Πώς μας επηρεάζουν οι αναμνήσεις; Σίγουρα μας επηρεάζουν μιας και είναι πράγματα που αφορούν τη ζωή μας κι έχουν γίνει στο παρελθόν. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, χωρίς πολλές φορές να το συνειδητοποιούμε μας έχουν σημαδέψει.
Πώς μας επηρεάζουν οι αναμνήσεις; Οι έρευνες μας δίνουν μια απάντηση, διαφορετική από αυτή που περιμέναμε. Οι περισσότερες εμπειρίες στη ζωή μας είναι κατασκευασμένες από προηγούμενες αναμνήσεις, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Αλλά οι ερευνητές, αναφέρουν πως ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε και ανταποκρινόμαστε σε κάθε εμπειρία, εξαρτάται από το πόσο καλά ή όχι μπορούμε να θυμηθούμε ακόμη και τις πιο ασήμαντες πτυχές των αναμνήσεων.
Με απλά λόγια: Μπορεί να θυμάσαι κάτι που έχει συμβεί στο παρελθόν αλλά να μη θυμάσαι και την πιο ασήμαντη λεπτομέρεια και αυτό επηρεάζει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο μας.
Η έρευνα, πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Washington και έδειξε πως η «ανίχνευση των αλλαγών» παίζει σημαντικό ρόλο στο πώς κατασκευάζουμε την πραγματικότητα. Παρ’ όλο που ενδέχεται να μην μπορούμε να αλλάξουμε γεγονός στο παρελθόν, το θυμόμαστε περισσότερο ή λιγότερο «καθαρά» και αυτή η ανάμνηση επηρεάζει τον τρόπο που ο εγκέφαλος μας βάζει σε «κουτάκια» όσα συμβαίνουν στο παρόν.
Οι αναμνήσεις, όπως εξηγούν οι ειδικοί, δεν είναι για να προσπαθήσουμε να θυμηθούμε το παρελθόν. Αλλά είναι για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερο στο μέλλον.
Η ομάδα των ερευνητών δημιούργησαν το «EMRC» (Event Memory Retrieval and Comparison Theory), το οποίο βασίζεται σε μια προηγούμενη έρευνα της ίδιας ομάδας. Το EMRC υποδεικνύει ότι ο εγκέφαλος συγκρίνει τα συναισθήματα που βιώνει από εμπειρίες στο παρόν ενώ επεξεργάζεται παρόμοιες εμπειρίες του παρελθόντος.
Όταν η «πραγματική ζωή» δεν ταιριάζει στο «μοντέλο συμβάντος» (δηλαδή, με κάτι παρόμοιο που έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν), τότε τα σφάλματα πρόβλεψης και η ανίχνευση των αλλαγών καταλήγουν σε μια αλυσιδωτή αντίδραση της γνωστικής επεξεργασίας που θέτουν τον εγκέφαλο σε εγρήγορση, ενισχύουν τη μνήμη για παλαιότερα συμβάντα και μια νέα εμπειρία.
Για την έρευνα, μια ομάδα από υγιή νέα αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας άτομα είδαν ένα video με μια γυναίκα που έκανε μια σειρά από μικρές, καθημερινές δραστηριότητες, όπως το να πλένει τα πιάτα ή να προετοιμάζεται για γυμναστική. Μια εβδομάδα αργότερα, οι ομάδες εμφάνισαν παρόμοια βίντεο στα οποία είχαν αλλάξει κάποιες μικρές λεπτομέρειες του συμβάντος.
Όταν οι θεατές παρακολούθησαν τις αλλαγές σε αυτά τα videos, είχαν μια εξαιρετική μνήμη για το τι συνέβη κάθε μέρα, αλλά δεν κατάφεραν να παρατηρήσουν μια αλλαγή! Δεν ήταν σε θέση να παρακολουθήσουν τις μικρές αλλαγές που συνέβησαν.
Με λίγα λόγια, αυτό που λένε οι έρευνες είναι ότι αν ξεχνάς ή αν θυμάσαι τις πιο μικρές λεπτομέρειες από ένα γεγονός τότε αυτό έχει μεγάλη επίδραση στο πώς βιώνεις μια νέα εμπειρία, ακόμη κι αν είναι παρόμοια με μια παλιά.
Οι μνήμες από πρόσφατες εμπειρίες είναι πολύτιμες επειδή μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προβλέψουμε τι θα συμβεί στη συνέχεια σε παρόμοιες καταστάσεις και μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε καλύτερα το τι συμβαίνει τώρα.