Πώς να κερδίσεις τον σεβασμό των άλλων με τη στάση σου


Κάποιος είχε πει:« Ο σεβασμός δεν επιβάλλεται, αλλά κερδίζεται». Και πράγματι έτσι είναι. Είναι λάθος το να προσπαθούμε να επιβάλλουμε στους άλλους να μας σέβονται. Μπορούμε να το επιτύχουμε αυτό πολύ πιο αποτελεσματικά και πιο έντιμα με την ίδια την στάση και την συμπεριφορά μας απέναντί τους. Με ποιο τρόπο ακριβώς όμως;

Να έχεις πρώτα από όλα αυτοσεβασμό

Για να έχεις σεβασμό από τους άλλους, θα χρειαστεί να σέβεσαι πρωτίστως τον εαυτό σου. Θα χρειαστεί να λειτουργείς πάντα με γνώμονα τις αξίες σου. Σε αντίθετη περίπτωση, αναπόδραστα, θα έχεις τύψεις και ενοχές. Εάν θες να διαβάσεις ένα άρθρο για το πώς να βρεις τις προσωπικές σου αξίες, κάνε κλικ εδώ.

Επομένως δεν είναι κακό να είσαι… «καλό» παιδί, αρκεί να μην υπονομεύεις την δική σου ευτυχία μέσα από τη στάση σου. Κάποιες φορές δηλαδή θα χρειαστεί να πεις και «όχι»..

Να είστε συνεπείς

Οι αρχαίοι Έλληνες έδιναν μεγάλοι σημασία στο να πράττεις όσα λες. Θεωρείτο δείγμα ανηθικότητας η ασυνέπεια. Έτσι, όταν και εμείς υποσχόμαστε διάφορα στους άλλους και δεν τα τηρούμε, τότε χάνουμε το σεβασμό τους .Χρειάζεται επομένως να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε όσα τους υποσχόμαστε.

Μην είστε αλαζόνες

Η αλαζονεία εν πολλοίς είναι προϊόν ανασφάλειας. Δεν είναι καλό να έχουμε ύφος 1000 καρδιναλίων. Άλλωστε όταν περιφρονούμε έμμεσα ή άμεσα τους άλλους, πως περιμένουμε εκείνοι να μας σεβαστούν;

Μη δικαιολογείστε ή απολογείστε διαρκώς

Ο Jim Rohn είχε πει το εξής καταπληκτικό: « Ωριμότητα είναι να επωφελείσαι χωρίς να απολογείσαι, και να μην παραπονιέσαι όταν κάτι δεν πάει καλά».

Μπορούμε απλά να παραδεχόμαστε τα λάθη μας, όταν έχουμε αναγνωρίσει μέσα μας ότι τα έχουμε κάνει. «Κουκουλώνοντάς» τα, δεν πρόκειται να μάθουμε από αυτά και γινόμαστε εγωιστές, με την κακή έννοια όμως.

Επίσης γιατί να καταναλώνουμε την ενέργειά μας στο να ψάχνουμε δικαιολογίες και να μην την καταναλώνουμε στο να ψάχνουμε για λύσεις στο εκάστοτε πρόβλημά μας;

Δώσε βάση στο style σου

Κακά τα ψέματα ένας καλοντυμένος άνθρωπος γίνεται πιο εύκολα αποδεκτός. Καλοντυμένος δεν σημαίνει απαραίτητα ντυμένος με ακριβά ρούχα. Σημαίνει κυρίως να φορά ρούχα που να του ταιριάζουν, να τον κολακεύουν, να είναι καθαρά κλπ…

Μάλιστα, ο τρόπος που ντύνεσαι, δεν επηρεάζει μόνο τον τρόπο που οι άλλοι βλέπουν εσένα, αλλά και το πώς βλέπεις εσύ ο ίδιος τον εαυτό σου.

Μην κουτσομπολεύεις

Το να μιλάς άσχημα για κάποιον πίσω από την πλάτη του δεν είναι ηθικό. Πόσο μάλλον όταν αποκαλύπτεις τα μυστικά του σε κάποιον άλλον. Καλό είναι να το αποφεύγεις, όσο και αν σου έρχεται η τάση να το κάνεις…

Να έχεις το θάρρος της γνώμης σου

Κάθε άνθρωπος έχει τη δική του κοσμοθεωρία. Γιατί λοιπόν να μην την εκφράζουμε όταν χρειάζεται; Όσοι έχουν το θάρρος της γνώμης τους, προβάλλουν αυτοπεποίθηση και δείχνουν ότι σέβονται τον εαυτό τους.

Όποτε λοιπόν κρίνεις ότι έχεις άποψη επί ενός θέματος που συζητείται π.χ. στην παρέα σου, να την εκφράζεις, εφόσον μπορείς να την στοιχειοθετήσεις…

Ελέγξτε τα συναισθήματα σας

Όταν χάνουμε εύκολα την ψυχραιμία μας, δείχνουμε αδυναμία και έλλειψη αυτοέλεγχου. Για παράδειγμα, όταν νευριάζουμε με το παραμικρό και μιλάμε προσβλητικά στους άλλους, σίγουρα χάνουμε το σεβασμό τους.

Μπορούμε εξάλλου να διαχειριζόμαστε τις καταστάσεις πιο έξυπνα. Όταν δεχόμαστε π.χ. προσβολές ή κακόβουλα σχόλια, μπορούμε να παραμένουμε ήρεμοι και να τους αποστομώνουμε με χιούμορ. Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το σχετικό άρθρο.

Εάν θέλεις και συ να βελτιώσεις τις επικοινωνιακές σου δεξιότητες και όχι μόνο, δήλωσε συμμετοχή στο τρίμηνο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Life Skills Training που θα σου δώσει τα εργαλεία να κερδίσεις το σεβασμό των άλλων, αλλά και του εαυτού σου για εσένα.

Επιμέλεια: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ