Το σκηνικό με τους αγρότες θυμίζει ναρκοπέδιο και απαιτεί λεπτούς χειρισμούς ώστε καμία από τις δύο πλευρές να μην αποχωρήσει από το τραπέζι του διαλόγου.
Αν βρεθεί απέναντι σε αιτήματα που από το Μαξίμου θα θεωρηθούν μαξιμαλιστικά, θα υπογραμμίσει πως δεν γίνεται οι αγρότες να ενισχύονται περισσότερο άλλες κοινωνικές ομάδες με «όπλο» τη δυνατότητα τους να διαδηλώνουν με τα τρακτέρ, εις βάρος άλλων που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα.
Από την άλλη πολλοί αγρότες προχώρησαν σε συμβολικές μόνο κινήσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο εν αναμονή του ραντεβού ενώ άλλοι έκλεισαν εθνική οδό (Χαλκιδική) για οκτώ ολόκληρες ώρες.
Αγρότες: Οι σημερινές κινητοποιήσεις
Στις 12:00, το μπλόκο του Ε–65 της Καρδίτσας θα πραγματοποιήσει συλλαλητήριο στα Φάρσαλα. Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων καλεί στις 18:30 σε συνάντηση με τα τρακτέρ στον κόμβο Καλαμπάκας (ΟΑΕΔ) και πορεία στα Τρίκαλα.
Ακόμη, σε θέση «μάχης» παραμένουν οι αγρότες του μπλόκου στον κόμβο Φιλώτα στη Φλώρινα, καλώντας σε συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου από τις 16:00 έως τις 17:00. Στον κόμβο Καστανέων, κοντά στο τελωνείο στήθηκε από το Σάββατο, το πλέον απομακρυσμένο αγροτικό μπλόκο της χώρας, στα σύνορα του Έβρου με την Τουρκία.
Ύστερα από κάλεσμα των Αγροτικών Συλλόγων Ορεστιάδας, Ν. Βύσσας και Τριγώνου, περίπου 100 τρακτέρ βρίσκονται παραταγμένα έξω από τις Καστανιές. Μάλιστα, σήμερα το μπλόκο αναμένεται να ενισχυθεί από τον Αγροτικό Σύλλογο Διδυμοτείχου και από αγρότες από τα γύρω χωριά.
Στη Μεσσηνία, έπειτα από μαζική σύσκεψη στο μπλόκο της Μεσσήνης την οποία πραγματοποίησαν ο Αγροτικός Σύλλογος της περιοχής και αυτός του Χανδρινού, αποφασίσθηκε περαιτέρω κλιμάκωση με πραγματοποίηση αποκλεισμών τμημάτων των Εθνικών Οδών.
Στη Λακωνία, πραγματοποιούνται συμβολικοί αποκλεισμοί του δρόμου στο μπλόκο του κόμβου Δαφνίου – Κροκεών, ενώ, σήμερα θα πραγματοποιηθούν συγκέντρωση στην είσοδο της Σπάρτης και συλλαλητήριο στο κέντρο της πόλης.
Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Κεφαλονιάς – Ιθάκης προχωρά σε παράσταση διαμαρτυρίας στις 12:00, στην Περιφερειακή Ενότητα στο Αργοστόλι.
«Οι εργαζόμενοι είμαστε στο πλευρό των αγροτών! Όποτε και να κατέβουν στην Αθήνα, θα είμαστε στον δρόμο μαζί τους», σημειώνουν Ομοσπονδίες και εργατικά σωματεία της Αττικής.
Να υπογραμμισθεί πως ως μοχλός πίεσης είναι οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι να κάνουν «απόβαση» στην Αθήνα. Όλοι ζητούν την ικανοποίηση μιας σειράς αιτημάτων που έχουν θέσει στην κυβέρνηση και δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν στα μπλόκα, μέχρι να δικαιωθούν.
Ο Αυγενάκης «έριξε λάδι στη φωτιά»
Ο αναβρασμός των αγροτών που επικρατεί αποτυπώθηκε και στα χθεσινά επεισόδια στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, όταν αγρότες επιχείρησαν να συναντηθούν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος, αν και αρχικά είχε δηλώσει ότι θα τους δει, εν συνεχεία αρνήθηκε, με αποτέλεσμα δεκάδες άτομα να κατευθυνθούν προς το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης με τα τρακτέρ τους και να επιχειρήσουν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό, με συνέπεια να έρθουν αντιμέτωποι με τις δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.
Μεταξύ των γαλάζιων βουλευτών, ιδιαίτερα αυτών που εκλέγονται σε αγροτικές περιφέρειες, υπάρχει έκδηλη αγωνία για την έκβαση της αυριανής συνάντησης της 15μελούς αντιπροσωπείας των αγροτών με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. «Είναι κρίσιμο να βρεθεί ένα κοινό έδαφος και οι αγρότες να φύγουν από το πρωθυπουργικό γραφείο ικανοποιημένοι» σημειώνουν γαλάζιοι βουλευτές, φοβούμενοι ότι σε διαφορετική περίπτωση, οι εξελίξεις θα είναι δυσάρεστες.
Οι δεσμεύσεις και οι όροι του Μητσοτάκη προς τους αγρότες
Χθες, πάντως, στην εβδομαδιαία ενημέρωση που κάνει μέσω του tik tok, ο Κ. Μητσοτάκης άφησε να διαφανεί ότι θα κάνει ότι μπορεί προκειμένου οι εκπρόσωποι των αγροτών να φύγουν ικανοποιημένοι από το Μέγαρο Μαξίμου χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει τί προτίθεται να δώσει η κυβέρνηση.
«Θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού για να μειώσουμε τους παράγοντες κόστους της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής» σημείωνε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας ότι προϋπόθεση για μία καλή συζήτηση ανάμεσα στις δυο πλευρές , παραμένει οι δρόμοι να είναι ανοιχτοί.
«Η κυβέρνηση είναι πάντα στη διάθεση κάθε επαγγελματικής ομάδας, να ακούσει συντεταγμένα τα προβλήματα και τις αγωνίες τους, αναζητώντας εφικτές λύσεις σε όσα τους απασχολούν» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα σε δήλωσή του στην Realnews τόνισε ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «Σε σχέση με τα αιτήματα που έχουν διατυπωθεί τις τελευταίες ημέρες, πολλά από αυτά έχουν ήδη υλοποιηθεί, είτε εν μέρει είτε συνολικά. Το θέμα του κόστους είναι πραγματικό, αλλά θέλω να υπενθυμίσω πως έχουμε μειώσει το ΦΠΑ και στα λιπάσματα και στις ζωοτροφές από το 13% στο 6% και τον ΦΠΑ για αγορά αγροτικών μηχανημάτων από το 24% στο 13%.
Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, επιστρέφεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, με κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό 82 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης ανακοινώσαμε πρόσθετη έκπτωση της ΔΕΗ κατά 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάϊο μέχρι και τον Σεπτέμβριο και τη ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκ. ευρώ».
Παράλληλα με τα μέτρα που θα εφαρμοστούν το αμέσως προσεχές διάστημα, από την κυβέρνηση χαράσσουν και ένα μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό και ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αλλαγή συγκεκριμένων σημείων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Ο πρωθυπουργός σημείωσε χθες πως «καταφέραμε να εξασφαλίσουμε πόρους 19,3 δισ. ευρώ για τους Έλληνες αγρότες, ενώ άλλες χώρες -Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Βέλγιο για παράδειγμα- υπέστησαν μείωση 10-15%». Για να προσθέσει πως «οι προτάσεις μας για βελτίωση των ρυθμίσεων της ΚΑΠ έγιναν αποδεκτές από την ΕΕ αλλά ουσιαστικές αλλαγές -εκ του κανονισμού- μπορούν να επέλθουν μετά το 2025. Με δική μας πρωτοβουλία έχει δημιουργηθεί συμμαχία των 9 χωρών του Νότου ώστε να πετύχουμε τα βέλτιστα για τους αγρότες μας στην εφαρμογή της ΚΑΠ».
Τα κρίσιμα αιτήματά τους
Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, είναι ανοικτό να εξετάσει η κυβέρνηση μεσομακροπρόθεσμα ζητήματα τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τους αγρότες. Από πουθενά, ωστόσο, δεν μεταδίδεται σήμα ότι είναι πιθανό να ικανοποιηθούν κρίσιμα αιτήματα των αγροτών όπως αυτά για μείωση του κόστους παραγωγής με: αφορολόγητο πετρέλαιο, φθηνό αγροτικό ρεύμα στα 7 λεπτά/kWh (στα προ κρίσεων και ρητρών επίπεδα), επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
Το μόνο που προεξοφλείται είναι ότι αναζητείται ο τρόπος ώστε να δοθεί νωρίτερα η ανεπαρκής επιστροφή ΕΦΚ που ανακοινώθηκε στο αγροτικό πετρέλαιο για φέτος.
Από την πλευρά των αγροτών αυτό που διαμηνύεται είναι ότι θα προσέλθουν στην αυριανή συνάντηση ανοικτοί και με καλές προσθέσεις για να βρεθεί κάποια λύση, η οποία όμως θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις τους.
Εάν πάντως δεν βρεθεί λύση τότε αναμένεται να ενισχυθούν τα 50 μπλόκα που βρίσκονται σε όλη την χώρα ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος οι αγρότες με τα τρακτέρ τους να μεταβούν στην πρωτεύουσα.
Οι 15 αγρότες που θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό
Όπως τονίζουν οι αγρότες, παρά την επικείμενη συνάντηση των 15 εκπροσώπων τους με τον πρωθυπουργό, οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και αύριο. Σύμφωνα με πληροφορίες τα ονόματα των αγροτών που αποτελούν την επιτροπή είναι τα εξής: Σωκράτης Αλειφτήρας (εκπρόσωπος Τύπου της Αγροτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας) Διαμαντής Διαμαντόπουλος (πρόεδρος του Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου) Κωνσταντίνος Καναβίδης (Έβρος) Σάββας Κεφαλάς (πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Λιβαδειάς) Νίκος Κούτρας Χρήστος Λυγδής (Φθιώτιδα) Ρίζος Μαρούδας (πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας) Γιάννης Παναγής (αντιπρόεδρος Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου) Χρήστος Πάντζιος (Αλμυρός) Ευάγγελος Παπαγιαννούλης (Κιλελέρ) Γιάννης Σδράλης (Τρίκαλα) Γιώργος Σιδηρόπουλος (Πέλλα) Κώστας Τζέλλας (Καρδίτσα) Χρήστος Τσιπέλης (Ορμύλια Χαλκιδικής) Κώστας Χατζηπαραδείσης (Λαγκαδάς)