Πρωταπριλιά: Η Πρωταπριλιά γιορτάζεται εδώ και αρκετούς αιώνες από διαφορετικούς πολιτισμούς, αν και η ακριβής προέλευσή της παραμένει μυστήριο
Οι παραδόσεις της Πρωταπριλιάς περιλαμβάνουν φάρσες ή πρακτικά αστεία με άλλους, συχνά φωνάζοντας «Πρωταπριλιά!» στο τέλος για να εννοηθεί το θέμα της πρωταπριλιάτικης φάρσας. Ενώ η ακριβής ιστορία του καλύπτεται από μυστήριο, η αγκαλιά των πρωταπριλιάτικων ανέκδοτων από τα μέσα ενημέρωσης έχει εξασφαλίσει τη μεγάλη διάρκεια ζωής της ανεπίσημης γιορτής.
Προέλευση της Πρωταπριλιάς
Μερικοί ιστορικοί εικάζουν ότι η Πρωταπριλιά χρονολογείται από το 1582, όταν η Γαλλία άλλαξε από το Ιουλιανό ημερολόγιο στο Γρηγοριανό ημερολόγιο, όπως ζητήθηκε από το Συμβούλιο του Τρέντο το 1563. Στο Ιουλιανό Ημερολόγιο, όπως και στο Ινδουιστικό ημερολόγιο, το νέο έτος ξεκίνησε με την εαρινή ισημερία γύρω στην 1η Απριλίου. Όσοι άργησαν να μάθουν τα νέα ή δεν κατάλαβαν ότι η έναρξη του νέου έτους είχε μεταφερθεί στην 1η Ιανουαρίου και συνέχισαν να το γιορτάζουν κατά την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου έως την 1η Απριλίου έγιναν το αστείο. Αυτές οι φάρσες περιελάμβαναν το να τοποθετούν χάρτινα ψάρια στην πλάτη τους και να αναφέρονται ως “poisson d’avril” (ψάρι του Απριλίου), που λέγεται ότι συμβολίζει ένα νεαρό, εύκολα πιασμένο ψάρι και έναν ευκολόπιστο άνθρωπο.
Η Ιλαρία στην Αρχαία Ρώμη
Οι ιστορικοί έχουν επίσης συνδέσει την Πρωταπριλιά με φεστιβάλ όπως η Ιλαρία (στα λατινικά σημαίνει χαρούμενη), η οποία γιορταζόταν στην αρχαία Ρώμη στα τέλη Μαρτίου από οπαδούς της λατρείας της Κυβέλης. Περιλάμβανε ανθρώπους που μεταμφιέζονταν και κορόιδευαν συμπολίτες και ακόμη και δικαστές και λέγεται ότι εμπνεύστηκε από τον αιγυπτιακό θρύλο της Ίσιδας, του Όσιρι και του Σεθ.
Εαρινή Ισημερία και Πρωταπριλιά
Υπάρχουν επίσης εικασίες ότι η Πρωταπριλιά ήταν συνδεδεμένη με την εαρινή ισημερία, ή την πρώτη ημέρα της άνοιξης στο Βόρειο Ημισφαίριο, όταν η Μητέρα Φύση ξεγέλασε τους ανθρώπους με μεταβαλλόμενο, απρόβλεπτο καιρό.
Ιστορία της Πρωταπριλιάς
Η Πρωταπριλιά εξαπλώθηκε σε ολόκληρη τη Βρετανία κατά τον 18ο αιώνα. Στη Σκωτία, η παράδοση έγινε ένα διήμερο γεγονός, ξεκινώντας με το «κυνήγι του γκόουκ», στο οποίο οι άνθρωποι εστάλησαν σε ψεύτικα θελήματα (το gowk είναι μια λέξη για το πουλί κούκου, ένα σύμβολο για τον ανόητο) και ακολούθησε η Tailie Day, η οποία περιελάμβανε φάρσες που παίζονται στα ντέρι των ανθρώπων, όπως καρφίτσωμα ψεύτικων ουρών ή πινακίδες «kick me».
Πρωταπριλιάτικες φάρσες
Στη σύγχρονη εποχή, οι άνθρωποι έχουν καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να δημιουργήσουν περίτεχνες πρωτοαπριλιάτικες φάρσες. Οι εφημερίδες, οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί και οι ιστότοποι συμμετέχουν στην παράδοση της 1ης Απριλίου να αναφέρουν εξωφρενικούς φανταστικούς ισχυρισμούς που ξεγελούν το κοινό τους.