Πώς ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε το «πάγωμα» των σχέσεων με τον «σουλτάνο»
Σε οριακό σημείο φτάνουν και πάλι οι σχέσεις Ουάσινγκτον – Άγκυρας εξαιτίας της αδιάλλακτης στάσης του «σουλτάνου».
Η αγορά οπλικών συστημάτων από τη Ρωσία, και συγκεκριμένα η αγορά των S-400, έχει εκνευρίσει τις ΗΠΑ που είναι διατεθειμένη να βάλει στον «πάγο» στον προκλητικό Ερντογάν.
Ο Ντόναλντ Τράμπ πλέον δεν έχει διάθεση για… παιχνίδια και δηλώνει αποφασισμένος να «τελειώνει» με τον διπρόσωπο «σουλτάνο». Το βράδυ της Τρίτης λοιπόν, αποφάσισε να περάσει από τα λόγια στις πράξεις. Υπέγραψε το σχετικό νομοσχέδιο (H.J.Res. 31, the “Consolidated Appropriations Act, 2019) για τις κυβερνητικές δαπάνες, μέσα στο οποίο περιλαμβάνεται πρόνοια που δεν επιτρέπει τη μεταφορά των μαχητικών αεροσκαφών F-35 νέας γενιάς στην Τουρκία.
Ο λόγος του παγώματος είναι η επιμονή της Τουρκίας να αγοράσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400. Η αμερικανική κυβέρνηση απαιτεί την ακύρωση της αγοράς των S-400, αλλά η Άγκυρα δια του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι απορρίπτει το αμερικανικό αίτημα.
Η παράδοση των αεροπλάνων στην Τουρκία θα παγώσει μέχρις ότου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών και ο Υπουργός Άμυνας υποβάλουν επικαιροποιημένη έκθεση, που θα αναφέρεται στην αγορά από την Τουρκία του συστήματος πυραυλικής άμυνας S-400 από τη Ρωσική Ομοσπονδία.
Επίσης οι δύο υπουργοί πρέπει να καταγράψουν στην έκθεση και τις κυρώσεις που θα επιβληθούν στην Τουρκία. Το Πεντάγωνο, στην προηγούμενη έκθεσή του, είχε αναφέρει ότι η αγορά από την Τουρκία του ρωσικού συστήματος S-400 θα μπορούσε να οδηγήσει στην πιθανή απομάκρυνση της Άγκυρας από το πρόγραμμα F-35 καθώς και στο πάγωμα άλλων όπλων, συμπεριλαμβανομένων του CH-47F της Boeing Co., του ελικοπτέρου Chinook και του μαχητικού F-16 του Lockheed και των ελικοπτέρων UH-60 Black Hawk.
Οι ΗΠΑ βάζουν στο… σημάδι την τουρκική οικονομία
Οι Αμερικανοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η «αχίλλειος πτέρνα» της Τουρκίας και του Ερντογάν ήταν η οικονομία.
Οι Αμερικανοί δείχνουν μεν να έχουν υπομονή με τα «κόλπα» του Ερντογάν, ωστόσο, εξαντλείται…
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικλ Πενς είχε διαμηνύσει πως δεν θα επιτρέψουν σε χώρα που ανήκει στο ΝΑΤΟ να αγοράσει όπλα από τη Ρωσία.
«Δεν θα σταθούμε αδρανείς, όταν οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αγοράζουν όπλα από τους αντιπάλους μας. Δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε την άμυνα της Δύσης εάν οι σύμμαχοί μας εξαρτώνται από την Ανατολή», εννοώντας τη Ρωσία. Το μήνυμα του είναι ισχυρό και είχε ύφος τελεσιγραφικό.
Ουσιαστικά κατηγορεί όσους αγοράζουν όπλα από τους εχθρούς, ότι γίνονται οι ίδιοι εχθροί της Δύσης.
Ο Μάικ Πενς δεν λέει ποτέ κουβέντες που τις παίρνει ο αέρας. Αντίθετα. Ό,τι δηλώσει ξέρουμε πως πρόκειται για «κατασκευή» πολιτικής. Ό,τι δηλώσει έχει προηγουμένως συζητηθεί σε συσκέψεις των αξιωματούχων που ασχολούνται με τα στρατηγικά συμφέροντα της υπερδύναμης και την προστασία τους.
Η δήλωση του κ. Πενς έγινε μία ημέρα μετά το αμερικανικό τελεσίγραφο στην Τουρκία, που ζητούσε την ακύρωση της παραγγελίας των S-400 και αντ’ αυτού την αγορά των πυραύλων Πάτριοτ.
Δεν γνωρίζουμε την τουρκική απάντηση, αλλά θα μπορούσαμε να πούμε ότι μίλησε δημόσια ο κ. Ερντογάν επιστρέφοντας από τη Ρωσία. Απέκλεισε κάθε πιθανότητα ακύρωσης της παραγγελίας των S-400.
Τι πρέπει να περιμένουμε απ’ εδώ και πέρα; Με βάση τα όσα έγιναν το περασμένο καλοκαίρι, δικαιούμαστε να υποθέσουμε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα ακολουθήσει το ίδιο σχέδιο. Θα ασκεί πιέσεις στους Τούρκους μέχρι και το παραπέντε της παραλαβής των S-400.
Οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων αναφέρουν ότι η παράδοση και έναρξη της εγκατάστασης θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο. Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι η υποδοχή του συστήματος θα γίνει τον Ιούλιο. Οπότε το καλοκαίρι θα είναι θερμό, χωρίς αμφιβολία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κέρδισαν την σύγκρουσή τους για τον Πάστορα Μπράνσον και αποδείχθηκε ότι ήταν μία εύκολη υπόθεση. Ο Πάστορας απελευθερώθηκε με μία δήλωση του κ. Τραμπ εναντίον της τουρκικής οικονομίας.
Άρα, για να αναγκάσουν τους Τούρκους να ακυρώσουν την παραγγελία των S-400, γνωρίζουν ποιος είναι ο τρόπος: Ένα ισχυρό χτύπημα στην οικονομία της Τουρκίας… Βέβαια, τα πράγματα είναι ολίγο διαφορετικά.
Διότι στην υπόθεση αναμειγνύεται μία ξένη δύναμη, η Ρωσία, η οποία μαζί με το Ιράν έχουν συνάψει στρατηγική συμμαχία με την Τουρκία. Και η μία χώρα πρέπει να βοηθά και να υπερασπίζεται την άλλη.
Την ίδια στιγμή η Τουρκία είναι κράτος-μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας και «σύμμαχος» των Ηνωμένων Πολιτειών. Μύλος και χάος μαζί… Οπότε, η σύγκρουση θα είναι πολύπλοκη και επικίνδυνη. Και σίγουρα, θα αφήσει πίσω της «θύματα», ενώ μπορεί να ταρακουνήσει και το ΝΑΤΟ.
Διότι η Τουρκία διαθέτει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στην Ατλαντική Συμμαχία και ένα ηγέτη με ταραγμένο μυαλό…
Με πληροφορίες από: hellasjournal.com