Έρχεται σχέδιο ευρωπαϊκής αεράμυνας: Αποφασίζουν Μακρόν – Σολτς, επί τάπητος η πρόταση Μητσοτάκη


Ευρωπαϊκή αεράμυνα: Ώρα αποφάσεων για τους ηγέτες του γαλλογερμανικού άξονα 

Η Γαλλία και η Γερμανία σκοπεύουν να παρουσιάσουν αυτή την εβδομάδα σχέδια για στενότερη συνεργασία για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αεράμυνας, σύμφωνα με το Bloomberg.

Oι δύο Ευρωπαίοι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ανταποκρίνονται στις πιέσεις που ασκούνται στους Ευρωπαίους να δεσμευτούν για τη δική τους ασφάλεια με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η πρωτοβουλία είναι ένας από τους πολλούς τομείς πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της μεταρρύθμισης των κεφαλαιαγορών, που θα συζητήσουν την Τρίτη ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Γάλλος Εμανουέλ Μακρόν στο τέλος της τριήμερης επίσημης επίσκεψης του Γάλλου προέδρου, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Τι πρότειναν Μητσοτάκης-Τουσκ

Προ ημερών ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πολωνό ομόλογό του Ντόναλντ Τουσκ ζήτησαν από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, να δημιουργηθεί μια κοινή ασπίδα αεράμυνας, που θα χρηματοδοτείται από την Ε.Ε.

Η ΕΕ χρειάζεται ένα νέο «εμβληματικό πρόγραμμα», όπως μια ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας, έγραψαν στην επιστολή ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πολωνός ομόλογός του Ντόναλντ Τουσκ, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.

Οι δύο ηγέτες ζητούσαν επίσης να συζητηθεί το θέμα στην επόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου. Η επιστολή στάλθηκε στη Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την Πέμπτη.

Ο Μητσοτάκης έθεσε την ιδέα μιας συγκεκριμένης ευρωπαϊκής αμυντικής πρωτοβουλίας όταν συναντήθηκε με τον Τουσκ στην Πολωνία τον Απρίλιο, δήλωσε στο Bloomberg, εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, ο οποίος επιβεβαίωσε επίσης το περιεχόμενο της επιστολής.

Συγκεκριμένα, ο Μητσοτάκης και ο Τουσκ προτείνουν τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος αεράμυνας που θα είναι σε θέση να προστατεύει τον κοινό εναέριο χώρο της ΕΕ από εισερχόμενες απειλές όπως αεροσκάφη, πύραυλοι και drones, σύμφωνα με την επιστολή.

Η ανάπτυξη και η χρηματοδότηση ενός τέτοιου ευρωπαϊκού αμυντικού έργου σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι η Ευρώπη είναι ενωμένη και αποφασισμένη να δράσει σε αυτοάμυνα, πρόσθεσαν.

Η Πολωνία δαπάνησε το 3,92% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της για την άμυνά της το 2023 και η Ελλάδα λίγο πάνω από το 3%. Μαζί με τις ΗΠΑ, αυτές οι χώρες δαπανούν τα μεγαλύτεραποσά για την άμυνά τους.

«Μια ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας θα είχε επίσης ένα ουσιαστικό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα, λειτουργώντας ως καταλύτης και διευκολυντής για την περαιτέρω αναβάθμιση των βιομηχανιών άμυνας και ασφάλειας της Ευρώπης και για σημαντικά υψηλότερο βαθμό συνεργασίας και κοινών έργων», έγραψαν Μητσοτάκης και Τουσκ.

Σύσκεψη για την Ουκρανία με συμμετοχή της Ρωσίας

Επίσης, το Bloomberg γράφει σήμερα, επικαλούμενο πηγές ότι η ΕΕ θέλει να διοργανώσει μια ειρηνευτική διάσκεψη για την Ουκρανία το φθινόπωρο με τη συμμετοχή της Ρωσίας.

Η διάσκεψη πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη Σαουδική Αραβία.

«Το μεγάλο ερώτημα για την ΕΕ, λένε αξιωματούχοι, είναι πώς θα προχωρήσει από τη διάσκεψη του επόμενου μήνα σε μια πιθανή συνάντηση στη Σαουδική Αραβία το φθινόπωρο με τη Ρωσία», γράφει η εφημερίδα.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ