Το ATACMS είναι ένας βαλλιστικός πύραυλος που μπορεί να εκτοξευθεί από πολλαπλά συστήματα εκτόξευσης πυραύλων, συμπεριλαμβανομένου του M142 HIMARS
Πρώτη αντίδραση της Ρωσίας, δια στόματος του εκπρόσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, στην είδηση ότι το Κίεβο παρέλαβε από τις ΗΠΑ πυραύλους ATACMS μεγάλου βεληνεκούς.
Η προμήθεια από την Ουάσιγκτον επιχειρησιακών – τακτικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ATACMS στο Κίεβο δεν θα επηρεάσει την επίτευξη των στόχων της Ρωσίας, δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ., τονίζοντας πως «θα πετύχουμε τον στόχο μας, αλλά αυτό θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα για την ίδια την Ουκρανία».
Σημείωσε ότι η πρακτική των ΗΠΑ και της ΕΕ σε τέτοια θέματα είναι ήδη ξεκάθαρη και προβλέψιμη. «Από τη στιγμή που κάποιος αρχίζει να μιλάει για κάτι λεπτομερώς, σημαίνει ότι μια τέτοια παράδοση έχει ήδη πραγματοποιηθεί, αυτό σημαίνει ότι ο βαθμός στον οποίο αυτές οι προμήθειες πραγματοποιήθηκαν και πληρώθηκαν κατά παράβαση των εσωτερικών νόμων των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Αμερική μάλλον δεν είναι το ζήτημά μας», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Πρόσθεσε ότι αυτή η ερώτηση πρέπει να γίνει στους βουλευτές, τους γερουσιαστές των ΗΠΑ, «αν κάποιος θέλει, θα το αντιμετωπίσει».
Την προηγούμενη μέρα, το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε στο RIA Novosti τη μεταφορά στην Ουκρανία επιχειρησιακών-τακτικών πυραύλων εκτεταμένου βεληνεκούς ATACMS για χρήση, όπως αναφέρεται, «εντός κυρίαρχου ουκρανικού εδάφους».
Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου, οι πύραυλοι περιλαμβάνονταν στο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας που ανακοινώθηκε τον Μάρτιο και κατέληξαν στην Ουκρανία τον Απρίλιο. Τα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις τα έχουν χρησιμοποιήσει ήδη δύο φορές εναντίον στόχων βαθιά στα ρωσικά μετόπισθεν. Η ρωσική πλευρά μιλούσε για χρήση πυραύλων ATACMS στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας από πέρυσι, αλλά, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, αυτή τη φορά η παράδοση περιελάμβανε για πρώτη φορά τροποποίηση με ακτίνα καταστροφής 300 χιλιομέτρων.
Το ATACMS είναι ένας βαλλιστικός πύραυλος που μπορεί να εκτοξευθεί από πολλαπλά συστήματα εκτόξευσης πυραύλων, συμπεριλαμβανομένου του M142 HIMARS.
Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε «άλλο ένα λάθος» την απόφαση των ΗΠΑ να προμηθεύσουν με τους εν λόγω πυραύλους την Ουκρανία, καθώς όπως σημείωσε, τέτοια όπλα δημιουργούν μια πρόσθετη απειλή, αλλά δεν θα μπορέσουν να αλλάξουν ριζικά την κατάσταση στη γραμμή μάχης.