Δημιουργείται νέο ταμείο φαρμακευτικής καινοτομίας στην Ελλάδα


Η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται για την ίδρυση ενός νέου Ταμείου Φαρμακευτικής Καινοτομίας, στοχεύοντας στην επιτάχυνση της έγκρισης και της πρόσβασης σε καινοτόμα φάρμακα για τους ελληνικούς ασθενείς. Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται ως απάντηση στις συχνές καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην έγκριση νέων θεραπειών στην Ελλάδα.

Το Ταμείο Φαρμακευτικής Καινοτομίας θα λειτουργεί υπό ξεχωριστό προϋπολογισμό, ανεξάρτητο από τον γενικό φαρμακευτικό προϋπολογισμό της χώρας. Κεντρική προϋπόθεση για την εγκαθίδρυσή του είναι η εξασφάλιση επιπλέον χρηματοδότησης, καθώς ο κλάδος του φαρμάκου έχει ήδη εκφράσει την ανησυχία του για την ανάγκη τουλάχιστον 120 εκατομμυρίων ευρώ πάνω από τον υπάρχοντα προϋπολογισμό.

Σε αυτό το πλαίσιο, προβλέπεται η διεξαγωγή συναντήσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων του φαρμακευτικού κλάδου για την οριστικοποίηση των λεπτομερειών του νέου αυτού εργαλείου. Στόχος των συναντήσεων είναι να διατυπωθούν τα κριτήρια αξιολόγησης των καινοτόμων φαρμάκων που θα ενταχθούν στο Ταμείο, καθώς και να επιλυθούν οι διαφωνίες που αφορούν τις υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) για αυτά τα φάρμακα.

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, έχει δεσμευτεί να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις για το θέμα εντός του καλοκαιριού, αναγνωρίζοντας τη σημασία του νέου Ταμείου για τη βελτίωση της πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες στην Ελλάδα.

Με τις προσπάθειες αυτές, η κυβέρνηση επιδιώκει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προκύπτουν από το υφιστάμενο σύστημα και να δημιουργήσει ένα περιβάλλον που θα προωθεί την καινοτομία στον τομέα της υγείας, με στόχο τον ευνοϊκότερο αντίκτυπο στην υγεία των πολιτών.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ