Φορολογικές δηλώσεις: Σε «πόλεμο» λογιστές με το Υπουργείο Οικονομικών με αίτημα την παράταση της υποβολής


Η διαμάχη μεταξύ των λογιστών και φοροτεχνικών και του Υπουργείου Οικονομικών συνεχίζεται, με κύριο αντικείμενο τις φορολογικές δηλώσεις του 2024. Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου ότι η διαδικασία προχωράει ομαλά, οι επαγγελματίες του κλάδου επισημαίνουν σοβαρά προβλήματα και καθυστερήσεις που καθιστούν δύσκολη την έγκαιρη υποβολή των δηλώσεων.

Τα Προβλήματα των λογιστών

Οι λογιστές αναφέρουν ότι λείπουν ή είναι λανθασμένα πολλά στοιχεία από τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις, γεγονός που απαιτεί την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ), οι λανθασμένοι τόκοι από τράπεζες, η μη ανάρτηση επιδομάτων και αναδρομικών, και η έλλειψη σωστής πληροφόρησης για ορισμένα στοιχεία είναι μερικά από τα κύρια ζητήματα​​​​.



Το αίτημα για παράταση

Οι λογιστές ζητούν την παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2024, καθώς θεωρούν ότι η τρέχουσα προθεσμία της 26ης Ιουλίου είναι ανεπαρκής λόγω των καθυστερήσεων και των προβλημάτων που έχουν προκύψει​​. Η ΠΟΦΕΕ επισημαίνει ότι περίπου 2,5 εκατομμύρια δηλώσεις πρέπει να υποβληθούν μέχρι την καταληκτική ημερομηνία, συν οι τροποποιητικές δηλώσεις για τις 423.000 που υποβλήθηκαν αυτόματα με λανθασμένα στοιχεία​​.

Η θέση του υπουργείου οικονομικών

Το Υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι οι ρυθμοί υποβολής των δηλώσεων είναι ικανοποιητικοί και δεν υπάρχει πρόθεση παράτασης της προθεσμίας. Ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, δήλωσε ότι οι αριθμοί βγαίνουν με τις τρέχουσες υποβολές και ότι δεν υπάρχει ανάγκη για επιπλέον χρόνος​​. Επιπλέον, για όσους υποβάλλουν τη δήλωση εντός Ιουλίου, θα δοθεί η δυνατότητα πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου μαζί με τη δεύτερη στα τέλη Αυγούστου, διευκολύνοντας έτσι τους φορολογούμενους​​.



Επιδίωξη συντονισμένης δράσης

Ο Σύλλογος λογιστών Αθηνών καλεί σε διαδικτυακή εκδήλωση στις 18 Ιουλίου 2024 για την οργάνωση κοινής δράσης των λογιστών σε πανελλαδικό επίπεδο. Στόχος είναι ο συντονισμός για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και η πίεση για την παράταση της προθεσμίας​​​​.

Η διαμάχη αυτή δείχνει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι λογιστές και φοροτεχνικοί στην προσπάθειά τους να συμμορφωθούν με τις φορολογικές υποχρεώσεις, ενώ το υπουργείο παραμένει αισιόδοξο για την έγκαιρη ολοκλήρωση της διαδικασίας.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ