Νέες αλλαγές στα τεκμήρια διαβίωσης: Τι εξετάζεται για μισθωτούς και συνταξιούχους


Τεκμήρια διαβίωσης: Η αρμόδια επιτροπή εξετάζει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των τεκμαρτών εισοδημάτων και στα ποσά της ελάχιστης αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης. Οι αλλαγές αυτές αποσκοπούν στη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών και στη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για τους μισθωτούς και συνταξιούχους με χαμηλά εισοδήματα.

Νέες κλίμακες για κατοικίες, ΙΧ αυτοκίνητα και σκάφη αναψυχής

Ένας από τους κύριους άξονες των αλλαγών που εξετάζονται είναι η αναθεώρηση των κλίμακων για τον υπολογισμό των τεκμαρτών εισοδημάτων από κατοικίες, ΙΧ αυτοκίνητα και σκάφη αναψυχής. Η επιτροπή προτείνει νέες, πιο δίκαιες κλίμακες που θα λαμβάνουν υπόψη τα χαρακτηριστικά αυτών των περιουσιακών στοιχείων, όπως το εμβαδόν της κατοικίας ή ο κυβισμός του αυτοκινήτου. Αυτό θα βοηθήσει στην καλύτερη αποτύπωση της πραγματικής οικονομικής κατάστασης των φορολογουμένων.

Αναπροσαρμογή της ελάχιστης αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης

Επιπλέον, η επιτροπή εξετάζει την αναπροσαρμογή της ελάχιστης αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης. Σήμερα, το ποσό αυτό ανέρχεται σε 3.000 ευρώ για τους άγαμους και 5.000 ευρώ για τους έγγαμους. Η προσαρμογή αυτών των ποσών θα αντανακλά καλύτερα τις σύγχρονες οικονομικές συνθήκες και θα μειώσει τη φορολογική επιβάρυνση για τους φορολογούμενους με χαμηλά εισοδήματα.

Ποιοι επηρεάζονται

Οι προτεινόμενες αλλαγές είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τους μισθωτούς και συνταξιούχους, καθώς αυτοί αποτελούν την πλειοψηφία των φορολογουμένων που πλήττονται από τα υπάρχοντα τεκμήρια διαβίωσης. Οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι συχνά βρίσκονται να πληρώνουν επιπλέον φόρους επειδή διαθέτουν ιδιόκτητη ή μισθωμένη κατοικία και ένα αυτοκίνητο. Με τις νέες αλλαγές, αναμένεται να μειωθεί η άδικη φορολογική επιβάρυνση που αντιμετωπίζουν αυτοί οι φορολογούμενοι.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ