Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος καταγγέλλει την Άγκυρα για την μετατροπή της Ιεράς Μονής της Χώρας σε τζαμί
Αντίθετος είναι ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος στην απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης, που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, η Μονή της Χώρας (σ.σ. Μόνη Αγίου Σωτήρος εν τη Xώρα), μια ιστορική εκκλησία που λειτουργούσε μέχρι τώρα ως μουσείο, μετατρέπεται πλέον σε τζαμί.
Συγκεκριμένα ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, σε παρέμβασή του με αφορμή τη μετατροπή της Ιεράς Μονής της Χώρας της Πόλης σε τζαμί καταγγέλλει διεθνώς την Άγκυρα ανέφερε: «Η ισχυρή βούληση της Τουρκίας και η αμετακίνητη θέση της ως προς την προβολή και επιβολή μιάς ιδεολογίας, της Γαλάζιας Πατρίδας, από το Αιγαίο μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο, την οποία αναβιώνει κατά καιρούς μέσα από ισλαμικές εξάρσεις θρησκευτικού φανατισμού».
Ολόκληρη η ανακοίνωση του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομου:
«Ένα αναγνωρισμένο από την Unesco μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, η Ιερά Μονή της Χώρας, μετατρέπεται σε ισλαμικό τέμενος για τη μονομερή ικανοποίηση των θρησκευτικών αναγκών των πιστών του Ισλάμ, με αποτέλεσμα κάποιοι να κεφαλαιοποιούν και με τον τρόπο αυτό, προς όφελός της γείτονας χώρας, τις απόψεις και τις πολιτικές της, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της.
Αυτή η λειτουργική μετατροπή της Ιεράς Μονής επιβεβαιώνει αφενός την ύπαρξη του πολιτιστικού ελλείμματος και αφετέρου ότι ουδέποτε η Τουρκία απομακρύνθηκε από το αφήγημά της και την αντίληψη ενός πολιτικού Ισλάμ και την εργαλειοποίηση κάθε μέσου που εξυπηρετεί αυτές τις επιδιώξεις της.
Με την προ τετραετίας μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί πρόβαλε την τάση του αναθεωρητισμού και της επιστροφής σε μία προκεμαλική θεώρηση του κράτους με σκοπό την αναβίωση ενός νεοθωμανικού μοντέλου.
Με τη μετατροπή της Ιεράς Μονής της Χώρας θεωρώ ότι «κρύβεται» ακόμη κάτι άλλο.
Η ισχυρή βούληση της Τουρκίας και η αμετακίνητη θέση της ως προς την προβολή και επιβολή μιάς ιδεολογίας, της Γαλάζιας Πατρίδας, από το Αιγαίο μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο, την οποία αναβιώνει κατά καιρούς μέσα από ισλαμικές εξάρσεις θρησκευτικού φανατισμού.
Η μονομερής όμως λειτουργία της Ιεράς Μονής από σύμβολο παγκόσμιου πολιτισμού σε τέμενος, διαμηνύει και την απομάκρυνσή ή τη διαφοροποίησή της γείτονος χώρας από τις παγκόσμιες πολιτιστικές αρχές και αξίες της ειρήνης, της καταλλαγής, της αλληλεγγύης, του σεβασμού, της ανεκτικότητας, της ετερότητας και της συνύπαρξης των θρησκειών, των λαών και των εθνών. Αποτελεί κοινή αξία όλων των λαών ότι ο πολιτισμός δεν μπορεί να μετατρέπεται σε χρηστικό όργανο οποιασδήποτε προπαγάνδας».