Η δικηγόρος και επικεφαλής του νομικού τμήματος της W.I.N. Hellas, Μαρία Λαθούρη, μιλώντας στο Newsbomb.gr αναφέρθηκε στο νομικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα
Σοκαρισμένη η κοινή γνώμη για ακόμα μια φορά, με μια ακόμη γυναικοκτονία που έλαβε χώρα αυτή τη φορά στους Αγίους Αναργύρους. To βράδυ της Δευτέρας 1 Απριλίου μία 28χρονη κοπέλα βρήκε τραγικό θάνατο από τα χέρια του 39χρονου πρώην συντρόφου της.
Το πλέον ανατριχιαστικό είναι πως το ζευγάρι δεν ήταν μαζί ωστόσο ο 39χρονος όχι απλά δεν το δεχόταν αλλά είχε γίνει ο «εφιάλτης» της 28χρονης, η οποία τον είχε καταγγείλει στις Αρχές για κακοποιητική συμπεριφορά και βιασμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η 28χρονη είχε πάει στο Α.Τ, συνοδευόμενη από τον φίλο της, προκειμένου να ζητήσει αστυνομική προστασία.
Μόλις βγήκε, όμως, από το Α.Τ., λίγο μετά τις 22:30, την ακολούθησε ο 39χρονος και της επιτέθηκε με μαχαίρι, με αποτέλεσμα να την τραυματίσει θανάσιμα. Αμέσως μετά ο φερόμενος ως δράστης αυτοτραυματίστηκε και διακομίστηκε στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» και στη συνέχεια στο ψυχιατρικό νοσοκομείο στο Δαφνί.
Mαρία Λαθούρη: «Παρά το νομοθετικό πλαίσιο που υφίσταται δεν υπάρχει συντονισμένο σχέδιο που να προστατεύει απόλυτα μια γυναίκα-θύμα ενδοοικογενειακής βίας από τον βίαιο δράστη»
Η δικηγόρος και επικεφαλής του νομικού τμήματος της W.I.N. Hellas, Μαρία Λαθούρη, μιλώντας στο Newsbomb.gr αναφέρθηκε στο νομικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα.
Η δικηγόρος και επικεφαλής του νομικού τμήματος της W.I.N. Hellas, Μαρία Λαθούρη, μιλώντας στο Newsbomb.gr αναφέρθηκε στο νομικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα.
Η βία μέσα στην οικογένεια, ξεκινώντας από την κακοποίηση των γυναικών και σε ακραίες περιπτώσεις οδηγώντας σε ανεπανόρθωτη ψυχική βλάβη και εγκληματικές πράξεις, είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο επείγουσας ανάγκης που φαίνεται να αυξάνεται.
«Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα έγκλημα που διώκεται αυτεπάγγελτα και τιμωρείται από τις διατάξεις του Ν. 3500/2006, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει. Η Ελληνική Αστυνομία, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, δημιούργησε Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, οι οποίες λειτουργούν σε όλη την Επικράτεια», ανέφερε αρχικά η Μαρία Λαθούρη στο Newsbomb.gr.
«Υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για την ενδοοικογενειακή βία. Μία γυναίκα η οποία βιώνει το φαινόμενο της κακοποίησης και θέλει να προστατευτεί μπορεί να κάνει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ή/και να καταθέσει μήνυση εναντίον του δράστη», πρόσθεσε.
Mαρία Λαθούρη: «Γίνονται μεγάλες προσπάθειες από την αστυνομία»
Σε λειτουργία βρίσκεται το ειδικό επιτελικό Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, στην Διεύθυνση Γενικής Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Η συγκεκριμένη επιχειρησιακή δομή της ΕΛΑΣ έχει χαρακτήρα συντονιστικό και υποστηρικτικό των αστυνομικών Υπηρεσιών που δέχονται και διαχειρίζονται τις καταγγελίες για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Με τη νέα ρύθμιση οι υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας τυγχάνουν εξειδικευμένης υποστήριξης, από προσωπικό το οποίο είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο για τη διαχείριση αυτών των περιστατικών σε επίπεδο Νομού και Περιφέρειας.
«Στην ΕΛ.ΑΣ. έχουν δημιουργηθεί πρόσφατα 73 υπηρεσίες αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας. Ωστόσο, ακούμε ακόμα από τις γυναίκες που απευθύνονται στην Οργάνωσή μας αρκετές φορές λάθη και παραλείψεις στον τρόπο διαχείρισης τέτοιων περιστατικών, που, δυστυχώς, αποβαίνουν πολλές φορές εξαιρετικά επιζήμια για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Είναι πράγματα που έχουμε γνωστοποιήσει και στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον κ. Χρυσοχοίδη, όταν μεταξύ άλλων γυναικείων Οργανώσεων κάλεσε και την Οργάνωσή μας ακριβώς για να ενημερωθεί μέσα από τη δική μας εμπειρία για το πως βιώνουν οι γυναίκες που απευθύνονται σε εμάς την επαφή τους με τα αστυνομικά τμήματα», είπε η δικηγόρος Μαρία Λαθούρη.
Και πρόσθεσε: «Ο νόμος προβλέπει αυτεπάγγελτη δίωξη συγκεκριμένων εγκλημάτων δηλαδή πλημμελημάτων που αφορούν σωματική βλάβη ή απειλή κατά της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητο η γυναίκα- θύμα να καταθέσει έγκληση εναντίον του δράστη αλλά η αστυνομία είναι υποχρεωμένη να επιληφθεί τέτοιων περιστατικών, όταν αυτά υποπέσουν στην αντίληψή της», ανέφερε.
«Παρά το νομοθετικό πλαίσιο όμως που υφίσταται, δεν υπάρχει ένα συντονισμένο σχέδιο για την προστασία της γυναίκας-θύματος έμφυλης βίας, καθώς μόλις η γυναίκα καταθέσει μήνυση ή ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του θύτη βρίσκεται συνήθως εκτεθειμένη στον κίνδυνο της περαιτέρω κακοποίησής της από τον ίδιο δράστη, ενώ για την φιλοξενία της ίδιας ή και των παιδιών της σε Ξενώνες Φιλοξενίας που υπάρχουν ανά την Επικράτεια απαιτείται μια διαδικασία που συνήθως είναι χρονοβόρα.. Είναι γεγονός ότι μόλις μία γυναίκα πει “θα σε καταγγείλω” ή ‘θέλω να χωρίσουμε’ πυροδοτεί και αυξάνει τις πιθανότητες να υποστεί σοβαρή σωματική βλάβη ή και να δολοφονηθεί. Συνεπώς, προκειμένου να καταφέρει μία γυναίκα να φύγει με ασφάλεια από ένα κακοποιητικό περιβάλλον πρέπει πρωτίστως να ενημερωθεί καταλλήλως για τις ενδεδειγμένες ενέργειες και να ακολουθήσει συγκεκριμένα βήματα με γνώμονα πάντα την προστασία της σωματικής της ακεραιότητας και της ζωής της.
Επίσης, η γυναίκα-θύμα ενδοοικογενειακής βίας υφίσταται συνήθως και δευτερογενή θυματοποίηση που την επιβαρύνει σημαντικά σε ψυχολογικό επίπεδο, όταν μετά την καταγγελία του περιστατικού αντιμετωπίζεται με αρνητικό και συχνά μειωτικό τρόπο από αστυνομικούς υπαλλήλους, δικαστικούς λειτουργούς ή άλλους υπαλλήλους του δικαστηρίου, η δε καθυστέρη στην απονομή της δικαιοσύνης λειτουργεί ακόμα πιο επιβαρυντικά για τη γυναίκα, η οποία παραμένει συχνά εκτεθειμένη όλο αυτό το χρονικό διάστημα», συμπλήρωσε.
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τη δολοφονία της κοπέλας
Σχετική ανακοίνωση για το συμβάν έχει κάνει η ΕΛ.ΑΣ. αναλυτικά αναφέρει:
Σχετικά με τον θανάσιμο τραυματισμό 28χρονης γυναίκας πλησίον του Αστυνομικού Τμήματος Αγίων Αναργύρων, γνωστοποιούνται τα ακόλουθα:
Περί την 22:10 ώρα χθες (1 Απριλίου 2024) το θύμα μετέβη με οικείο της πρόσωπο στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων, όπου περιέγραψε περιστατικά τα οποία είχαν λάβει χώρα σε βάρος της κατά το παρελθόν από τον πρώην σύντροφό της και τα οποία είχε καταγγείλει στην Αστυνομία. Παράλληλα, περιέγραψε ότι την προηγούμενη και την ίδια μέρα διαπίστωσε ότι ο πρώην σύντροφός της κινούνταν έξω από την οικία της.
Κατά την παραμονή της στην Υπηρεσία δεν υπέβαλε έγκληση σε βάρος του, εκφράζοντας την επιθυμία να μεταφερθεί με περιπολικό στην οικία της.
Κατά την έξοδό της από το Αστυνομικό Τμήμα κάλεσε την Άμεση Δράση και σε κοντινή απόσταση, ενώ συνομιλούσε με τηλεφωνήτρια, παρουσία του οικείου της προσώπου, δέχθηκε αιφνίδια επίθεση από τον πρώην σύντροφό της, ο οποίος με χρήση μαχαιριού την τραυμάτισε θανάσιμα και στη συνέχεια αυτοτραυματίστηκε.
Ο δράστης συνελήφθη και νοσηλεύεται φρουρούμενος σε ψυχιατρικό νοσοκομείο των Αθηνών.
Τονίζεται ότι από το 2020 έχει καταρτιστεί οδηγός χειρισμού υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας, τα οποία έχουν εκπονηθεί σε συνεργασία με εισαγγελικές Αρχές. Τα πρωτόκολλα αυτά έχουν αποσταλεί σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες που χειρίζονται υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας και βρίσκονται υπό διαρκή επικαιροποίηση.
Τα πρωτόκολλα αποτελούν τη βάση διαρκούς εκπαίδευσης του αστυνομικού προσωπικού.
Μάλιστα, αυτή τη στιγμή λειτουργούν 18 επιχειρησιακά γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας σε ολόκληρη τη χώρα, εκ των οποίων τα δύο στη Δυτική Αττική. Ήδη, δημιουργούνται άλλα 45, ώστε να υπάρχει ένα σε κάθε Διεύθυνση Αστυνομίας.
Επιπλέον, από το 2023 τα θύματα έχουν πρόσβαση και στην ειδική εφαρμογή άμεσης και έγκαιρης ειδοποίησης της Αστυνομίας με δυνατότητα γεωεντοπισμού (Panic Button).
Επισημαίνεται ότι, από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση, προκειμένου να διερευνηθούν οι ενέργειες των αστυνομικών που επιλήφθηκαν στην υπόθεση.