Ευρωεκλογές 2024: Πότε βγαίνουν τα αποτελέσματα της κάλπης


Ευρωεκλογές 2024: Την 9η Ιουνίου του 2024, οι ευρωπαίοι πολίτες θα συμμετέχουν στις εκλογές για τη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ένα γεγονός που αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην κατεύθυνση και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που καθόρισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα γίνει στις 19:15 ώρα Ελλάδας, λίγο μετά το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων. Τα αποτελέσματα αυτά θα αποτελούν την πρώτη εκτίμηση της πολιτικής συγκρότησης του νέου Κοινοβουλίου, παρέχοντας πρώτες ενδείξεις για την πολιτική του τοποθέτηση.

Η πρώτη εκτίμηση, όπως αναφέρει το newsbeast, για τη σύνθεση του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε επίπεδο πολιτικών ομάδων αναμένεται μεταξύ 21:15 και 21:30 ώρα Ελλάδος, ενώ τα πρώτα προσωρινά συγκεντρωτικά αποτελέσματα που θα μας δίνουν μια ξεκάθαρη εικόνα θα τα έχουμε όπως υπολογίζεται στις 00:15. Η επικαιροποίησή τους αναμένεται στις 02:00 τα ξημερώματα της Δευτέρας 10 Ιουνίου. Ο λόγος αυτής της καθυστέρησης οφείλεται σύμφωνα με πληροφορίες από την Κομισιόν, στο γεγονός ότι οι κάλπες στη γειτονική Ιταλία θα κλείσουν αρκετά αργά, στις 23:00 το βράδυ.

Θυμίζουμε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αντιπροσωπεύει περίπου 450 εκατομμύρια πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτελείται σήμερα, μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από τον οργανισμό, από 705 ευρωβουλευτές. Ο αριθμός των ευρωβουλευτών όμως για την περίοδο 2024 – 2029 θα αυξηθεί σε 720.

Όσον αφορά τις έδρες το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έχει αυτή τη στιγμή 177 και ακολουθεί η Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών με 139, η φιλελεύθερη ομάδα «Ανανεώστε την Ευρώπη» με 102, οι «Πράσινοι» με 72, οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές με 69, η Κοινοβουλευτική Ομάδα Ταυτότητας και Δημοκρατίας με 49, Η «Αριστερά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» με 37, ενώ οι μη εγγεγραμμένοι ανέρχονται σε 61.

Οι προσωρινές αυτές εκτιμήσεις, παρότι παρέχουν μια αρχική εικόνα, αναμένεται να επικυρωθούν και να αλλάξουν καθώς ολοκληρώνονται οι ψηφοφορίες σε όλες τις χώρες μέλη. Η αναμονή για τα οριστικά αποτελέσματα και η ανάλυσή τους αποτελεί κρίσιμο στάδιο για την κατανόηση των πολιτικών δυναμικών που διαμορφώνουν το μέλλον της Ευρώπης.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τους 705 ευρωβουλευτές που αποτελεί την παρούσα σύνθεσή του, είναι ο φορέας που εκπροσωπεί περίπου 450 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ