Δημοτικοί υπάλληλοι εκβίαζαν καταστηματάρχες – Πάνω από 700.000 ευρώ η λεία τους


Μία σοκαριστική υπόθεση εκβιασμών αποκαλύφθηκε από την ΕΛ.ΑΣ., οδηγώντας στη σύλληψη 14 ατόμων, όλοι δημοτικοί υπάλληλοι του Δήμου Αθηναίων ή της δημοτικής αστυνομίας. Οι κατηγορούμενοι εκβίαζαν καταστηματάρχες ζητώντας χρήματα για να αποφύγουν ελέγχους και επιβολές προστίμων.

Οι Συλλήψεις και η δικογραφία

Μεταξύ των κατηγορούμενων, περιλαμβάνονται ένας Τμηματάρχης της Δημοτικής Αστυνομίας, υπάλληλοι της Διεύθυνσης Δόμησης, της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής, και της Διεύθυνσης Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 9 υπάλληλοι που υποβοηθούσαν το έργο της οργάνωσης χωρίς να είναι επίσημα μέλη της.

Πολλά τα λεφτά

Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν περισσότερα από 400.000 ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι η παράνομη δραστηριότητά τους απέφερε πάνω από 700.000 ευρώ το χρόνο. Κεντρικό ρόλο στην οργάνωση φέρεται να είχε μια γυναίκα δημόσια υπάλληλος.



Οι διάλογοι «φωτιά»

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται διάλογοι και μηνύματα που αποκαλύπτουν τη δράση του κυκλώματος. Σε έναν διάλογο, καταστηματάρχης εκφράζει την αγανάκτησή του για το γεγονός ότι πλήρωσε 12.000 και 16.000 ευρώ, αλλά οι έλεγχοι συνεχίζονταν και του αφαιρούσαν τα τραπεζοκαθίσματα:

«Θεωρώ το να δίνουμε 12.000 και πέρυσι 16.000 ευρώ και να έχουμε αυτή την αντιμετώπιση δεν είναι ότι καλύτερο. Η προστασία ποια είναι δηλαδή, να μας κλείσουν δυο μέρες και να τραβήξουμε εμείς σφραγίδα, αυτή είναι η προστασία και να δίνουμε αυτά τα χρήματα».

Σε άλλον διάλογο, η υπάλληλος ζητά χρήματα από καταστηματάρχη και καθορίζουν τις ημερομηνίες πληρωμής:

Κατηγορούμενη: Μου τα έχεις αφήσει; Καταστηματάρχης: Για ποια μιλάμε τώρα; Θύμισε μου. Κατηγορούμενη: Ε, 1.000, εε στην χχχχχχχχ. 22 του μηνός έχουμε. Καταστηματάρχης: 22 ή 25 είπαμε; Κατηγορούμενη: 22. Καταστηματάρχης: 25 είπαμε για το, τη δημοτική, ε; Κατηγορούμενη: 22 είπαμε να μου δώσεις τα πρώτα. Περίμενε να σου πω και τις ημερομηνίες γιατί τα έχω συμπληρώσει δεν κάνω λάθος. Τα γραφα την ώρα που μου τα λεγες. Λοιπόν, 22, 22 που είναι σήμερα και 29 τα υπόλοιπα. 22 του μηνός 1.000, 29 του μηνός 1.250 ευρώ. Και μετά το Πάσχα. Καταστηματάρχης: Τα 1.000 για το Υγειονομικό είναι αυτά; Α όχι όχι τα σπάσαμε σε δύο. Κατηγορούμενη: Οχι όχι Καταστηματάρχης: Ναι εντάξει εντάξει. 1.000 σήμερα και 1.200 τέλος του μήνα. Κατηγορούμενη: Εντάξει, 29 τη Δευτέρα. Καταστηματάρχης: Εντάξει εντάξει. Ωραία θα στα αφήσω Κατηγορούμενη: Ωραία, οπότε άφησέ τα μου και στείλε μου ένα μήνυμα ότι τα άφησες, για να στείλω τον χχχχ.

Δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Αθηναίων

Ο Βασίλης Μπόκος, γενικός γραμματέας του Δήμου Αθηναίων, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤΝews ανέφερε ότι η υπόθεση αυτή αποτελεί μια θλιβερή ιστορία που έρχεται από το παρελθόν και ότι δεν θα υπάρξει καμία ανοχή σε φαινόμενα διαφθοράς.

«Δυστυχώς τα φαινόμενα διαφθοράς, δεν πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε, ως φυσικό φαινόμενο στην τοπική αυτοδιοίκηση. Γι’ αυτό δεν είμαστε διατεθειμένοι για κανένα συμβιβασμό και για καμία ανοχή σε τέτοιου είδους φαινόμενα».

Συνεργασία με τις αρχές

Ο κ. Μπόκος ανέφερε ότι συνεργάζονται με τις διωκτικές αρχές για τη διαλεύκανση της υπόθεσης και τόνισε την ανάγκη για αναθεώρηση των διαδικασιών ελέγχου των τραπεζοκαθισμάτων, ώστε να αποφευχθούν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον.

Εξελίξεις και προανάκριση

Η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της προανάκρισης, με ενδεχόμενο να υπάρξουν και άλλοι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι. Ο κ. Μπόκος κατέστησε σαφές ότι δεν θα υπάρξει καμία ανοχή σε τέτοιου είδους φαινόμενα και ότι οι υπάλληλοι που θα βρεθούν ένοχοι δεν θα έχουν καμία επιείκεια.

Η εξάρθρωση αυτού του πολυπλόκαμου κυκλώματος δείχνει την αποφασιστικότητα των αρχών να πατάξουν τη διαφθορά και να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στις δημοτικές υπηρεσίες.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ