Τι προσδοκά ο Μητσοτάκης από την επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσδοκά από την επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αρκετά οφέλη για την Ελλάδα.

Της: Έπης Τρίμη

Πρώτον, η συνέχιση της θητείας της φον ντερ Λάιεν στην Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα επιτρέψει στην Ελλάδα να διατηρήσει μια ισχυρή υποστήριξη σε θέματα που είναι κρίσιμα για τη χώρα, όπως η οικονομική ανάπτυξη, η ενεργειακή πολιτική και η μετανάστευση.

Ειδικότερα, η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί τη συνέχιση της Πράσινης Συμφωνίας και την προώθηση πολιτικών που θα ενισχύσουν την ενεργειακή μετάβαση και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Επίσης, ο Μητσοτάκης στοχεύει στην ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας σε ευρωπαϊκά θέματα άμυνας και ασφάλειας, καθώς και στην καλύτερη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος​​​​.

Παράλληλα, η επανεκλογή της φον ντερ Λάιεν θεωρείται ότι θα βοηθήσει στην προώθηση των ελληνικών θέσεων σε ζητήματα οικονομικής πολιτικής, ειδικά σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και την ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης μετά την πανδημία. Η Ελλάδα προσδοκά να συνεχίσει να έχει πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα που θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη και την καινοτομία​​​​.

Η κατάσταση γύρω από την εκλογή της νέας ευρωπαϊκής ηγεσίας είναι αρκετά έντονη, με σημαντικές διαπραγματεύσεις να λαμβάνουν χώρα. Η υποψήφια για επανεκλογή, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αντιμετωπίζει προκλήσεις, καθώς η ομάδα ευρωβουλευτών του Μακρόν απειλεί να αποσύρει τη στήριξή της εάν συνεργαστεί με την ομάδα της Τζόρτζια Μελόνι. Η Μελόνι, ενισχυμένη από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, ζητά ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο στην νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως αντάλλαγμα για την υποστήριξή της​​​​.

Η Γαλλία και η Γερμανία αιφνιδίασαν τους ηγέτες της ΕΕ με προτάσεις τροπολογιών στη στρατηγική ατζέντα της επόμενης πενταετίας, προκαλώντας αντιδράσεις και ένταση στις Βρυξέλλες​​. Η προγραμματισμένη ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι κρίσιμη, με την Ελλάδα να υποστηρίζει ενεργά την επανεκλογή της φον ντερ Λάιεν, θεωρώντας ότι θα ωφεληθεί από τη συνέχιση της θητείας της​​.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις συνομιλίες, ενισχύοντας την θέση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή και προωθώντας ελληνικές θέσεις σε σειρά ζητημάτων​.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ