Μπαίνουμε σιγά σιγά στην σαρακοστή. Και αυτό για πολλούς σημαίνει νηστεία. Αυτή παρέχει πολλά οφέλη στην υγεία όταν γίνεται σωστά και προσεκτικά. Όταν κάποιος αποφασίζει να νηστέψει όλη τη σαρακοστή πρέπει να φροντίσει πως δεν θα του λείψει καμία θρεπτική ουσία εξαιτίας του αποκλεισμού συγκεκριμένων τροφών.
Η προετοιμασία για τη νηστεία καλό είναι να αρχίζει νωρίς. Έτσι, δίνεται τον οργανισμό η δυνατότητα να προετοιμαστεί. Πρέπει όμως να προσέχουμε ώστε να μην στερηθούμε βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά.
Νηστεία με προσοχή
Μιλήστε με τον γιατρό σας
Πριν κάνετε οτιδήποτε, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας, συνιστά ο ηπατολόγος Dr. Nizar Zein, διευθυντής του Τμήματος Ηπατολογίας στην Cleveland Clinic του Οχάιο. Ακόμα κι αν συνηθίζετε κάθε χρόνο να νηστεύετε, τα χρόνια περνούν και η υγεία σταδιακά φθίνει. Επομένως μία συζήτηση μαζί του μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη.
Η συμβουλή αυτή είναι ιδιαιτέρως απαραίτητη εάν πάσχετε από ορισμένα προβλήματα υγείας, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης ή η νεφρική νόσος. Το ίδιο και αν είστε έγκυος ή θηλάζετε το μωρό σας. Συμβουλευθείτε τον επίσης αν αναρρώνετε από χειρουργική επέμβαση ή ασθένεια, εάν έχετε χαμηλό σωματικό βάρος (λιποβαρής) και αν διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο διατροφικής διαταραχής.
Μειώστε σταδιακά τα ζωικά τρόφιμα
Για να γίνει ομαλά η μετάβαση από την κρεοφαγία στη νηστεία, καλό είναι να αρχίσετε από τώρα να μειώνετε τα είδη των τροφίμων που έχετε πρόγραμμα να διακόψετε μετά τις 18 Μαρτίου.
Δεν μπορείτε να τρώτε καθημερινά κυρίως ζωικής προελεύσεως τρόφιμα και την επομένη να τρώτε μόνο φακές. Ο οργανισμός σας θα αντιδράσει έντονα και μπορεί να αντιμετωπίσετε δυσκολίες στην τήρηση της νηστείας σας. Προτιμότερο είναι να αρχίσετε από τώρα να εντάσσετε περισσότερα φυτικής προελεύσεως τρόφιμα στη διατροφή σας και να μειώνετε σταδιακά τα ζωικής.
Περιορίστε τη ζάχαρη
Πολύ σημαντικό είναι να μειώσετε σταδιακά και τις ποσότητες ζάχαρης που καταναλώνετε. Μπορεί τα τρόφιμα και τα ροφήματα που την περιέχουν να είναι νόστιμα, αλλά ανοίγουν την όρεξη.
Αυτό οφείλεται στο ότι η κατανάλωσή τους προκαλεί απότομη αύξηση του σακχάρου και 1-2 ώρες αργότερα εξίσου απότομη μείωση. Η μείωση προκαλεί έντονο αίσθημα πείνας και αδυναμία. Χώρια που μπορεί να χαλάσει και την ψυχική σας διάθεση.
Για να τα αποφύγετε όλ’ αυτά, φροντίστε να αποφύγετε το τσιμπολόγημα γλυκών. Καλό είναι επίσης σε κάθε κύριο γεύμα έως την Καθαρά Δευτέρα να τρώτε κυρίως σύνθετους υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Σύνθετοι υδατάνθρακες είναι λ.χ. τα προϊόντα ολικής αλέσεως, το καφέ ρύζι και οι πατάτες (η ζάχαρη είναι απλός υδατάνθρακας). Καλές πηγές πρωτεϊνών για την περίοδο πριν τη νηστεία είναι ψάρια, πουλερικά, αρακάς και όσπρια.
Θυμηθείτε τα φάρμακά σας
Αν παίρνετε φάρμακα για οποιονδήποτε λόγο, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας πριν αρχίσετε να νηστεύετε. Ενδέχεται να μην πρέπει να κόψετε κάποια τρόφιμα ή να μην επιτρέπεται να φάτε κάποια τρόφιμα που συνηθίζονται στη νηστεία. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να αμελήσετε τα φάρμακά σας επειδή θέλετε να νηστέψετε.
Να πίνετε άφθονο νερό
Για να νηστέψετε με ασφάλεια, να πίνετε άφθονο νερό για να διατηρείται καλά ενυδατωμένος ο οργανισμός σας. Η ενυδάτωση θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε την ενεργητικότητά σας και θα μειώσει τον κίνδυνο αναπτύξεως πεπτικών προβλημάτων. Αν η νηστεία σας είναι αυστηρή και πεινάτε, ίσως μπορέσει να σας προστατεύσει και από τον πονοκέφαλο της πείνας.
Προσέξτε τι τρώτε
Η νηστεία κανονικά δεν βασίζεται στις τηγανητές πατάτες, τα τηγανητά καλαμαράκια και τεράστιες ποσότητες σπιτικού χαλβά. Οι μελέτες που έχουν δείξει ότι παρέχει οφέλη στην καρδιά, στη χοληστερόλη και στο σωματικό βάρος, αφορούν την μετρημένη νηστεία. Αυτή περιέχει λογικές ποσότητες από μη επεξεργασμένα θαλασσινά, όσπρια, φρούτα, λαχανικά, δημητριακά (π.χ. ψωμί, ζυμαρικά), κυρίως βραστά ή ψητά με λίγο ελαιόλαδο.
Πηγή