Σύγκρουση γιγάντων: Μπάιντεν και Τραμπ αντιμέτωποι στο debate της Ατλάντα – «Είσαι χαμένος και κλαψιάρης»


Πάνω από το 70% των Αμερικανών ψηφοφόρων παρακολούθησε το προεδρικό debate μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Ατλάντα εν όψει των προεδρικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου. Οι δύο υποψήφιοι συζήτησαν για την οικονομία, τις αμβλώσεις, τους πολέμους σε Ουκρανία και Γάζα, καθώς και για την ηλικία τους, χωρίς να ανταλλάξουν χειραψία.

Τα κύρια σημεία του debate:

  1. Η Οικονομία:
    • Ο Τραμπ τόνισε ότι «ο πληθωρισμός σκοτώνει τη χώρα μας» και κατηγόρησε τον Μπάιντεν για κακή διαχείριση της οικονομίας.
    • Ο Μπάιντεν υπερασπίστηκε τις πολιτικές του, ενώ επέκρινε τον Τραμπ για τις προτάσεις του που, κατά τον ίδιο, θα επιδείνωναν την κατάσταση.
  2. Οι αμβλώσεις:
    • Ο Μπάιντεν κατηγόρησε τον Τραμπ για την αναίρεση της συνταγματικής κατοχύρωσης του δικαιώματος στην άμβλωση, γεγονός που οδήγησε πολλές πολιτείες σε αυστηρούς περιορισμούς.
    • Ο Τραμπ υπεραμύνθηκε των θέσεων του Ανώτατου Δικαστηρίου και της αναίρεσης της απόφασης Roe v. Wade.
  3. Οι πόλεμοι σε Ουκρανία και Γάζα:
    • Ο Τραμπ δήλωσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα είχε συμβεί αν υπήρχε ηγεσία στις ΗΠΑ και δεσμεύτηκε να τερματίσει τον πόλεμο μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι.
    • Ο Μπάιντεν υπερασπίστηκε την υποστήριξη προς την Ουκρανία και επέκρινε τις θέσεις του Τραμπ για τον πόλεμο στη Γάζα.
  4. Το μεταναστευτικό:
    • Ο Μπάιντεν κατηγόρησε τον Τραμπ ότι υπερβάλλει και ψεύδεται για την μεταναστευτική κρίση.
    • Ο Τραμπ υπερασπίστηκε την ανάγκη για αυστηρότερες πολιτικές μετανάστευσης.
  5. Η Ηλικία και η Υγεία:
    • Ο Μπάιντεν αντιμετώπισε βήχα και φάνηκε να χάνει τον ειρμό του σε κάποιες στιγμές, αλλά ανέκαμψε και επιτέθηκε συχνά στον Τραμπ.
    • Ο Τραμπ δεν απέφυγε να σχολιάσει την ηλικία του Μπάιντεν, ενώ και οι δύο υποψήφιοι αντάλλαξαν αιχμές για την ικανότητά τους να ηγηθούν της χώρας.



Οι ατάκες φωτιά στο debate μεταξύ Μπάιντεν και Τραμπ

Ο Μπάιντεν ξεκίνησε την επίθεσή του έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, αφηγούμενος αυτό που φέρεται να του είπε ένας στρατιωτικός στρατηγός: ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ αποκάλεσε τους βετεράνους «ένα μάτσο χαμένους και κορόιδα».

«Ο γιος μου δεν ήταν χαμένος. Δεν είναι κορόιδο» ανέφερε ο Τζο Μπάιντεν, μιλώντας για τον εκλιπόντα γιο του, Μπο, ο οποίος υπηρέτησε στον αμερικάνικο στρατό κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ.

Στη συνέχεια, κουνώντας το δάχτυλό του στον αέρα προς τον αντίπαλό του, ο Μπάιντεν πρόσθεσε: «Εσύ είσαι το κορόιδο. Εσύ είσαι ο χαμένος».

Ο Τραμπ, με την πλάτη στον τοίχο, απάντησε πως η φράση ήταν ψεύτικη: «Το να νομίζεις ότι θα έλεγα, μπροστά σε στρατηγούς και άλλους, “κορόιδα και χαμένοι” είναι κάτι εκτός πραγματικότητας».

«Το έβγαλε από το μυαλό του τα κορόιδα και τους χαμένους. Οπότε θα πρέπει να μου ζητήσει συγγνώμη αμέσως τώρα» συνέχισε ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας στην ίδια απάντηση στον Δημοκρατικό αντίπαλό του.

 

Το δεύτερο debate μεταξύ Μπάιντεν και Τραμπ είναι προγραμματισμένο για την 10η Σεπτεμβρίου, στο δίκτυο ABC, δύο μήνες πριν από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ