Κορονοϊός: Σε έξαρση κι αυτό το καλοκαίρι – Πολύ μεταδοτική η παραλλαγή FLiRT


Ο κορονοϊός εξακολουθεί να κυκλοφορεί ανάμεσά μας και αυτό το καλοκαίρι, με την παραλλαγή FLiRT να εμφανίζει ιδιαίτερα υψηλή μεταδοτικότητα, σύμφωνα με τους ειδικούς. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι περίπου 1.700 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε εβδομάδα από την COVID-19, κυρίως ηλικιωμένοι και εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο.

Στατιστικά για την Ελλάδα

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το τελευταίο ενημερωτικό δελτίο του ΕΟΔΥ (1-7 Ιουλίου), καταγράφηκαν 21 θάνατοι μέσα σε μία εβδομάδα. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός θανάτων τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 13, ενώ την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 16. Επιπλέον, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν τουλάχιστον διπλασιαστεί σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, και οι ασθενείς έχουν τετραπλασιαστεί.

Η παραλλαγή FLiRT και η αυξημένη μεταδοτικότητα

Η νέα παραλλαγή FLiRT έχει κυριαρχήσει παγκοσμίως λόγω της υψηλής μεταδοτικότητάς της. Ωστόσο, τα εμβόλια εξακολουθούν να μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης.

Θερινή έξαρση

Τα κρούσματα στη χώρα μας παρουσιάζουν έξαρση αυτό το καλοκαίρι, με τους ειδικούς να τονίζουν ότι, παρά την αυξημένη μεταδοτικότητα της FLiRT, η νόσηση είναι γενικά ήπια. Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, αναφέρει ότι αυτή η έξαρση θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος Ιουλίου, επισημαίνοντας τον αυξημένο κίνδυνο για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Συμβουλές προστασίας

Η κα Παγώνη συμβουλεύει τις ομάδες υψηλού κινδύνου να επικοινωνούν άμεσα με τον γιατρό τους μόλις παρουσιάσουν συμπτώματα και να ξεκινούν αντιική αγωγή, ώστε να προλαμβάνουν τις επιπλοκές και τις νοσηλείες. Προτείνει επίσης τη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και συνωστισμούς για τις ευπαθείς ομάδες, ενώ οι υπόλοιποι θα πρέπει να συνεχίσουν τη χρήση αντισηπτικών.

Καθησυχασμός από τους ειδικούς

Ο καθηγητής της Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, εξηγεί ότι η έξαρση οφείλεται στη μεταδοτική παραλλαγή FLiRT, στην απομάκρυνση από την ανοσοποιητική προστασία λόγω εμβολιασμού και φυσικής νόσησης, καθώς και στον αυξημένο συγχρωτισμό λόγω κοινωνικών εκδηλώσεων και τουρισμού. Παρά την αύξηση των νοσηλειών, το σύστημα υγείας δεν πιέζεται σε κρίσιμους τομείς, όπως τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας.

Προστασία μέσω των εμβολίων

Οι ειδικοί τονίζουν τη σημασία των εμβολίων, που συνεχίζουν να παρέχουν προστασία κατά της βαριάς νόσησης, ακόμη και αν τα επικαιροποιημένα εμβόλια δεν λαμβάνουν υπόψη τις νέες μεταλλάξεις.

Κίνδυνοι μόλυνσης

Σύμφωνα με μελέτες, οι πιο «ένοχοι» χώροι για μόλυνση από την COVID-19 παραμένουν οι κλειστοί εσωτερικοί χώροι με περιορισμένη ροή φρέσκου αέρα, όπου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός ατόμων για περισσότερο από 10 λεπτά.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ