισσότερο από το ένα τρίτο του νησιού και εκτόπισε περισσότερους από 160.000 Ελληνοκύπριους στο νότο.
Οι συνομιλίες για την επανένωση κατέρρευσαν το 2017 και έκτοτε βρίσκονται σε αδιέξοδο.
Με τις πληγές της εισβολής να πραμένουν ανεπούλωτες, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε να παρευρεθεί στην πανηγυρική στρατιωτική παρέλαση στη βόρεια Λευκωσία για να γιορτάσει την ημέρα, που το 1974 οι τουρκικές δυνάμεις ξεκίνησαν μια επίθεση που αποκαλούν «ειρηνευτική επιχείρηση».
Αργότερα την ίδια μέρα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να παραστεί σε εκδήλωση στα νότια της πόλης για να τιμήσει την «βάρβαρη τουρκική εισβολή». Ο κ. Μητσοτάκης δημοσίευσε μια εικόνα ενός αιματοβαμμένου χάρτη της Κύπρου στη σελίδα του στο LinkedIn με τις λέξεις «Μισός αιώνας από την εθνική τραγωδία της Κύπρου».
«Η ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο έσωσε τους Τουρκοκύπριους από τη σκληρότητα και τους έφερε στην ελευθερία», είπε ο Ερντογάν, επικρίνοντας τον Νότο ότι έχει «κακή νοοτροπία» και θεωρεί τον εαυτό του ως τον μοναδικό κυρίαρχο της Κύπρου. «Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις, για συναντήσεις και για την καθιέρωση μακροπρόθεσμης ειρήνης και επίλυσης στην Κύπρο», πρόσθεσε.
Μνημόσυνα για τους νεκρούς
Ζοφερή αφορμή για προβληματισμό και φόρο τιμής στους νεκρούς χαρακτήρισε ο Κύπριος πρόεδρος από την πλευρά του, Νίκος Χριστοδουλίδης.
«Αποστολή μας είναι η απελευθέρωση, η επανένωση και η επίλυση του Κυπριακού», είπε. «Αν θέλουμε πραγματικά να στείλουμε ένα μήνυμα σε αυτή την τραγική επέτειο… είναι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να επανενώσουμε την Κύπρο».
Η Τουρκία, είπε, συνεχίζει να είναι υπεύθυνη για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου σχετικά με την Κύπρο.
Σε όλο το νότο, τελέστηκαν μνημόσυνα για περισσότερους από 3.000 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στην τουρκική εισβολή.
«Ήταν μια προδοσία, τόσα πολλά παιδιά χάθηκαν. Δεν ήταν μόνο ο γιος μου, ήταν πολλοί», είπε ο 90χρονος Λουκάς Αλεξάνδρου ενώ φρόντιζε τον τάφο του γιου του σε ένα στρατιωτικό νεκροταφείο.