Πάτρα: Βελτιωμένη η υγεία του φοιτητή που προσβλήθηκε από μηνιγγίτιδα – Χορηγείται αντιβίωση σε 3000 άτομα


Βελτιώνεται η κατάσταση της υγείας του 20χρονου φοιτητή στην Πάτρα ο οποίος διαγνώσθηκε με μηνιγγίτιδα πριν από λίγες ημέρες. Ο νεαρός παραμένει διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας, και αποτελεί το τρίτο κρούσμα της φοιτητικής κοινότητας που προσβάλλεται από τον ιό.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό πως κόλλησε τον ιό ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Patrasevents, ο 20χρονος έμενε στην φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου της Πελοποννήσου. Εκτός από φοιτητής είναι ταυτόχρονα και ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής σε τοπική ομάδα γειτονικού σωματείου.

Σύμφωνα με τους γιατρούς του νοσοκομείου Πατρών, εντός των επόμενων ημερών πρόκειται να γίνει προσπάθεια να τον ξυπνήσουν από την καταστολή.

Το γεγονός ότι ήταν το τρίτο κρούσμα μηνιγγίτιδας που έχει εντοπιστεί μέσα σε σχεδόν δύο μήνες στην φοιτητική κοινότητα της Πάτρας, έφερε μεγάλη ανησυχία και σήμανε συναγερμό και στον ΕΟΔΥ.

Ήδη έχουν εμβολιαστεί κατά της μηνιγγίτιδας 20 άτομα από το στενό κύκλο του φοιτητή αλλά και των άλλων δυο κρουσμάτων, οι οποίοι έχουν διαφύγει τον κίνδυνο, ενώ έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια σε ένα ευρύτερο πλαίσιο των επαφών τους, έτσι ώστε να μην εξαπλωθεί ο ιός.

Για τον λόγο αυτό έχει ξεκινήσει η χορήγηση αντιβιοτικών χημικών φαρμάκων κατά της μηνιγγίτιδας σε τουλάχιστον 3.000 επαφές, μια διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι την Τετάρτη.

Πώς μεταδίδεται ο ιός;

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετάδοση του μηνιγγιτιδόκοκκου Β’ γίνεται με σταγονίδια από το αναπνευστικό σύστημα ωστόσο είναι αρκετά δύσκολη. Σε κάποιες περιστάσεις μπορεί να προκαλέσει ενδημική έξαρση, αλλά και επιδημία και αυτό παρατηρείται συνήθως σε συνθήκες όταν οι άνθρωποι ζουν σε κοινόβια.

Έτσι, υψηλού κινδύνου θεωρούνται οι φοιτητές – ιδίως εκείνοι που διαμένουν σε φοιτητικές εστίες – αλλά και παιδιά που διαβιούν σε ιδρύματα.

Καμπανάκι για το καρναβάλι

Στόχος των αρχών είναι να προλάβουν τον συγχρωτισμό και τον συνωστισμό που θα φέρει το καρναβάλι της Πάτρας, με δεδομένο ότι ο ιός αυτός μπορεί να μην είναι τόσο μεταδοτικός, αλλά ευνοείται από τέτοιες συνθήκες.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα τρία αυτά κρούσματα φοιτητών δεν είχαν έρθει σε επαφή μεταξύ τους και αυτό σημαίνει ότι προφανώς υπάρχουν ασυμπτωματικοί ασθενείς που μεταφέρουν και μεταδίδουν τον ιό.

Τι συστήνει η Ματίνα Παγώνη για κρούσματα μηνιγγίτιδας σε φοιτητές και Πατρινό Καρναβάλι

Τα τρία κρούσματα μεταξύ φοιτητών στην Πάτρα έχουν ιχνηλατηθεί και δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας ενόψει καρναβαλικών συγκεντρώσεων, είπε η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη επισημαίνοντας παράλληλα ότι η μηνιγγίτιδα δεν αντιμετωπίζεται στο σπίτι. «Ο κόσμος να βγει να διασκεδάσει, δεν μπορεί να κλειστούν στα σπίτια για τρία κρούσματα. Ιχνηλάτηση και προσοχή χρειάζεται», πρόσθεσε.

Η κ. Παγώνη καλεσμένη στις εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤnews, επεσήμανε: «Επειδή η μηνιγγίτιδα είναι φέτος σε έξαρση και άλλες χρονιές είχαμε περισσότερα κρούσματα και θανάτους, η καλή διαχείριση σημαίνει καλή ιχνηλάτηση των περιστατικών, για να ξέρουμε ποια άτομα ήταν σε επαφή και πρέπει να εμβολιαστούν.

Επιβάλλεται η μεταφορά σε νοσοκομείο που «αν γίνει εγκαίρως, δεν φοβόμαστε τίποτα», σύμφωνα με την κυρία Παγώνη. «Για τα μικρά παιδιά φοβόμαστε γιατί τα μωράκια κάνουν σπασμούς», τόνισε ωστόσο.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ