Διεθνής ανησυχία για τη χρήση άνθρακα στα Δυτικά Βαλκάνια


11,5 δισ. ευρώ ήταν το ετήσιο κόστος υγειονομικής περίθαλψης εξαιτίας του άνθρακα στην ΕΕ.

Οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής από τα Δυτικά Βαλκάνια προκάλεσαν ατμοσφαιρική ρύπανση σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτή με τη σειρά της προκάλεσε κόστος υγειονομικής περίθαλψης που άγγιξε περίπου τα 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Αυτό υποστηρίζει έκθεση που δημοσίευσαν περιβαλλοντικές οργανώσεις με την οποία μεταξύ άλλων τους υπεύθυνους να υιοθετήσουν πιο αυστηρή στάση όσον αφορά την ατμοσφαιρική ρύπανση που προέρχεται από τους “ξεπερασμένους” σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.

Στην έκθεση τονίζεται ότι ο λιγνίτης, ο πιο ρυπογόνος άνθρακας, είναι ευρέως διαθέσιμος στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς αποτελεί φθηνό ενεργειακό πόρο. Προστίθεται επίσης ότι οι χώρες της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων εξακολουθούν να βασίζουν τους ενεργειακούς τους πόρους σε μεγάλο βαθμό σε θερμοηλεκτρικούς σταθμούς με βάση τον άνθρακα και έτσι “θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων στις χώρες αυτές, καθώς και στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Οι περιβαλλοντικοί οργανισμοί HEAL (Συμμαχία για την Υγεία και το Περιβάλλον) και Sandbag, το Δίκτυο Δράσης για το Κλίμα (CAN) Ευρώπης, το δίκτυο CEE Bankwatch Network και ο οργανισμός Europe Beyond Coal προειδοποιούν ότι “δεκαέξι παλιές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα στα Δυτικά Βαλκάνια αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία”, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Hina.

Μόνο το 2016, αυτοί οι δεκαέξι σταθμοί “εξάπλωσαν τόσο πολύ τη ρύπανση του διοξειδίου του θείου (SO2) όσο το σύνολο των 250 μονάδων καύσης άνθρακα στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση. Μόνο ένας (από τους 16) σταθμός ηλεκτροπαραγωγής, στο Ugljevik στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, εξέπεμψε περισσότερο διοξείδιο του θείου απ’ ό,τι όλοι οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με βάση τον άνθρακα που έχει η Γερμανία, ενώ τα επίπεδα για τα σωματίδια και τα οξείδια του αζώτου είναι εξίσου ανησυχητικά” τονίζεται στην έκθεση.

Επίσης, καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση να χρησιμοποιήσει “όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να βελτιώσει την υγεία, να εξοικονομήσει κόστος για την υγεία και να αυξήσει την παραγωγικότητα τόσο στην ΕΕ, όσο και στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων”.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ