Τιτανικός: Η απουσία σκελετών στο εν λόγω ναυάγιο μπορεί να εξηγηθεί από διάφορους επιστημονικούς παράγοντες. Ο Τιτανικός βρίσκεται σε βάθος περίπου 3.800 μέτρων στον Ατλαντικό Ωκεανό, όπου οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές από αυτές στην επιφάνεια.
Τιτανικός: Οι κύριοι λόγοι για την απουσία σκελετών
Βακτηριακή δραστηριότητα: Τα βακτήρια στο βαθύ ωκεανό είναι ικανά να αποσπούν θρεπτικά συστατικά από τα οστά. Με τον καιρό, τα βακτήρια αποδομούν τα οργανικά υλικά, συμπεριλαμβανομένων των οστών, καταστρέφοντας έτσι τα λείψανα των επιβατών.
Χημική σύσταση του θαλασσινού νερού: Ο εξερευνητής βαθέων υδάτων Ρόμπερτ Μπάλαρντ εξήγησε ότι κάτω από ένα ορισμένο βάθος, το νερό διαλύει στην πραγματικότητα τα οστά. Το νερό σε αυτά τα βάθη είναι υποκορεσμένο σε ανθρακικό ασβέστιο, το κύριο συστατικό των οστών. Αυτό σημαίνει ότι το θαλασσινό νερό διαλύει τα οστά με την πάροδο του χρόνου, αφήνοντας πίσω μόνο μη βιολογικά υλικά όπως τα μέταλλα και τα συντρίμμια του πλοίου.
Θαλάσσιοι οργανισμοί: Οι θαλάσσιοι οργανισμοί, όπως τα ψάρια μπορούν επίσης να συμβάλουν στην αποσύνθεση των σκελετών, τρώγοντας τα υπολείμματα των ανθρώπων που παγιδεύτηκαν στο πλοίο ή παρασύρθηκαν από το ρεύμα.
Φυσική διάβρωση και διασπορά: Τα ρεύματα του ωκεανού και η φυσική διάβρωση μπορούν να διασκορπίσουν τα λείψανα των επιβατών σε μεγάλη απόσταση από το ναυάγιο. Αυτές οι δυνάμεις, σε συνδυασμό με την αποδόμηση από τους θαλάσσιους οργανισμούς, εξασφαλίζουν ότι δεν μένουν ανθρώπινα οστά στο σημείο του ναυαγίου.
Εν κατακλείδι η απουσία σκελετών στο ναυάγιο του Τιτανικού είναι αποτέλεσμα της συνδυασμένης δράσης της βακτηριακής δραστηριότητας, της χημικής σύστασης του θαλασσινού νερού, των θαλάσσιων οργανισμών και της φυσικής διάβρωσης. Αυτοί οι παράγοντες εξασφαλίζουν ότι τα ανθρώπινα λείψανα δεν παραμένουν ακέραια στον βυθό του ωκεανού μετά από περισσότερο από έναν αιώνα.