Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Επανεξελέγη πρόεδρος της Κομισιόν


Η επανεκλογή της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στην προεδρία της Κομισιόν επικυρώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 401 ψήφους υπέρ, ξεπερνώντας το απαιτούμενο όριο των 361 ψήφων από το σύνολο των 720 ευρωβουλευτών.

Η φον ντερ Λάιεν, υποστηριζόμενη από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP), τους Σοσιαλδημοκράτες (S&D) και τους Φιλελεύθερους (Renew Europe), εξασφάλισε επίσης την υποστήριξη των Πρασίνων. Ακόμη και οι Γάλλοι Συντηρητικοί, που αρχικά ήταν αντίθετοι στην επανεκλογή της, τελικά τη στήριξαν, αναφέροντας ότι οι θέσεις της ευθυγραμμίζονταν με τα συμφέροντά τους και για να διατηρήσουν την ενότητα του ΕΛΚ.

Στην καταληκτική ομιλία της, η φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε πολιτικά οφέλη σε διάφορες ομάδες της ευρωβουλής και παρουσίασε τον εαυτό της ως σύμβολο σταθερότητας. Συγκεκριμένα, δεσμεύτηκε για νέους επιτρόπους σε τομείς όπως η άμυνα, η στέγαση, η αλιεία και η περιοχή της Μεσογείου, και για τη μείωση της γραφειοκρατίας, κάτι που ήταν βασικό αίτημα της ιταλικής κυβέρνησης.

Επιπλέον, η φον ντερ Λάιεν δεσμεύτηκε να επεκτείνει την ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, θέτοντας φιλόδοξους κλιματικούς στόχους για το 2040 και προωθώντας την παραγωγή καθαρών τεχνολογιών. Υποσχέθηκε επίσης ένα επενδυτικό πρόγραμμα για τα επόμενα πέντε χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του “Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανταγωνιστικότητας” για τη χρηματοδότηση τομέων όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η καθαρή τεχνολογία και η βιοτεχνολογία, καθώς και την προώθηση μιας ένωσης κεφαλαιαγορών σε όλη την ΕΕ.

 

 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ