Εκατοντάδες γενόσημα φάρμακα ενδέχεται να αποσυρθούν από την αγορά – Φόβος για ελλείψεις σε όλη την Ε.Ε.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την αναστολή των αδειών κυκλοφορίας εκατοντάδων γενόσημων φαρμάκων μετά από σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την αξιοπιστία των δεδομένων από τις κλινικές μελέτες που διενήργησε η Synapse Labs, μια εταιρεία κλινικών ερευνών με έδρα την Pune, Ινδία​​​​​​.

Επηρεαζόμενα φάρμακα: Περίπου 365 γενόσημα φάρμακα αναστέλλονται από την ευρωπαϊκή αγορά

Από τα 400 φάρμακα που εξετάστηκαν, μόνο 35 διατήρησαν την έγκριση κυκλοφορίας τους, καθώς βρέθηκαν επαρκή δεδομένα για την βιοϊσοδυναμία τους​​.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) διαπίστωσε ανεπάρκειες στην τεκμηρίωση και διαχείριση των δεδομένων, εγείροντας σοβαρές ανησυχίες για την εγκυρότητα και αξιοπιστία των δεδομένων των μελετών βιοϊσοδυναμίας​​.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες πρέπει να υποβάλουν αξιόπιστα δεδομένα εντός ενός έτους για να αρθεί η αναστολή. Εν τω μεταξύ, οι εθνικές αρχές μπορούν να επιτρέψουν την προσωρινή κυκλοφορία κρίσιμων φαρμάκων για έως δύο έτη, για να αποφευχθούν ελλείψεις​​

Οι πρώτες αμφιβολίες εμφανίστηκαν το 2020 μετά από πραγματογνωμοσύνη της ισπανικής υπηρεσίας φαρμάκων στην Ινδία​​.

Οι ανησυχίες επιβεβαιώθηκαν το 2022 κατά τη διάρκεια δεύτερης επιθεώρησης, που αποκάλυψε σημαντικές αδυναμίες στη διαχείριση και καταγραφή των δεδομένων από τη Synapse Labs​​.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ