Μητσοτάκης-Ερντογάν: Τα χαμόγελα, τα «αγκάθια», ο ρόλος Γεραπετρίτη-Φιντάν και τα προσεχή βήματα


Φαίνεται ότι η σχέση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρά τος διαφωνίες συνεχίζει να μην κόβεται με στόχο να είναι επωφελής. Η αναφορά στο επιτυχημένο πρόγραμμα της τουρκικής βίζας εξπρές στα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου υποδεικνύει μια πιθανή συνεργασία στον τουρισμό, παρά τις πιέσεις και τις διαφωνίες σε άλλα ζητήματα.

Η παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας και του Γεραπετρίτη, μαζί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, σε διάφορες στιγμές της επίσκεψης φαίνεται να υποδηλώνει τη σημασία που δίνεται στη διατήρηση της διπλωματικής επαφής ακόμα και σε κρίσιμες στιγμές.

Η Θράκη και η Μονή της Χώρας στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Ο Ταγίπ Ερντογάν έθεσε για άλλη μία φορά θέμα «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη λέγοντας ότι τη βλέπει ως «μία ανθρώπινη γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών». Άμεση ήταν και η απάντηση από τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για μουσουλμάνους Έλληνες πολίτες οι οποίοι απολαμβάνουν καθεστώς ισονομίας και ισοπολιτείας, εξηγώντας πως αυτός είναι ο χαρακτηρισμός που αποδίδεται βάση των Συνθηκών. Έθεσε, επίσης, ευθέως, τόσο στην κατ’ ιδίαν συνάντηση όσο και στις κοινές δηλώσεις, την δυσαρέσκεια της Ελλάδας για την μετατροπή της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό τέμενος και τον κ. Ερντογάν να υποστηρίζει ότι «Αποδώσαμε ξανά το τέμενος Καριγέ στη θρησκευτική λατρεία και στους επισκέπτες μετά τις εργασίες σχολαστικής αποκατάστασης. Είναι ανοιχτό για όλους», επιχειρώντας να ρίξει τους τόνους. Εξίσου ξεκάθαρη ήταν και η διαφωνία που υπάρχει για τον δρόμο επίλυσης του Κυπριακού και η διαφορετική προσέγγιση για ένα θέμα που πάντα θέτει μετ’ επιτάσεως η ελληνική πλευρά.



Έντονη αντιπαράθεση των δύο ηγετών για τη Χαμάς

Η πιο έντονη αντιπαράθεση «on camera», όμως, αφορούσε την Χαμάς. Ο Τούρκος Πρόεδρος πήρε ξανά το λόγο μετά το πέρας των δηλώσεων για να σημειώσει εμφατικά ότι για αυτόν δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, όπως την είχε χαρακτηρίσει λίγο νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης, αλλά τη θεωρεί αντιστασιακή οργάνωση.

Μία διαφωνία που σε καμία περίπτωση δεν αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα όσα είπε ο κ. Ερντογάν είχαν ως αποδέκτες το εσωτερικό του ακροατήριο και άλλους διεθνείς παράγοντες και όχι την Αθήνα.

Στη συνάντηση καθορίστηκε το πλαίσιο συνέχισης του πολιτικού διαλόγου, των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και της θετικής ατζέντας για τους επόμενους μήνες με αποκορύφωμα τη νέα συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας προς το τέλος του έτους που θα πραγματοποιηθεί αυτή τη φορά στην Άγκυρα.

Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο στην Ουάσιγκτον

Φαίνεται ότι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών σχεδιάζουν να συναντηθούν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο στην Ουάσιγκτον. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, αναμένεται να συμφωνήσουν σχετικά με τις ημερομηνίες για τον επόμενο γύρο ελληνοτουρκικών διαβουλεύσεων, οι οποίες πιθανότατα θα κινηθούν από τον Σεπτέμβριο και μετά. Αυτός ο γύρος διαβουλεύσεων αναμένεται να εστιάσει σε τρεις πυλώνες διαλόγου: τον πολιτικό διάλογο, τα μέτρα εμπιστοσύνης και τη θετική ατζέντα. Επιπλέον, αποκαλύφθηκε ότι το 6ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας θα λάβει χώρα στην Άγκυρα.

Η συνάντηση αυτή πιθανότατα θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο, αν και θα προηγηθεί μια στα μέσα Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο Πρωθυπουργός εξασφαλίζει ότι η συνάντηση θα έχει πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του έτους, ανεξαρτήτως του ακριβού χρονικού πλαισίου.

Η συνάντηση αντιπροσώπων από δύο χώρες συνοδεύτηκε από θετικά σχόλια για την εξέλιξη της συνεργασίας μεταξύ τους και την προοπτική νέων συνεργατικών πρωτοβουλιών. Ένα σημαντικό κομμάτι αυτής της συνεργασίας φαίνεται να είναι η σύσταση ενός επιχειρηματικού συμβουλίου με στόχο τον διπλασιασμό του εμπορικού όγκου μεταξύ τους.

Επίσης, υπογράφηκαν δύο σημαντικές συμφωνίες, μια για τη διαχείριση καταστροφών και μια για τη συνεργασία στους τομείς της Υγείας και των ιατρικών επιστημών.

Ωστόσο, φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιες ανησυχίες από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα σχετικά με την εξωτερική πολιτική και τις διαπραγματευτικές διαδικασίες. Φαίνεται να εκφράζουν ανησυχία σχετικά με την πολιτική κατάσταση στην Κύπρο και τις διαπραγματευτικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ