Νέες προκλήσεις από τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας στη σύνοδο του ΝΑΤΟ


Για μία ακόμη φορά, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, προκαλεί αντιδράσεις με τις δηλώσεις του, επιμένοντας στη χρήση του όρου “Μακεδονία” αντί για “Βόρεια Μακεδονία”. Ο Μίτσκοσκι βρίσκεται ήδη στην Ουάσιγκτον για να παραστεί στη σύνοδο του ΝΑΤΟ από τις 9 έως τις 11 Ιουλίου, όπου σκοπεύει να συναντήσει ηγέτες κρατών μελών της συμμαχίας καθώς και επιχειρηματικούς κύκλους των ΗΠΑ.

Δηλώσεις από την Ουάσιγκτον

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του από την Ουάσιγκτον, ο Μίτσκοσκι ανέφερε:
«Αυτό που θέλω επίσης να σημειώσω είναι ο μεγάλος αριθμός διμερών συναντήσεων που θα έχω τις επόμενες ημέρες με ηγέτες κρατών που είναι μέλη της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Ακόμη θα έχω συναντήσεις με επιχειρηματικούς κύκλους εδώ στις ΗΠΑ, όπου θα παρουσιάσω τις δυνατότητες που προσφέρει η Μακεδονία για επενδύσεις».

Νέες ξένες επενδύσεις

Ο Μίτσκοσκι ανακοίνωσε επίσης νέες ξένες επενδύσεις από μία από τις 500 μεγαλύτερες εταιρείες των ΗΠΑ, οι οποίες θα ανέλθουν σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας για τους πολίτες της χώρας του. «Αυτή είναι η βασική προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης στη Μακεδονία», τόνισε.

Συνάντηση με τη Μακεδονική διασπορά

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας ανέφερε ότι θα αξιοποιήσει τις επόμενες μέρες στη Νέα Υόρκη για να συναντηθεί με τη μακεδονική διασπορά, τους Μακεδόνες ομογενείς, συνεχίζοντας την προσπάθεια προσέγγισης και ενίσχυσης των δεσμών με τους πολίτες της χώρας του στο εξωτερικό.

Αντιδράσεις από την Αθήνα

Η στάση αυτή του Μίτσκοσκι έχει προκαλέσει ανησυχία στην Αθήνα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σκοπεύει να θέσει το ζήτημα στους συμμάχους του ΝΑΤΟ, απαιτώντας απόλυτο σεβασμό στη Συμφωνία των Πρεσπών. Η ελληνική κυβέρνηση ανησυχεί ότι η επιμονή στη χρήση του όρου “Μακεδονία” μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις διμερείς σχέσεις και την σταθερότητα στην περιοχή.

Συνοδευόμενη αντιπροσωπεία

Ο Μίτσκοσκι συνοδεύεται στην επίσκεψή του αυτή από τους υπουργούς Εξωτερικών, Άμυνας και Εσωτερικών της χώρας του, ενισχύοντας το μήνυμα της παρουσίας και της δέσμευσης της Βόρειας Μακεδονίας στις διεθνείς συνεργασίες και τις συμμαχίες της.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να παρακολουθείται στενά από την ελληνική πλευρά και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, καθώς οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας συνεχίζουν να δοκιμάζονται.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ