Ο Αρκάς μας καλημερίζει με πρωταγωνιστή τον υπέροχο μικρό Θανασάκη. Συγκεκριμένα, μια δροσερή ανάσα μέσα στον καύσωνα έρχεται από το σημερινό του σκίτσο το οποίο μας μεταφέρει στην παραλία, εκεί όπου όλοι θα θέλαμε να βρισκόμαστε αυτές τις καυτές ημέρες. Ο μικρός Θανασάκης απολαμβάνει το μπάνιο του στη θάλασσα, αναζητώντας λίγη δροσιά για να αντιμετωπίσει τις υψηλές θερμοκρασίες.
Ωστόσο, η απόλαυση του δεν είναι ακριβώς ανέμελη, καθώς μια μέδουσα τον πλησιάζει, γεγονός που τον ενοχλεί ιδιαίτερα. Με την παιδική αθωότητα και την αίσθηση της ιδιοκτησίας που χαρακτηρίζει τα παιδιά, εκφράζει τη δυσαρέσκειά του ζητώντας από τη μέδουσα να φύγει.
– Τόση θάλασσα έχει, ρε παιδιάκι μου, γιατί ήρθεθ εδώ που είμαι εγώ; Να θηκωθείθ να φύγειθ, εδώ είναι δικό μου μέροθ! της λέει με απόλυτο τόνο.
Η μητέρα του, ανήσυχη από την ξαφνική σιωπή του Θανασάκη, ρωτά από μακριά:
– Θανασάκη, σε ποιον μιλάς;
– Με μια μέδουθα! της απαντά αθώα.
– Θεέ μου!…Βγες αμέσως έξω! τον προτρέπει τρομοκρατημένη, φοβούμενη μην τον τσιμπήσει η μέδουσα.
Και ο Θανασάκης, με την αφοπλιστική του απάντηση, μας χαρίζει το γέλιο που τόσο χρειαζόμαστε αυτές τις ζεστές μέρες:
Τι μαθ λεθ!… Να βγει αυτή!
Ποιος είναι ο σκιτσογράφος Αρκάς
Ο Αρκάς είναι Έλληνας σκιτσογράφος και συγγραφέας. Ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 δημοσιεύοντας τη σειρά Ο Κόκκορας στο περιοδικό Βαβέλ και στη συνέχεια στο Παρά Πέντε και στο Μικρό Παρά Πέντε. Το έργο του αποτελείται κυρίως από σειρές με συγκεκριμένο θέμα – πρωταγωνιστές που δημοσιεύονται σε περιοδικά και εφημερίδες και συγκεντρώνονται στη συνέχεια σε άλμπουμ. Από τα έργα του ο Ισοβίτης έχει γίνει σειρά με μαριονέτες για την ελληνική τηλεόραση από τον Μάνθο Σαντοριναίο. Δουλειές του έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, πολωνικά, ρουμανικά, σέρβικα και βουλγάρικα), ενώ έχει γράψει και θεατρικά έργα.
Το πραγματικό ονοματεπώνυμο του εν λόγω συγγραφέα είναι άγνωστο, καθώς ο ίδιος δεν το έχει αποκαλύψει, ενώ τα ονόματα Αντώνης Ευδαίμων και Γεράσιμος Σπανοδημήτρης που έχει χρησιμοποιήσει σε έργα του, θεωρούνται ψευδώνυμα. Επίσης, έχει προταθεί το όνομα Άρης Καστρινός (απ’ όπου υποτιθέμενα προέρχεται και το ΑΡ-ΚΑΣ).
Κατά καιρούς ασκήθηκε κριτική στο έργο του, κυρίως (αλλά όχι αποκλειστικά) από τον πολιτικό χώρο της Αριστεράς. Οι επικρίσεις αφορούν κυρίως ορισμένα σκίτσα του που κατηγορήθηκαν ότι είναι μισογυνικά και “χοντροφοβικά”. Τον Ιούλιο του 2019 η σελίδα του στο Facebook, σύμφωνα με τον ίδιο, απενεργοποιήθηκε για διάστημα μίας εβδομάδας λόγω συνεχών αναφορών από χρήστες που κατηγόρησαν τις αναρτήσεις του.
Αρκάς: ΜΜΕ & αρθρογράφοι έχουν εστιάσει στις πολιτικές του πεποιθήσεις
Ο ίδιος ο Αρκάς, καθώς και ΜΜΕ και αρθρογράφοι, χαρακτήρισαν τις επικρίσεις απόπειρα λογοκρισίας, ενώ υποστήριξαν ότι η σάτιρα του Αρκά στοχεύει το φαινόμενο της πολιτικής ορθότητας, επειδή το θεωρεί επικίνδυνο και ικανό να απειλήσει κατοχυρωμένα δημοκρατικά δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου.
Λόγω της αλλαγής του περιεχομένου και των πολιτικών μηνυμάτων των έργων του ανά τα χρόνια καθώς και της ανωνυμίας του ορισμένοι εικάζουν πως ο αυθεντικός Αρκάς έχει πεθάνει και πλέον τα υποτιθέμενα έργα του δημιουργούνται από τρίτους.