Ένα από τα ομορφότερα χωριά της ορεινής Αχαΐας, στο δρόμο από τη Χαλανδρίτσα στα Καλάβρυτα, λίγο χιλιόμετρα πάνω από την πρώτη είναι αυτό του Καταρράκτη, το επονομαζόμενο Λόπεσι.
Το Λόπεσι λέγεται ότι προέρχεται από την αλβανική λέξη lope που σημαίνει αγελάδα και παραπέμπει στον “τόπο των αγελάδων”. Πάντως το χαρακτηριστικό σημείο του χωριού είναι και αυτό που έδωσε το νεότερο όνομά του.
Ένα καταρράκτης που υπάρχει μέσα στο χωριό, που σχηματίζεται από την ιδιομορφία του εδάφους στους νότιους πρόποδες του Παναχαϊκού και τα νερά του παρά ποταμού του Πείρου που περνούν από το σημείο και ρίχνονται ορμητικά στον γκρεμό.
Ο καταρράκτης για πολλούς που περνούν από τον επαρχιακό δρόμο της Χαλανδρίτσας προς τα Καλάβρυτα είναι ένα σημείο αναφοράς και δεν είναι λίγοι αυτοί που στέκονται για να χαζέψουν το εντυπωσιακό σκηνικό, συνδυασμένο με την άγρια ομορφιά της φύσης.
Το σκηνικό δένει ακόμα περισσότερο με τα πέτρινα σπίτια του χωριού που ταιριάζουν αρμονικά με τους βράχους, έχοντας από πάνω τους την περηφάνια και την επιβλητικότητα ενός βουνού, όπως είναι το Παναχαϊκό. Ο καταρράκτης είναι ύψους 110 μέτρων και κρύβει μέσα στο γκρεμό του σπήλαια και μία πυκνή βλάστηση.
Το γάργαρο νερό του Πείρου και η αγριάδα του βουνού συνδυάζουν ειδικότερα τα καλοκαίρια ένα σκηνικό που προκύπτει μέσα από τις αντιθέσεις του τοπίου και το οποίο προσφέρει δροσιά μέσα στον καύσωνα και τη ζέστη. Είναι η εποχή, άλλωστε, που το χωριό γεμίζει από κόσμο, ενώ το Λιόπεσι προσφέρεται ασφαλώς και για όσους αγαπούν τις χειμερινές εξορμήσεις, μακριά από την πόλη.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην περιοχή γύρω από τον Καταρράκτη έχουν βρεθεί αρχαιολογικά κατάλοιπα της μυκηναϊκής και γεωμετρικής περιόδου, γεγονός που μαρτυράει την κατοίκηση της περιοχής από τους προϊστορικούς χρόνους. Τα μνημεία αυτά αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, παραμένουν εδώ και χρόνια αναξιοποίητα και κατά συνέπεια λίγοι είναι αυτοί που τα γνωρίζουν.
Πάντως, το σημείο του εντυπωσιακού καταρράκτη αποτελεί από μόνο του έναν μαγνήτη για τους επισκέπτες και δείχνει ότι το χωριό θα μπορούσε να είχε αποκτήσει μία τουριστική δυναμική.
Το βίντεο είναι του Κώστα Γκέρσου και αποτυπώνει την άγρια ομορφιά του καταρράκτη.