Ο μέσος δρομέας είναι ενθουσιασμένος και εντυπωσιακά αφοσιωμένος στις προπονήσεις του και την γενικότερη προετοιμασία του όταν βρίσκεται ενώπιον ενός μεγάλου αγώνα στον οποίο πρόκειται να συμμετάσχει.
Γενικότερα, η προετοιμασία για έναν αγώνα είναι γεμάτη πάθος και αποκλειστικότητα. Με άλλα λόγια, όχι και η καλύτερη συνθήκη για έναν άνθρωπο που βρίσκεται σε σχέση. Αλήθεια, έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως αισθάνεται το άλλο μισό σας όταν εσείς έχετε πέσει με τα μούτρα στην προετοιμασία για έναν μεγάλο αγώνα;
Μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στη Διεθνή Ανασκόπησης για την Κοινωνιολογία του Αθλητισμού δείχνει ότι οι γάμοι στους οποίους ο ένας εκ των δυο τρέχει σε μαραθώνιους αλλά ο άλλος όχι, ενδέχεται να περάσουν μεγάλη κρίση.
Η μελέτη δείχνει ότι όταν ένας δρομέας βυθίζεται στον κοινωνικό κόσμο του τρεξίματος – μέσα από ομάδες στα social media κτλ- σταδιακά αλλάζει τόσο πολύ τον χαρακτήρα του και τη συμπεριφορά του που οδηγεί στην αποξένωση του σύντροφό του.
Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν για να διατηρήσετε τη σχέση σας υγιή σε μια τέτοια περίπτωση; «Δημιουργήστε έναν κοινό στόχο με τον σύντροφό σας, ώστε να διατηρήσετε μια εστίαση στη ζωή σας από κοινού», λέει ο Σαμ Όουεν, ειδικός σε ζητήματα σχέσεων και συγγραφέας του του βιβλίου «Άγχος με το τσουβάλι: Πώς να εμπιστευτείτε τον εαυτό σας και να αισθανθείτε ήρεμος».
«Αυτό μπορεί να είναι τόσο απλό όσο ένα γεύμα έξω ή ένα Σαββατοκύριακο στην εξοχή μετά το μαραθώνιο», τονίζει. Ταυτόχρονα, ενθαρρύνετε το σύντροφό σας να σπαταλήσει κάποιο χρόνο για κοινωνικοποίηση ή ένα δικό του χόμπι.
Οι 5 εντολές αν είστε ο δρομέας της σχέσης είναι οι εξής:
1. Εκφράζετε την ειλικρινή ευγνωμοσύνη για την υποστήριξη που σας δίνει ο σύντροφός σας.
2. Μοιραστείτε τις περισσότερες λεπτομέρειες μαζί του για να είναι κομμάτι τις προετοιμασίας σας.
3. Προσπαθήστε να δημιουργήσετε κοινούς στόχους.
4. Ενθαρρύνετε τον άλλο σας μισό να απολαύσει το δικό του χόμπι. Είτε αυτό είναι επίσης το τρέξιμο είτε κάτι άλλο.
5. Να δείχνετε ότι όταν είστε μαζί δεν υπάρχει τίποτα που να σας αποσπά την προσοχή.