Δήλωση – «βόμβα» Δραγασάκη: Ανοικτό το ενδεχόμενο για νέα ανακεφαλαιοποίηση από τις τράπεζες


Σάλο έχει προκαλέσει η δήλωση που έκανε αργά το απόγευμα της Πέμπτης (31/01/2019) ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει άμεσα τακτοποίηση των «κόκκινων» δανείων, τότε δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα ανακεφαλαιοποίηση από πλευράς των τραπεζών.

«Αν δεν γίνει κάτι με τα κόκκινα δάνεια μπορεί να οδηγήσουμε τις τράπεζες να απαιτήσουν νέα κεφάλαια και αυτά να κληθεί να τα βάλει πάλι ο Έλληνες φορολογούμενος», δήλωσε ο κ. Δραγασάκης, βάζοντας «φωτιά» στα σενάρια για το μέλλον του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Επί της ουσίας, η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη, παρά τους διαρκείς πανηγυρισμούς της κυβέρνησης Τσίπρα για τη δήθεν «αλλαγή σελίδας», μετά και την έξοδο της χώρας μας από τα Μνημόνια τον περασμένο Αύγουστο.

Εξάλλου, η προοπτική της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών δεν μπορεί να συνεπάγεται παρά μόνον άσχημες ειδήσεις για τους Έλληνες πολίτες.

Για να το εξηγήσουμε πιο απλά: η αναζήτηση νέων κεφαλαίων προϋποθέτει αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Εάν αναλογιστεί ότι Έλληνες και ξένοι επενδυτές είναι φύσει και θέσει αδύνατο να δώσουν και άλλα χρήματα, δεδομένου ότι έχουν χάσει αρκετά χρήματα στο πρόσφατο παρελθόν, τότε θα πρέπει να γίνει άμεσα ρευστοποίηση ομολόγων και περιουσιακών στοιχείων.

Μόνο που και αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο, καθώς τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών έχουν σχεδόν αδειάσει τον τελευταίο καιρό απ’ αυτά.

Εάν λάβουμε ως δεδομένη την απάντηση ότι οι Έλληνες φορολογούμενοι θα πληρώσουν την ανακεφαλαιοποίηση, τότε αυτό ίσως να σημάνει ακόμη και ενδεχόμενη κρατικοποίηση των τραπεζών.

Ακόμη ένα ζήτημα είναι πώς θα γίνει αυτό και από πού θα βρεθούν τα χρήματα. Εάν η κυβέρνηση αποφάσιζε, για παράδειγμα να «τραβήξει» χρήμα από το περιβόητο «μαξιλάρι ρευστότητας», η χώρα θα μείνει απροστάτευτη, δημιουργώντας νέο έδαφος για το ξέσπασμα μιας νέας οικονομικής κρίσης, με απρόβλεπτες συνέπειες για τη χώρα.

Πότε θα ψηφιστεί το νέο πλαίσιο για τα «κόκκινα» δάνεια

Τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας Γιάννη Δραγασάκη η ρύθμιση δεν μπορούσε να έρθει νωρίτερα, καθώς έπρεπε να εξεταστούν όλα τα δεδομένα.

«Είμαστε η χώρα με τα περισσότερα κόκκινα δάνεια», είπε στη Βουλή και πρόσθεσε ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρχε «οδηγός» γι’ αυτό και χρειαζόταν μεγάλη προσοχή ώστε να μην απαιτήσουν οι τράπεζες νέα κεφάλαια που θα επιβάρυναν τον Έλληνα φορολογούμενο.

Στη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή για την κύρωση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ) για την παράταση δυνατότητας εξαίρεσης της κύριας κατοικίας από τη ρευστοποίηση και παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ο Γιάννης Δραγασάκης απάντησε και στην κριτική της αντιπολίτευσης για το επιτόκιο εξόδου στις αγορές.

Όπως είπε, η Ελλάδα είναι μια χώρα που χρεοκόπησε και βγαίνει από κρίση και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν να έχει το ίδιο επιτόκιο με την Πορτογαλία.

Την πράξη νομοθετικού περιεχομένου στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΣΥ, ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων, η ΝΔ επιφυλάχθηκε, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών».

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ