Αγίου Πνεύματος: Πώς λειτουργούν τα καταστήματα – Για ποιους είναι αργία


Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τον ιδιωτικό τομέα, αλλά η απόφαση για λειτουργία ή μη των καταστημάτων εξαρτάται από τους τοπικούς εμπορικούς συλλόγους.

Λειτουργία καταστημάτων την ημέρα του Αγίου Πνεύματος

Στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, τα εμπορικά καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργήσουν κανονικά ή με ειδικό ωράριο. Το ίδιο ισχύει και για φαρμακεία και βενζινάδικα. Ωστόσο, υπάρχουν εξαιρέσεις όπου τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά:

  1. Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έχει καθορίσει την ημέρα του Αγίου Πνεύματος ως υποχρεωτική αργία σύμφωνα με την απόφαση Οικ. 380081(1068)/27-05-2022 του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας (ΦΕΚ 2780/τ.Β/03-06-2022).
  2. Πάτρα: Ο Εμπορικός Σύλλογος Πάτρας ανακοίνωσε ότι τα καταστήματα θα είναι κλειστά τη Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024, καλύπτοντας τις επιπλέον ώρες του εορταστικού ωραρίου των Χριστουγέννων.
  3. Θράκη: Κλειστά θα είναι τα καταστήματα σε Ξάνθη, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη.
  4. Ανατολική Μακεδονία: Στις συγκεκριμένες περιοχές τα καταστήματα επίσης θα παραμείνουν κλειστά.

Τι Ισχύει για δημόσιο, σχολεία και Τράπεζες

Σε αντίθεση με τον ιδιωτικό τομέα, η ημέρα του Αγίου Πνεύματος είναι αργία για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους εργαζόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση. Κλειστά θα είναι επίσης τα σχολεία και οι τράπεζες.

Αμοιβή εργασίας κατά την αργία του Αγίου Πνεύματος

Η ΓΣΕΕ εξέδωσε διευκρινίσεις σχετικά με την αμοιβή της εργασίας κατά την αργία του Αγίου Πνεύματος:

  • Οι μισθωτοί που δεν θα εργαστούν θα λάβουν κανονικά το μισθό τους.
  • Όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους.
  • Οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν κατά την αργία δικαιούνται προσαύξηση 75%, η οποία υπολογίζεται στο ημερομίσθιό τους ή στο 1/25 του μηνιαίου μισθού τους, ανάλογα με τον τρόπο αμοιβής τους.

Η ΓΣΕΕ τονίζει ότι δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ρεπό με την ημέρα του Αγίου Πνεύματος, καθώς λογίζεται ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας.



 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ