Ακίνητα: Άλμα τιμών κατά 66,4% σε μια επταετία


Ακίνητα: Η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις τιμές  οι οποίες παρουσιάζουν εντυπωσιακή αύξηση τα τελευταία χρόνια. Το φαινόμενο αυτό δημιουργεί αβεβαιότητα, καθώς οι τιμές αποκλίνουν σημαντικά από την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων πολιτών.

Αύξηση τιμών ακινήτων

Τα τελευταία επτά χρόνια, οι τιμές των ακινήτων έχουν αυξηθεί κατά 66,4%. Μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2024, οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 10,4% σε ετήσια βάση. Το 2023, ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης ήταν 13,8%, υποδηλώνοντας μια συνεχώς αυξανόμενη τάση.

Το 2023, τα παλαιά διαμερίσματα παρουσίασαν μεγαλύτερη αύξηση τιμών (14,5%) σε σχέση με τα νέα (12,7%). Ωστόσο, το πρώτο τρίμηνο του 2024, τα νέα διαμερίσματα (ηλικίας έως 5 ετών) παρουσίασαν ελαφρώς υψηλότερο ρυθμό αύξησης (10,8%) σε σύγκριση με τα παλαιά (10,1%).



Οι τιμές των ακινήτων στην Αθήνα αυξήθηκαν μεν κατά 9,4%, αλλά με χαμηλότερο ρυθμό σε σύγκριση με τον πανελλαδικό μέσο όρο (10,3%). Παρ’ όλα αυτά, οι τιμές στην πρωτεύουσα ξεπέρασαν το ιστορικό υψηλό του δεύτερου τριμήνου του 2008. Αντίθετα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιοχές της χώρας, οι ετήσιοι ρυθμοί αύξησης ήταν μεγαλύτεροι, φτάνοντας το 12,2% και 12,1% αντίστοιχα.

Επενδύσεις και οικοδομική δραστηριότητα

Η οικοδομική δραστηριότητα συνέχισε να ενισχύεται σημαντικά το 2024. Την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2024, η ετήσια αύξηση σε όρους δομήσιμου όγκου έφτασε το 47,3%, ενώ σε όρους αριθμού αδειών ήταν 60,9%. Στην Αττική, οι αντίστοιχες αυξήσεις ήταν πιο συγκρατημένες, με 6,5% και 18,9% αντίστοιχα.

Παρά την αυξημένη δραστηριότητα, οι επενδύσεις σε κατοικίες μειώθηκαν κατά 14,0% το πρώτο τρίμηνο του 2024 και παραμένουν χαμηλές ως ποσοστό του ΑΕΠ (1,7%). Το κόστος κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών αυξήθηκε κατά 4,0% σε ετήσια βάση, αλλά με επιβράδυνση σε σχέση με το 2023 (8,1%).

Τι ισχύει με τα στεγαστικά δάνεια

Το συνολικό ύψος των νέων στεγαστικών δανείων αυξήθηκε κατά 38,9% την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2024. Ωστόσο, η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια παρέμεινε αμετάβλητη το πρώτο τρίμηνο του 2024 και αναμένεται να παραμείνει σταθερή και το επόμενο τρίμηνο.

Εν κατακλείδι η τράπεζα της Ελλάδος υπογραμμίζει ότι η συνεχής αύξηση των τιμών των ακινήτων, σε συνδυασμό με την απόκλιση από την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων, δημιουργεί ανησυχίες για τη βιωσιμότητα της αγοράς και την οικονομική σταθερότητα. Η στεγαστική κρίση και η έλλειψη αποθέματος είναι παράγοντες που συμβάλλουν στις αυξημένες τιμές και στην ανασφάλεια των πολιτών.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ