Πώς μπορείς να φτιάξεις την τέλεια χορτόπιτα


Η τέλεια χορτόπιτα απαιτεί προσεκτική επιλογή υλικών και διαδικασία παρασκευής ενώ είναι ιδανική για τώρα το καλοκαίρι. Για να πετύχει δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο καθώς και σωστές αναλογίες υλικών.

Υλικά για την χορτόπιτα

Για τη γέμιση:
1 κιλό σπανάκι, πλυμένο και ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μάραθο, ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
250 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
3 αυγά
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
1/2 φλιτζάνι ρύζι ή πλιγούρι (προαιρετικά)

Για το φύλλο:

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
1-1.5 φλιτζάνια χλιαρό νερό (όσο χρειαστεί για να γίνει η ζύμη εύπλαστη)

Εκτέλεση

Ετοιμασία φύλλου:

  • Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι.
  • Προσθέτουμε το ξύδι και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
  • σιγά προσθέτουμε το χλιαρό νερό, ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε μια ελαστική και μαλακή ζύμη.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη (ένα για τη βάση και ένα για την επικάλυψη) και αφήνουμε να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 30 λεπτά.

Ετοιμασία γέμισης:

  • Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε όλα τα χορταρικά (σπανάκι, μάραθο, μαϊντανό, άνηθο, κρεμμύδια) με αλάτι και τα αφήνουμε να μαραθούν.
  • Στύβουμε καλά τα χορταρικά για να απομακρύνουμε τα υγρά.
  • Προσθέτουμε τη φέτα, τα αυγά, το ρύζι (αν χρησιμοποιήσουμε) και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.
  • Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση.

Συναρμολόγηση:

  • Ανοίγουμε το πρώτο κομμάτι ζύμης σε ένα λεπτό φύλλο και το απλώνουμε σε ένα λαδωμένο ταψί, αφήνοντας να περισσεύει στα πλάγια.
  • Ρίχνουμε τη γέμιση και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
  • Ανοίγουμε το δεύτερο κομμάτι ζύμης και το τοποθετούμε πάνω από τη γέμιση.
  • Κλείνουμε τις άκρες του κάτω φύλλου με το πάνω φύλλο, κάνοντας ένα διακοσμητικό στρίψιμο ή πρέσα.
  • Χαράσσουμε ελαφρά την επιφάνεια της πίτας σε κομμάτια και αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 45-60 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια της πίτας.
  • Αφήστε την πίτα να κρυώσει λίγο πριν την κόψετε και σερβίρετε. Καλή σας όρεξη!


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ