Τι συμβαίνει με τα κέρματα που ρίχνονται στη Φοντάνα ντι Τρέβι της Ρώμης;


Μέχρι ομφάλιο λώρο έχουν βρει μέσα στο σιντριβάνι 

Όσο τα κέρματα των επισκεπτών πέφτουν στη μεγαλοπρεπή Φοντάνα ντι Τρέβι της Ρώμης μεταφέροντας ευχές για αγάπη, καλή υγεία ή επιστροφή στην Αιώνια Πόλη, παρέχουν πρακτική βοήθεια σε ανθρώπους που οι τουρίστες δεν θα συναντήσουν ποτέ.

Σήμερα, τα κέρματα συσσωρεύονται για αρκετές ημέρες προτού γίνει η συλλογή τους και μεταφερθούν στο τμήμα της Ρώμης της διεθνούς καθολικής φιλανθρωπικής οργάνωσης Caritas, η οποία μετράει τα χρήματα και τα χρησιμοποιεί για τη χρηματοδότηση μιας τράπεζας τροφίμων, μιας κουζίνας συσσιτίων και προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας, αναφέρει το Reuters.

Το 2022 η Caritas συγκέντρωσε 1,4 εκατομμύρια ευρώ από το σιντριβάνι και αναμένει να έχει συγκεντρώσει ακόμη περισσότερα το 2023. Η Ρώμη είναι μια από τις πιο επισκέψιμες πόλεις του κόσμου με 21 εκατομμύρια τουρίστες.

Η συλλογή των νομισμάτων γίνεται από τους εργαζόμενους της περιφερειακής εταιρείας κοινής ωφέλειας ACEA που ισορροπούν στην άκρη του τεράστιου μπαρόκ σιντριβανιού, χρησιμοποιώντας μακριές σκούπες και σωλήνες αναρρόφησης. Στη συνέχεια τα κέρματα παραδίδονται στην Caritas, όπου στεγνώνουν με στεγνωτήρες μαλλιών και μαχαιροπήρουνων και ταξινομούνται και καταμετρώνται.

Οι πινακίδες γύρω από το σιντριβάνι εξηγούν ότι τα κέρματα θα πάνε σε φιλανθρωπικούς σκοπούς μια σκέψη που ευχαριστεί πολλούς από τους τουρίστες που ποζάρουν.

Τι λέει ο θρύλος για την Φοντάνα ντι Τρέβι

Ο θρύλος λέει ότι αν πετάξετε ένα νόμισμα με το δεξί χέρι πάνω από τον αριστερό ώμο στο σιντριβάνι, θα επιστρέψετε στη Ρώμη. Ο κόσμος προσθέτει με ανυπομονησία τις δικές του προσωπικές ευχές.

Η Φοντάνα ντι Τρέβι, που ολοκληρώθηκε το 1762, καλύπτει τη μία πλευρά του Palazzo Poli στο κέντρο της Ρώμης με τα αγάλματα από τους Τρίτωνες, που οδηγούν το άρμα με τα κοχύλια του θεού Ωκεανού, απεικονίζοντας το θέμα της εξημέρωσης των υδάτων.

Είναι το σημείο όπου ο Ιταλός σκηνοθέτης Φεντερίκο Φελίνι έστησε μια από τις πιο διάσημες σκηνές στον κινηματογράφο στην ταινία «La Dolce Vita’, με την Ανίτα Έκμπεργκ να μπαίνει στο σιντριβάνι μετά τα μεσάνυχτα και να καλεί τον Μαρτσέλο Μαστρογιάννι να την ακολουθήσει. Το να βουτήξει κανείς στα νερά του σήμερα απαγορεύεται και οι τουρίστες αντιμετωπίζουν πρόστιμα αν το κάνουν.

Πώς συλλέγονται τα κέρματα

Δύο φορές την εβδομάδα, έως και τέσσερις εργαζόμενοι συλλέγουν τα κέρματα, δήλωσε ο Φραντσέσκο Πρίσκο, διευθυντής της ACEA. Το σιντριβάνι αδειάζει για καθαρισμό δύο φορές το μήνα.

«Οι εργασίες συλλογής και καθαρισμού πραγματοποιούνται όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να προσπαθήσουμε να μειώσουμε τον χρόνο διακοπής λειτουργίας του σιντριβανιού», δήλωσε.

Τι άλλο έχουν βρει μέσα στο σιντριβάνι

Από το σιντριβάνι δεν συλλέγονται μόνο κέρματα. Οι εργαζόμενοι έχουν αφαιρέσει κοσμήματα, οδοντοστοιχίες, θρησκευτικά κοσμήματα, μέχρι και ομφάλιους λόρους. Πινακίδες δίπλα στο σιντριβάνι προειδοποιούν να μην κλέβουν πι περαστικοί τα νομίσματα.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ