Σε κατάσταση εθνικής μελαγχολίας, με βασικά «συμπτώματα» την ανασφάλεια και την απογοήτευση, βρίσκονται οι περισσότεροι Έλληνες και Ελληνίδες
Το τελευταίο διάστημα, όλα τα αρνητικά συναισθήματα παρουσιάζουν αυξητική τάση – με σταθερή στην κορυφή την ανασφάλεια: από 38% το 2019 σε 45,8% το 2022 και 49,9% σήμερα – ενώ τα θετικά συναισθήματα κινούνται σταθερά ή πτωτικά, με εξαίρεση μια μικρή βελτίωση ως προς τη σιγουριά.
Το θετικό αίσθημα της αισιοδοξίας είναι εντονότερο στους άνδρες απ’ ό,τι στις γυναίκες, ενώ ενισχύεται όσο ανεβαίνουμε στην κλίμακα της κοινωνικής τάξης – 0,3% στην ανώτερη/ μέση ανώτερη τάξη, 24,4% στη μεσαία και μόλις 10,2% στη μέση κατώτερη.
Αντίστροφα, το αρνητικό αίσθημα της ανασφάλειας που έρχεται πρώτο στη συνολική ιεράρχηση (49,9%), είναι σαφώς εντονότερο στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες (55,9%, έναντι 43,6%) και στις χαμηλότερες τάξεις (55,3% στη μέση κατώτερη, 49% στη μεσαία και 39,6% στην ανώτερη/μέση ανώτερη).
Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από το δεύτερο μέρος του έκτου κύματος της μεγάλης δημοσκοπικής έρευνας της διαΝΕΟσις «Τι πιστεύουν οι Έλληνες». Η έρευνα, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει απόψεις για τα συναισθήματα που κυριαρχούν μεταξύ των πολιτών αυτή την περίοδο. Όπως και το πρώτο μέρος της έρευνας, το οποίο δημοσιεύτηκε πρόσφατα, έτσι και αυτό δεν μένει μόνο στην αποτύπωση της εικόνας σήμερα. Το «Τι πιστεύουν οι Έλληνες» συνολικά περιλαμβάνει αρκετές κοινές ερωτήσεις με το πρώτο κύμα του 2015 και, επομένως, μπορεί κάποιος να παρατηρήσει το πώς ο πληθυσμός αλλάζει (ή δεν αλλάζει) απόψεις μέσα στα χρόνια.
Προέκυψε μετά από δημοσκόπηση, τηλεφωνικά και online, της Metron Analysis σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.104 ατόμων, την περίοδο 23 Ιανουαρίου έως 6 Φεβρουαρίου 2024.
Τα συναισθήματα αυτή την περίοδο
Η έρευνα «ανοίγει» με ερωτήσεις που αφορούν τα συναισθήματα που βιώνουν οι ερωτώμενοι «σήμερα» –δηλαδή την περίοδο που έτρεχε η έρευνα. Όπως σχολιάζει η έκθεση της Metron Analysis:
«Ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνονται οι Έλληνες και οι Ελληνίδες τη θέση της Ελλάδας μέσα στον κόσμο έχει αφετηρία το πώς αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους και την προσωπική τους κατάσταση».
Η ιεράρχηση των συναισθημάτων που αναφέρονται συνολικά σε αυτό το κύμα της έρευνας, φαίνεται ότι παραμένει παρόμοια με τα τρία προηγούμενα κύματα. Η ανασφάλεια κυριαρχεί, καθώς την αναφέρει 1 στους 2.
Δεύτερη, κατά σειρά, έρχεται η απογοήτευση με 44,3%. Ακολουθεί ο θυμός, με 29,7%. Το πρώτο θετικό συναίσθημα, η αισιοδοξία, εμφανίζεται τέταρτο κατά σειρά και περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2022, αλλά κατά περίπου 8 μονάδες χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2019.
Όπως φαίνεται και σε άλλες παρόμοιες έρευνες, αλλά και στα προηγούμενα κύματα του «Τι πιστεύουν οι Έλληνες», οι γυναίκες τείνουν να επιλέγουν πιο συχνά αρνητικά συναισθήματα σε αντίστοιχες ερωτήσεις.
Η έρευνα ζητά επίσης από τους ερωτώμενους να βαθμολογήσουν την προσωπική τους κατάσταση, με βαθμό από 1 (πολύ αρνητική) έως 10 (πολύ θετική) σε διάφορους τομείς.
Δίνουν τον υψηλότερο βαθμό (7,7 κατά μέσο όρο) στη «σχέση τους με τους άλλους». Αντίθετα, δίνουν τον χαμηλότερο βαθμό (5,5) στα οικονομικά τους –ο προβληματισμός για την οικονομία αναδείχθηκε επίσης στο πρώτο μέρος της ίδιας έρευνας, όπου η πλειοψηφία ανέφερε την οικονομική κατάσταση ως απειλή για το μέλλον της χώρας.
Είναι επίσης ενδιαφέρον ότι οι συμμετέχοντες θεωρούν, κατά μέσο όρο, ότι η σωματική υγεία τους βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση συγκριτικά με την ψυχική υγεία τους: η μεν σωματική υγεία παίρνει βαθμό 7,1, ενώ η ψυχική υγεία/ψυχολογία 6,6.