Έρευνα του FBI για Κλοπή Θησαυρών του Βρετανικού Μουσείου


Το αμερικανικό FBI διεξάγει έρευνα για τις συνθήκες υπό τις οποίες εκατοντάδες θησαυροί του Βρετανικού Μουσείου κατέληξαν στα χέρια Αμερικανών αγοραστών. Σύμφωνα με το BBC, η αμερικανική υπηρεσία επιβολής του νόμου βοήθησε επίσης στην επιστροφή 268 αντικειμένων που το μουσείο ισχυρίζεται ότι του ανήκουν και τα οποία πωλήθηκαν σε συλλέκτη στην Ουάσινγκτον.

Πέρυσι, το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε ότι αρχαίοι πολύτιμοι λίθοι, κοσμήματα και άλλα αντικείμενα από τη συλλογή του είχαν χαθεί, κλαπεί ή καταστραφεί. Ο οργανισμός αναφέρει ότι από τα 1.500 αντικείμενα που εκτιμά ότι έχουν κλαπεί ή αγνοούνται, 626 έχουν ανακτηθεί μέχρι στιγμής, ενώ άλλα 100 έχουν βρεθεί αλλά δεν έχουν ακόμη επιστραφεί.

Ανακτήσεις και Έρευνες

Ένας αγοραστής από τη Νέα Ορλεάνη δήλωσε στο BBC ότι ένας πράκτορας του FBI του έστειλε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ζητώντας πληροφορίες σχετικά με δύο κομμάτια που είχε αγοράσει στο eBay. Ο πράκτορας δήλωσε ότι βοηθούσε τη Μητροπολιτική Αστυνομία στη διερεύνηση της εξαφάνισης ή της κλοπής αντικειμένων από το μουσείο. Ο αγοραστής ανέφερε ότι δεν έχει πλέον στην κατοχή του κανένα από τα δύο κοσμήματα.

Η συντριπτική πλειονότητα των αντικειμένων που το μουσείο πιστεύει ότι έχουν κλαπεί ήταν μη καταγεγραμμένα και το μουσείο βρίσκεται ακόμη στη διαδικασία αναζήτησης τρόπων για να αποδείξει ότι προέρχονται από τη συλλογή του. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό συνεπάγεται ότι οι συλλέκτες συμφωνούν να δωρίσουν αντικείμενα στο μουσείο ώστε το προσωπικό να τα αξιολογήσει.

Κατηγορίες και Δικαστική Υπόθεση

Ένας ανώτερος επιμελητής, ο Πίτερ Χιγκς, κατηγορείται από το Βρετανικό Μουσείο για κλοπή, καταστροφή, λιώσιμο και πώληση αρχαίων αντικειμένων. Ο Χιγκς αρνείται τους ισχυρισμούς, αλλά το μουσείο πιστεύει ότι ο ίδιος πήρε το ποσό των 100.000 λιρών από την πώληση των αντικειμένων.

Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα της αστικής υπόθεσης που έχει ασκήσει το μουσείο εναντίον του, ο Χιγκς φέρεται να έκλεβε αντικείμενα για τουλάχιστον μια δεκαετία, πουλώντας κυρίως μη καταγεγραμμένα αντικείμενα από τις αποθήκες του μουσείου. Το μουσείο πιστεύει ότι ο Χιγκς, ο οποίος έχει απολυθεί, είχε πουλήσει αντικείμενα σε τουλάχιστον 45 αγοραστές στο eBay.

Ενδείξεις και Πωλήσεις

Τρεις αγοραστές δήλωσαν ότι ο πωλητής “sultan1966” παρουσιάστηκε ως “Paul Higgins” ή “Paul” στο eBay ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, ο Χιγκς παραδέχτηκε ότι ο λογαριασμός “sultan1966” του ανήκε.

Ο αγοραστής από τη Νέα Ορλεάνη, Τόνιο Μπιρμπίλια, δήλωσε στο BBC ότι είχε αγοράσει δύο αντικείμενα από τον “sultan1966”. Ένα από αυτά ήταν ένα πετράδι από αμέθυστο που απεικονίζει έναν Έρωτα να ιππεύει ένα δελφίνι, το οποίο αγόρασε για 42 λίρες τον Μάιο του 2016. Το άλλο ήταν ένας πορτοκαλί πολύτιμος λίθος σκαραβαίος-σκαθάρι που αγόρασε για 170 λίρες. Ο Μπιρμπίλια έστειλε την πληρωμή του για το εν λόγω αντικείμενο σε λογαριασμό PayPal που είχε καταχωρηθεί στην προσωπική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Χιγκς.

Το Βρετανικό Μουσείο δεν έχει ακόμη εξετάσει τα αντικείμενα αυτά, οπότε δεν έχει διαπιστώσει αν προέρχονται από τη συλλογή του.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ