Φορολογικές δηλώσεις: Καμία παράταση – Πόσοι θα πληρώσουν και ποιοι θα έχουν επιστροφή


Η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για το έτος 2024, που αφορά τα εισοδήματα του 2023, λήγει σύντομα και περίπου 1,9 εκατομμύρια φορολογούμενοι δεν έχουν ακόμα υποβάλει τη δήλωσή τους. Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δηλώνει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για παράταση της προθεσμίας, παρόλο που αρκετοί φορείς και λογιστές ζητούν παράταση λόγω προβλημάτων στο σύστημα.

Μέχρι τις 12 Ιουλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, έχει υποβληθεί το 71% των αναμενόμενων δηλώσεων. Από αυτές, το 68,57% των φορολογουμένων δεν θα πληρώσει επιπλέον φόρο, με το 47,65% των εκκαθαριστικών να είναι μηδενικά και το 20,92% πιστωτικά, με συνολικό ποσό επιστροφής περίπου 299 εκατομμυρίων ευρώ. Το 31,43% των δηλώσεων είναι χρεωστικές, με μέσο ποσό πληρωμής 1.426 ευρώ.



Η ΑΑΔΕ έχει ζητήσει από ορισμένους φορολογούμενους να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις μέχρι τις 26 Ιουλίου, λόγω νέων δεδομένων από εργοδότες ή ασφαλιστικά ταμεία. Εν τω μεταξύ, διάφοροι φορείς, όπως το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών, ζητούν παράταση της προθεσμίας, επικαλούμενοι δυσλειτουργίες στο σύστημα και την ανάγκη για περισσότερο χρόνο για την υποβολή των δηλώσεων.

Παρά τις πιέσεις, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών παραμένει σταθερό στη θέση του και αρνείται να δώσει παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.




Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ