Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: «Οι απειλές και η βία μόνο επιπλοκές θα φέρουν» – Απάντηση στον Άδωνι Γεωργιάδη


Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) εξέδωσε δριμεία απάντηση στον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, σχετικά με τις δηλώσεις του περί επίταξης ιδιωτών γιατρών για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.). Σε μια επιστολή γεμάτη ανησυχία και σαφή μηνύματα, ο ΠΙΣ καταδικάζει τις απειλητικές δηλώσεις του υπουργού, τονίζοντας ότι αυτές οι πρακτικές δεν θα λύσουν τα υπάρχοντα προβλήματα, αλλά αντιθέτως θα τα επιδεινώσουν.

«Ε.Σ.Υ.: Ένα σύνθετο και μείζον πρόβλημα»

Στην επιστολή του, ο ΠΙΣ αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το πρόβλημα του Ε.Σ.Υ. είναι μείζον και επί ελλείψεως χρημάτων ιδιαιτέρως πολύπλοκο. Αλλά με απειλές και βία μόνο επιπλοκές θα πρέπει να αναμένετε». Η επιστολή συνεχίζει, επισημαίνοντας ότι ο ΠΙΣ είναι ο επίσημος σύμβουλος της πολιτείας βάσει νόμου και κάθε φορά που οι προτάσεις του αξιοποιήθηκαν, τα αποτελέσματα ήταν θετικά.

Αδικαιολόγητες οι απειλές

Η επιστολή καταδικάζει τις δηλώσεις του υπουργού ως «απολύτως αδικαιολόγητες» και τονίζει ότι τέτοιες ενέργειες διαταράσσουν ουσιαστικά τη δυνατότητα άσκησης της ιατρικής. Υπάρχει επίσης κίνδυνος φυγής των γιατρών από περιοχές που ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα, ενώ οι δηλώσεις αυτές εντείνουν το αίσθημα ανασφάλειας και απογοήτευσης στον ιατρικό κόσμο.

Ειδικότητα Παθολογίας: «Ελάχιστα ελκυστική»

Ο ΠΙΣ υπογραμμίζει την έλλειψη ελκυστικότητας της ειδικότητας της παθολογίας, σημειώνοντας ότι οι δηλώσεις του υπουργού θα κάνουν την ειδικότητα ακόμη λιγότερο επιθυμητή. Αυτό θα έχει άμεση αρνητική επίδραση στην προσπάθεια ένταξης νέων γιατρών στο θεσμό του προσωπικού γιατρού, δημιουργώντας επιπλέον εμπόδια στη λειτουργία του Ε.Σ.Υ.

Καθυστερήσεις και ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις

Η επιστολή αναφέρεται επίσης στις σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση βασικών μέτρων, όπως η αναπροσαρμογή του επιδόματος αγόνου και η σύναψη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μεταξύ ΠΙΣ και ΕΟΠΥΥ, τα οποία παραμένουν ανεκπλήρωτα. Ο ΠΙΣ καλεί τον υπουργό να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση αυτών των μέτρων για την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ.

Κάλεσμα για συνεργασία και αλληλοκατανόηση

Καταλήγοντας, η επιστολή του ΠΙΣ απευθύνει έκκληση στον Υπουργό Υγείας να ανακαλέσει τις απειλές και να ακούσει τις προτάσεις του ΠΙΣ, τονίζοντας ότι μόνο μέσω συνεργασίας και κατανόησης μπορούν να βρεθούν ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα του Ε.Σ.Υ. «Ο ΠΙΣ είναι εδώ για να προσφέρει τις γνώσεις και την εμπειρία του, αρκεί η πολιτεία να διαθέσει ευήκοον ους», αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή.

Σε μια εποχή που η δημόσια υγεία βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής, ο διάλογος και η συνεργασία μεταξύ πολιτείας και ιατρικής κοινότητας είναι περισσότερο απαραίτητα από ποτέ.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ