Το Adelaide Cottage όπου μετακόμισαν ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον το 2022 και είναι πλέον το ησυχαστήριό τους, μετά τη διάγνωση της πριγκίπισσας της Ουαλίας με καρκίνο έχει ιστορία 200 ετών
O πρίγκιπας Ουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον το 2022 μετακόμισαν από το Παλάτι του Κένσινγκτον του Λονδίνου στο Adelaide Cottage, μία ιστορική ροζ κατοικία 200 ετών στο κτήμα Windsor Home Park στη βασιλική πόλη Ουίνδσορ.
To Adelaide Cottage ήταν η πρώτη επιλογή του ζευγαριού όταν αναζητούσε μια μόνιμη κατοικία για να εγκατασταθεί με τα τρία μικρά παιδιά τους , τους πρίγκιπες Τζορτζ, Σάρλοτ και Λούις. Μεταξύ άλλων εξετάστηκε το Frogmore House, όπου ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ έζησαν για μικρό χρονικό διάστημα, αλλά το ζευγάρι πίστευε ότι η ανακαίνιση θα κόστιζε πάρα πολύ για να γίνει οικογενειακή κατοικία, σύμφωνα με τη Sun.
Το ακίνητο αποτελείται από το Adelaide Cottage και το Adelaide Lodge και είναι αναμφισβήτητα η πιο όμορφη αισθητικά κατοικία στο βασιλικό κτήμα. Η κατοικία των τεσσάρων υπνοδωματίων είναι μια ιδιοκτησία «χάρης και εύνοιας», που σημαίνει ότι η βασίλισσα ήταν ελεύθερη να την παραχωρήσει σε όποιον επιθυμούσε.
Ένας προηγούμενος κάτοικος περιλάμβανε τον ιππότη του Βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’, τον Πίτερ Τάουνσεντ, του οποίου η σχέση με την πριγκίπισσα Μαργαρίτα τη δεκαετία του ’40 και του ’50 είχε προκαλέσει αίσθηση την εποχή εκείνη.
Το ακίνητο βρίσκεται στην καρδιά του ιδιωτικού βασιλικού πάρκου 655 στρεμμάτων του Crown Estate και περιλαμβάνει το οίκημα — ένα με κόκκινα τούβλα με διπλή πρόσοψη, και πανύψηλες καμινάδες και ένα εξοχικό σπίτι με πρόσοψη από γυψομάρμαρο. Η αρχική βεράντα στέκεται ακόμα και σήμερα, όπως και οι περιποιημένοι κήποι, οι οποίοι παραμένουν σχεδόν ανέγγιχτοι εδώ και σχεδόν 200 χρόνια.
«Ο μπαμπάς και εγώ περπατήσαμε στο Home Park για ένα τσάι στο Adelaide Cottage, το οποίο η [η βασιλομήτωρ] έχει δανείσει στην Τζάκι και την Τζόαν Φίλιπς κατά τη διάρκεια του πολέμου», έγραφε στο ημερολόγιό της η Alathea Fitzalan Howard, στενή φίλη της εκλιπούσας βασίλλισας Ελισάβετ και της Μαργαρίτας όταν ήταν μικρές. «Μαγεύθηκα με αυτό. Συνήθως αντιπροσωπεύει αυτή την ιδέα ενός μικρού κόσμου μέσα σε έναν δικό του κόσμο, που είναι τόσο χαρακτηριστικό για το κάστρο του Ουίνδσορ και τα περίχωρά του.»
Η ζωή στο Ουίνδσορ
Το ειδυλλιακό σπίτι προσφέρει στην οικογένεια περισσότερη ελευθερία και μια αίσθηση ιδιωτικότητας, κάτι που έχει γίνει ακόμη πιο σημαντικό για την οικογένεια τους τελευταίους μήνες μετά την περιπέτεια της υγείας της Κέιτ. Η Πριγκίπισσα της Ουαλίας επέστρεψε στο Adelaide Cottage μετά την επέμβαση στην κοιλιακή χώρα τον Ιανουάριο του 2024 στην Κλινική του Λονδίνου και θα συνεχίσει να αναρρώνει εκεί καθώς λαμβάνει θεραπεία για τον καρκίνο.
Τον Μάρτιο του 2024, η πριγκίπισσα Κέιτ ανακοίνωσε τη διάγνωσή της για καρκίνο από τους κήπους του Ουίνδσορ, με τους νάρκισσους – το εθνικό λουλούδι της Ουαλίας και σύμβολο πολλών φιλανθρωπικών οργανώσεων για τον καρκίνο – στο βάθος.
Τα τελευταία δύο χρόνια, το Adelaide Cottage έχει γίνει το σπίτι για την πενταμελή οικογένεια. Και τα τρία παιδιά της Ουαλίας είναι μαθητές στο σχολείο Lambrook στην ύπαιθρο του Berkshire και μανιώδεις αναβάτες.O πρίγκιπας Tζορτζ και η πριγκίπισσα Σάρλοτ φέρεται να έχουν εκμεταλλευτεί την εγγύτητα με τους στάβλους του Κάστρου Ουίνδσορ.
Η οικογένεια μπορεί να ζήσει μια (σχετικά) κανονική ζωή στην περιοχή, επισκεπτόμενη αγαπημένα μέρη όπως το Windsor Farm Shop, όπου εθεάθησαν πρόσφατα ο Πρίγκιπας και η Πριγκίπισσα της Ουαλίας, και το LaplandUK, ένα πάρκο με θέμα τα Χριστούγεννα στο κοντινό Ascot που η οικογένεια απόλαυσε τις διακοπές της.
Το νέο τους σπίτι είναι πιο κοντά στους γονείς της πριγκίπισσας Κέιτ, Μάικλ και Κάρολ Μίντλετον, που ζουν στο Bucklebury Manor στο Berkshire. Ενώ έχουν εγκατασταθεί καλά, το σπίτι ήταν μια μεγάλη αλλαγή για τα μέλη της οικογένειας, που είχαν συνηθίσει στο Διαμέρισμα 1Α 20 δωματίων στο Κένσινγκτον.
Η ιστορία του Adelaide Cottage
Το Adelaide Cottage χτίστηκε το 1831 ως θερινό καταφύγιο για τη βασίλισσα Αδελαΐδα, η οποία το κατέλαβε για πρώτη φορά στα γενέθλιά της, στις 13 Αυγούστου, εκείνου του έτους. Αρχικά αποτελούνταν από δύο κύρια δωμάτια, με επιπλέον δωμάτια για τη βασίλισσα και τo υπηρετικό προσωπικό. Η Mirror επαίνεσε τον σχεδιασμό του κτηρίου εκείνη την εποχή, γράφοντας: «Δεν έχει τίποτα από την ενοχλητική λαμπρότητα που χαρακτηρίζει την οικοδόμηση παλατιών, αλλά μεγάλο μέρος της γραφικής κομψότητας της στολισμένης τάξης της εγχώριας αρχιτεκτονικής στην παλιά αγγλική σχολή».
Ο αρχιτέκτονας και σχεδιαστής κήπων Sir Jeffry Wyatville, ο οποίος σχεδίασε το εξοχικό σπίτι, προερχόταν από μια μεγάλη αρχιτεκτονική δυναστεία. Ανιψιός των αρχιτεκτόνων Samuel και Joseph Wyatt, Wyatville – που άλλαξε το όνομά του το 1824 – εργάστηκε στην ανακαίνιση του κάστρου Ουίνδσορ, ξεπερνώντας τον αρχιτέκτονα John Nash (γνωστός για τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και το Βασιλικό Περίπτερο στο Μπράιτον) για την παραγγελία.
Ο αρχιτέκτονας προσέθεσε πύργους, πυργίσκους και κυψέλες, δίνοντας στο κάστρο τη γοτθική του εμφάνιση. Ήταν επίσης υπεύθυνος για το εντυπωσιακό Waterloo Chamber, το οποίο παρουσιάζει πορτρέτα που παραγγέλθηκαν από τον Sir Thomas Lawrence. Ο Wyatville ήταν γνωστός για τις προσθήκες και τις ανακαινίσεις του και ολοκλήρωσε επίσης τις αλλαγές στο Chatsworth House.
Το σκανδαλώδες παρελθόν
Το 1941, το Adelaide Cottage έγινε «σπίτι χάρης και εύνοιας», ο όρος για ακίνητα που ανήκουν στον μονάρχη και μισθώνονται —συχνά χωρίς ενοικίαση— σε μέλη της βασιλικής οικογένειας ή σε υπαλλήλους. Ένας από τους αξιοσημείωτους κατοίκους του ήταν ο σμηναγός Πίτερ Τάουνσεντ, στον οποίο δόθηκε το σπίτι για να ζήσει με τη νεαρή οικογένειά του από τον Βασιλιά Γεώργιο ΣΤ το 1945.
Όπως γνωρίζουν καλά οι θαυμαστές του«Στέμματος», ο Tάουνσεντ ο οποίος εργαζόταν επίσης ως σταυλάρχης για τον βασιλιά και τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’, είχε αργότερα μια άτυχη ερωτική σχέση με την πριγκίπισσα Μαργαρίτα. Στην αυτοβιογραφία του «Time and Chance» ο Tάουνσεντ σημειώνει ότι το σπίτι είχε μόνο δύο θερμαντικές πηγές και ήταν ένα «παγοκιβώτιο» κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Η τηλεοπτική σειρά «The Crown», η οποία προβάλλεται στο Netflix έφερε ξανά στο προσκήνιο τον παράνομο έρωτα της πριγκίπισσας Μαργαρίτας, αδερφής της βασίλισσας Ελισάβετ της B’ με τον Σμηναγό Πίτερ Τάουνσεντ. Το 1951, η 22άχρονη πριγκίπισσα Μαργαρίτα διατηρούσε σχέση με τον παντρεμένο σμηναγό Πίτερ Τάουνσεντ, ο οποίος ήταν κατά 16 χρόνια μεγαλύτερός της.
Ένα χρόνο αργότερα και μετά το θάνατο του Βασιλιά Γεώργιου ΣΤ΄ του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Τάουνσεντ αποφάσισε να χωρίσει από τη σύζυγό του και να κάνει πρόταση γάμου στην πριγκίπισσα Μαργαρίτα. Παρά την πολύ καλή επαγγελματική του θέση, το βασιλικό πρωτόκολλο ήταν αντίθετο σ’ αυτόν το γάμο καθώς ο Τάουνσεντ ήταν χωρισμένος με δυο παιδιά.
Μέρος ανάπαυσης του αγαπημένου σκύλου της βασίλισσας Βικτώρια
Τον Οκτώβριο του 1975, το Adelaide Cottage καταχωρήθηκε ως κτήριο Βαθμού ΙΙ στον Κατάλογο Εθνικής Κληρονομιάς για την Αγγλία, ο οποίος προσδιορίζει κτίρια που παρουσιάζουν αρχιτεκτονικό ή ιστορικό ενδιαφέρον. Η καταχώρισή του το περιγράφει ως γραφικό και αναφέρει το μαρμάρινο ελληνο-αιγυπτιακό τζάκι του και την πρόσοψη από γυψομάρμαρο κ
Όταν ο αγαπημένος σκύλος της Βασίλισσας Βικτώριας Τσαρλς Σπάνιελ πέθανε το 1840, τον έθαψε στο Adelaide Cottage. Ο τάφος του σημαδεύτηκε από ένα μαρμάρινο ομοίωμα που έγραφε: «Εδώ βρίσκεται ο Dash, το αγαπημένο σπάνιελ της Αυτής Μεγαλειότητος Βασίλισσας Βικτώριας, Στο 10ο έτος της ηλικίας του, η προσκόλλησή του ήταν χωρίς εγωισμό, το παιχνίδι του χωρίς κακία, η πιστη του χωρίς δόλο, Διαβάτη, αν θέλεις να αγαπηθείς στη ζωή σου και μετά θάνατον, εκμεταλλεύσου το παράδειγμα του Dash.