Πώς το παλιό ρούτερ σας είναι το απόλυτο «χρυσωρυχείο» για τους χάκερς


Τα τελευταία τρία χρόνια οι επιθέσεις χάκερς σε μη ασφαλή ρούτερ έχουν αυξηθεί ραγδαία. Πέρυσι μόνο καταγράφηκαν 35 περιπτώσεις απειλών και ο αριθμός αυξάνεται σταθερά.

Για τον μέσο χρήστη του ίντερνετ, το ασύρματο ρούτερ είναι κάτι το οποίο βάζουν στην πρίζα και στη συνέχεια το ξεχνούν, επιστρέφοντας μόνο για να διαβάσουν τον περίεργο κωδικό του Wi-Fi όποτε το χρειαστούν ή για να ξαναπατήσουν το on όταν έχει πέσει το ίντερνετ.

Αυτό, όμως, προκαλεί μεγάλα προβλήματα. Πολλά ρούτερ παραμένουν χωρίς ανανεώσεις για χρόνια με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν πολλά προβλήματα ασφάλειας, τα οποία μπορούν εύκολα να τα εκμεταλλευτούν οι χάκερ ή κακόβουλα λογισμικά, αποκτώντας πρόσβαση σε κωδικούς χρηστών.

Οι ερευνητές του Αμερικανικού Ινστιτούτου Καταναλωτών βρήκαν πέρυσι ότι 83% των ρούτερ σε σπίτια και γραφεία, έχουν τρωτά σημεία τα οποία εκτός από χάκερ, μπορούν να εκμεταλλευτούν ακόμα και δημοφιλείς μάρκες.

Τα ρούτερ μπορούν να χρησιμοποιηθούν επίσης για να αποκρύψουν παράνομη δραστηριότητα. Με τις αυξανόμενες ταχύτητες του ίντερνετ, πολλοί χρήστες είναι πιθανό να μην καταλάβουν καν ότι το ρούτερ τους χρησιμοποιείται για την απόκρυψη της δραστηριότητας κάποιου άλλου.

Για τους οικιακούς χρήστες, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η κλοπή προσωπικών δεδομένων. Μάλιστα, υπάρχουν ακόμα και διαδικτυακές λίστες δεδομένων, στις οποίες οι φιλόδοξοι χάκερς μπορούν εισάγοντας απλά το όνομα του κατασκευαστή του ρούτερ, να αποκτήσουν άμεσα πρόσβαση σε όλα τα τρωτά σημεία του.

Καθώς συνδέουμε όλο και περισσότερες συσκευές με τα ρούτερ, οι κίνδυνοι αυξάνονται. Για παράδειγμα, αν έχετε συνδέσει κάμερες ασφαλείας, όση προστασία και αν έχουν, εάν το ρούτερ δεν είναι ασφαλές, τότε όλο το σύστημα είναι ευάλωτο.

«Τα ρούτερ είναι βασικά μικροί υπολογιστές, επομένως οτιδήποτε μπορεί να επηρεάσει αυτούς, μπορεί να επηρεάσει και ένα ρούτερ», λέει ο ειδικός Bharat Mistry, σύμφωνα με το Wired.

Όσο περισσότερο έξω στον κόσμο βρίσκεται ένα ρούτερ, τόσο πιο ευάλωτο γίνεται. Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι χρήστες δεν είναι τόσο φαν της τεχνολογίας και εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τους προεπιλεγμένους κωδικούς πρόσβασης, τόσο για το Wi-Fi, όσο και για το λογαριασμό διαχειριστή που συνδέεται με αυτόν.

Πιο επικίνδυνα είναι τα ρούτερ που αγοράζονται online, ιδιαίτερα τα φθηνότερα μοντέλα, καθώς είναι πιθανότερο να δίνονται ίδιοι κωδικοί σε όλους.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ